Çektiği belgesellerle Kırşehir’i tanıtıyor

Çektiği belgesellerle Kırşehir’i tanıtıyor

Kırşehir Mucur’un Dalakçı Köyü’nde dünyaya gelen belgesel yönetmeni Murat Köksal, çektiği belgesellerle, yazdığı kitaplarla, Türk kültür mirasını ve memleketi Kırşehir’in yöresel kültürünü dünyaya tanıtıyor.

1994 yılından itibaren televizyon ve sinema sektöründe özellikle set ışıkçılığı alanında kendini yetiştiren Köksal’ın, Türk gökbilimci Caca Bey’in hayatını anlattığı ‘Caca Bey’, Türk dünyasını her yönüyle ele aldığı ‘Ortak Miras’ gibi belgesellerin altında imzası bulunuyor. Ayrıca Murat Köksal’ın yöresel fıkraları konu alan ‘Yarenleriyle Köyümüz Dalakçı’ adında yazdığı iki serilik kitabı da bulunuyor.

Unutulmaya yüz tutmuş kültürlerimizi geçmişten geleceğe aktarmaya çalışıyoruz diyen Köksal, ‘’Özellikle Kırşehir’den çıkmış ve ün kazanmış isimler ilgimi çekiyor. Örnek verecek olursak Osmanlı devlet adamı Âşık Paşa, Ahi teşkilatı Şeyhi Edebali gibi isimlerin filmlerini yapmak istiyorum. Aynı zamanda Kırşehirli halk ozanları ile ilgili de projelerim var’’ açıklamalarında bulundu.

k2.png

TRT BİR OKULDUR

Liseyi bitirdikten sonra ünlü görüntü yönetmeni Ege Ellidokuzoğlu’nun ekibinde asistan olarak çalıştığını belirten Köksal, ‘’Işıkçı Hayri Çölaşan’dan set ışıkçılığını öğrendim. İki sene asistanlık yaptıktan sonra kendi profesyonel ışık ekibimi kurdum. TRT orada yetişenler için bir okuldur. Biz TRT ahlakıyla büyüdük, bu nedenle yaptığım işler kaliteli ve profesyoneldir.’’ dedi.

k3.png

BELGESEL SİNEMAYA YÖNELDİK

On yıl önce ‘Ahi Medya’ isminde bir yapım şirketi kurduğunu söyleyen Köksal, ‘’Kendi projelerimizi üretiyoruz. Ankara’da dizi ve sinema sektörü İstanbul’daki gibi gelişmiş değil. Sinema yapım maliyetleri de bir hayli arttığı için ekibimizle birlikte belgesel sinemaya yöneldik. Stüdyomuzda kurgu odası, ekipmanlarımız, senaryo odası bulunuyor. On kişilik bir ekiple çalışıyoruz.’’ şeklinde konuştu
Planladığı projelerden bahseden Köksal, ‘’Türk diline önemli katkıları olan Âşık Paşa’nın hayatını film yapmak ve yöremizden çıkan Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Çekiç Ali, Şemsi Yastıman gibi halk ozanlarımızın belgesellerini çekip bu değerli insanları halkımıza tekrar hatırlatmak istiyorum.’’ dedi.

k4.png

KÖYÜMÜZ DALAKÇI GAZETESİ

Türkiye’de ilk köy gazetesini kendi köyleri olan Dalakçı köyünde çıktığını belirten Köksal, ‘’1973 yılında bu gazete çıkıyor. Tahminim üzere Köy Enstitülerinde eğitim görmüş kişiler tarafından çıkartıldı. Gazete birtakım siyasi nedenlerden dolayı 1980 yılında kapatılmış. 2004 yılında arkadaşlarla aramızda konuşurken bu gazetenin yeniden çıkartılması kararını aldık. Bir süre sonra maddi problemlerden dolayı tekrar kapandı. Bunun üzerine altı ayda bir çıkacak olan ‘Köyümüz Dalakçı’ dergisini çıkarmaya başladık. Derginin editörlüğünü yürütüyorum.’’ ifadelerinde bulundu.

k5.png

KÖYÜMÜZE AİT FIKRA KİTABI

Yönetmenliğin yanısıra kitap yazdığını da söyleyen Köksal, kitabın ortaya çıkış hikâyesini şu şekilde aktardı. ‘’Özellikle pandemi sürecinde bizler birbirimizden uzaklaştık. Komşular birbirine gidip gelemez oldu. Aileler vefat eden büyüklerini gömmeye bile gelemedi. Bu etkeni göz önüne alarak kültürümüzün de ölmesine izin vermek istemedim. Yarenlik kültürü altında insanların başlarından geçen ve fıkra tadında bir kitap yazmaya karar verdim. İnsanlar bana güvenerek başlarından geçen komik hikâyeleri anlattılar. Bu hikâyeleri, ‘Yarenleriyle Köyümüz Dalakçı’ ismiyle bir kitapta topladım. Kırşehir Belediyesi projemizi destekledi. 2021 yılında kitap yok sattı. Amerika, Kanada, Avusturya’da yaşayan özellikle gurbetçilerimiz tarafından satın alındı. Kitabımız Milli Kütüphanede de yerini aldı. Yoğun talep üzerine kitabın ikinci serisini de yazdım.’’

Kitabın üçüncü serisi için de çalışmalarını sürdüren Köksal, ‘’Türk kültürünü canlı tutmak her vatandaşın bir ödevi. Bizler siyasi kaygılarımızı bir yana bırakarak kültürümüze sahip çıkmalıyız. Bu ödevi ideolojik kaygıların üzerinde tutmalıyız. Ben Murat Köksal doğduğum topraklara aşığım, doyduğum topraklara minnettarım.’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.