Salih Cenap Baydar

Salih Cenap Baydar

Bilişim Vadisini mecburen yapacağız…

Bilişim Vadisini mecburen yapacağız…

Gebze'de "Bilişim Vadisi" kurulacağı haberleri geçen hafta gazetelerin, televizyon haberlerinin ve İnternet sayfalarının popüler konularından birisi oldu. Mesela Sabah gazetesinin 8 Eylül 2014 tarihli haberi şöyleydi:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalaması noktasında Bilişim Vadisi'nin büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Türkiye'nin ilk Bilişim Vadisi, Samsung, Siemens ve Oracle gibi teknoloji devlerinin buluşma noktası olacak" dedi. Bakan Işık, Türkiye'yi inovasyon alanında bir üst lige taşıyacak 3 milyon metrekarelik alana kurulan Vadi'nin, tüm çıpa firmaları bünyesine katmayı hedeflediğini söyledi. Işık, "Kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara, çıkarabilmemiz için kiloda hafif, pahada ağır teknolojik ürünler üretip, satabilmemiz gerekiyor. Bunun yolu da Ar-Ge'den, yani Bilişim Vadisi'nden geçiyor" diye konuştu. Samsung, IBM, Siemens, Oracle, Turkcell, Arçelik, Akbank, Abank ve Netaş gibi teknoloji devlerinin Bilişim Vadisi'nde yer alması için görüşmeler gerçekleştirdiğini bildiren Işık, Oracle firmasıyla Bilişim Vadisi'nin kuluçka merkezinde yer alması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı. Işık, yakın zamanda da HP, Vakıfbank, Garanti Bankası, Kuveyt Türk, Halkbank ve Doğa Koleji ile Bilişim Vadisi'nde yer almaları hususunda toplantı yapılmasının planlandığını ifade etti.
Bu haberi okuyunca zihnimde yeniden şekillenen bir hatıra, dudaklarıma zaptedemediğim bir tebessüm yerleştirdi!
Yaklaşık bundan altı sene kadar öncesi olmalı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin yazılım şube müdürü olarak görev yapıyordum. TOBB iş hayatının bir çatı kuruluşu olarak, devletin iş dünyası ile ilgili attığı her adımda istişarelere çağrılan, fikir alınan, hatta görevler üstlenen bir kuruluştur. Bu sebeple kamu bilişim politikalarıyla ilgili en üst istişare organizasyonu olan ve oldukça yüksek seviyede katılımın olduğu e-dönüşüm icra kurulu, yahut "yazılım sektör meclisi toplantıları" gibi organizasyonlarda bulunuyordum. Bir gün, o zamanki adıyla "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda" "Bilişim Vadisinin Kurulması" konulu bir toplantıya katılmak üzere görevlendirildim.
Bakanlığın üst katlarında, önünde uzayan Eskişehir yolunu tepeden seyreden toplantı salonuna vardığımda kalabalık bir katılımcı kitlesinin toplantının başlamasını beklediğini gördüm. Birçok kurum davet edilmişti. Tübitak'tan görevliler, çeşitli üniversitelerden hocalar, çeşitli bakanlıklardan temsilciler hep oradaydılar. Yalnız kimse ne için toplandığımızı tam olarak bilmiyor, herkes diğer katılımcılara sorular sorarak niçin orada olduğunu anlamaya çalışıyordu. Elimizdeki davet yazısında "bilişim vadisi" anahtar kelimelerinden öte bir bilgi verilmemişti.
Az sonra toplantıyı idare edeceği anlaşılan, emekliliği oldukça yaklaşmış, daire başkanı olduğunu öğrendiğimiz, tonton bir nine olacağı o zamandan belli olan bir hanımefendi salona gelip toplantı masasının en başındaki koltuğa yerleşti. Bizleri selamlayarak toplantıyı başlattı. İnce zincirlerle boynuna asılı, kalın çerçeveli, şişe dibi camlı gözlükleri vardı ve ağır ağır konuşuyordu. Sesi epeyce kalın sayılırdı ama sanki bazen biraz titrer gibi oluyordu. Herkes merakla ne diyeceğini bekliyordu. "Arkadaşlar" dedi. "Bilişim vadisini kurma görevini devletimiz bize verdi.” Sonra gözlüklerini düzeltip devam etti: “Bilişim vadisi nedir? Nasıl kurulur? Bu konuda bilgisi olan var mı?"
Bir açıklama beklerken bu suallerle karşılaşan herkes afallamıştı. Bir şekilde proje hakkında salondakilerden daha fazla malûmat sahibi olduğu anlaşılan üniversite hocalarından birisi, gazetelerden, dergilerden elde edilebilecek seviyede bilgilerle Amerika'daki silikon vadisinden bahsetti. Yaşlı daire başkanın, kocaman gözlüklerini sık sık yukarı itip gözlerini ovuşturuyor, bu işin başına kalmasından duyduğu memnuniyetsizliği belli ediyor ama ikide bir, "devletimiz bize bu vazifeyi vermiş, mecbur yapacağız" diye tekrarlamaktan da geri kalmıyordu.
Diğer katılımcılar da bir kaç söz gevelediler fakat en "bomba" yorum o zamanki adıyla Bayındırlık ve İskân Bakanlığı katılımcısından geldi. Bu toplantıda neden Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın temsilcisi bulunduğunu merak edebilirsiniz. Belli ki bilişim vadisinin yapılabilmesi için gerçek bir vadiye ihtiyaç olabileceğini düşünen "yetkililer" işi şansa bırakmamış, gerekli olabilecek vadinin tahsisi işi için “ilgili” bakanlıktan temsilci de davet etmişlerdi. İşte bu temsilci söz alıp artık bu tür tahsisleri yapma görevinin bakanlıklarında olmadığını anlattı. Konuşmasını bitirdiğinde yüzünde bir angaryadan kolayca kurtulmuş olma memnuniyetinin izlerini seçmek mümkündü.
Üçüncü tur çay servisi yapılırken toplantıda şu kararlar alındı. Orada bulunan heyet on beş gün sonra yeniden toplanacak, bir üniversite hocası "bilişim vadisi nedir" konulu bir çalışma yapıp heyete sunacaktı.
On beş gün sonraki toplantıda "bilişim vadisi" teknik şartnamesini yazdırılması işinin bir üniversite hocasına verilmesine karar verildi.
2008 yılında TOBB'daki görevimden ayrıldığım için bu "bilişim vadisi" çalışması nasıl devam etti, bizim "heyet" mi çalışmaları ilerletti, yoksa başka "heyetler" mi kuruldu bilmiyorum. Ama "bilişim vadisi" projesinin ancak altı sene sonra artık ete kemiğe bürünmüş bir proje olarak karşımıza çıktığını görmüş olduk.
Sayın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ve bürokratları alınmasınlar ama maalesef heyecanla lanse ettiği “Bilişim Vadisi” projesi, emekliliği gelmiş, kalın çerçeveli, şişe dibi camlı gözlüklerini boynuna asan tonton memure hanımınkinden çok da ileri bir vizyonun izlerini taşımıyor. En azından proje ile ilgili olarak kamuoyu ile paylaşılan detaylar için bunu söylemek yanlış olmaz. Bu konuya inşallah devam edeceğiz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR