Çağatay Han kimdir? İşte Çağatay dil ve edebiyatının kökeni

Çağatay Han kimdir? İşte Çağatay dil ve edebiyatının kökeni

Çağatay dil ve edebiyatının kökeni nereden geliyor? Çağatay Han kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi devleti kurdu, neden idam edildi?

Çağatayların Devlet Başkanı, Ünlü Moğol Hükümdarı Cengiz Han’ın oğlu, Çağatay Han’ın hayatını sizler için derledik… 

Çağatay dil ve edebiyatının kökeni nereden geliyor? Çağatay Han kimdir, hangi dönem yaşadı, hangi devleti kurdu, neden idam edildi?

İşte cevabı: 

Çağatay Han, Cengiz Han'ın eşi Börte Uçin’den olma ikinci oğludur. Cengiz Kanunu’nu en iyi bilen ve tatbik eden hükümdardır. Diğer kardeşleri ile birlikte babasının Çin, Harizm seferlerine katılıp, Çin, Afganistan ve Hindistan’a gitti. Cengiz Han 1227 senesinde ölünce yerine kardeşi Ögedey hükümdar oldu.

MOĞOL ADEDİNCE İDAM EDİLDİ

Çağatay ise, babasının ölümünden sonra savaşlara katılmadı. Uygur ülkesi ile Semerkant, Buhara arasındaki ülke onun hakimiyeti altındaydı. Moğol Kanunu’nu iyi bildiği için, Moğollar arasında itibarı fazlaydı. İslamiyet’e düşman olup, Müslümanları sevmezdi. İslami usulde hayvan kesmeyi ve gusül abdesti almayı yasaklamıştı. Kardeşi Ögedey’in ölümünden sonra hastalandı. Doktorlar hastalığına çare bulamayınca, Moğol adeti gereğince 1241’de idam edildi. Çağatay’ın ölümünden sonra sırasıyla Mütegenimoğlu Kara Hülagü ve Kağan Göyük (1246-1248) ve daha sonra da Çağatay’ın oğullarından Yişü Müngke başa geçti. 1251 senesinde karışıklıklar çıktı. Batıda Batu Kağan, kendi adına para bastırarak Müngke’nin iktidarını böldü. Yişü Müngke’nin 1259’da ölmesinden sonra, Çağatay’ın torunu Algu, iktidar mücadelesinden faydalanarak Afganistan ve Harizm’e hakim oldu. Saltanatını daha da kuvvetlendirerek Arık Baka’yı yenince, Orta Asya’nın tek hakimi oldu. Algu’nun 1266’da ölmesiyle Ögedey’in oğullarından Kaydu kağan olup, 1301 yılına kadar Çağatayları idare etti. Ölümüyle önce oğlu Çopar, daha sonra 1307 senesinde de Barak Hanın oğlu Duva başa geçti.

ÇAĞATAY PARASI KEBEK DÖNEMİNDE BASILDI

Duva, Çağatay Hanlığının gerçek kurucusu kabul edilmektedir. Yerine oğlu Kebek hükümdar oldu. Döneminde ilk kez Çağatay parası basıldı. 1326’da kardeşi Tarmişirin başa geçti. Bu hükümdar İslam dinini kabul ederek Alâeddin adını aldı. Doğuda Cengiz Kanunu’na bağlı olan Çağataylar, Alâeddin’e karşı ayaklandılarsa da İslamiyet’in Çağatay ülkesinde yerleşmesini engelleyemediler.

Zaten güç dengesi de Türklerin tarafına kaydığından, Çağatay soyu müessiriyetini gittikçe kaybetti. Alâeddin Hanın ölümünden sonra 1370 tarihine kadar Türk Beyleri Çağatay prenslerini kukla haline getirdi. Timur Han zamanında bazı Çağatay prenslikleri varsa da, 16. yüzyılda Özbekler tarafından bunlar da Maveraünnehr’den atılmışlardır.

cagatay-han-001.jpgİSLAM YAYGINLAŞTI

Çağatay Hanlığı Hanedanını bazı araştırmacılar Türk olarak göstermektedirler. Çağatay ülkesinde Türk nüfusu bulunmaktaydı. Ülke daha sonra da Türk hakimiyetine girip Türkleştiği gibi, İslam dini de yayılmıştır.

YENİ BİR DİL VE EDEBİYAT OLUŞTU

Çağatay dili ve edebiyatı: Çağatay’ın adına nispetle verilmiş, Ali Şir Nevâî (1441-1501) ile onu takip eden Asya şairlerinin kullandıkları edebî Türk lehçesine ve bu dille yazılmış eserlere Çağatay adı verilmektedir.

Eski ve yeni doğulu batılı dil bilginleri Çağatayca kelimesini kullanmaktadır.

Çağatayca; Çağatay, İlhanlı ve Altınordu devletlerinin ilim çevrelerinde 13 ve 14. yüzyıllarda gelişerek, 20. yüzyılda Özbek edebiyatının meydana gelmesine kadar devam eden Doğu Türkçesidir.
 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.