Ahmet Fidan

Ahmet Fidan

Çoğu Gitti Azı Kaldı, Bıçak Sırtında Bir seçim ve İktidar

Çoğu Gitti Azı Kaldı, Bıçak Sırtında Bir seçim ve İktidar

 

 

1 Kasım seçimlerine çok az bir zaman kaldı, iktidar bıçak sırtında.  Seçim sonunda iki ihtimal; ya tek başına iktidar veya koalisyon devreye girecek. Koalisyonlar son on üç yıl öncesine dönmenin yolu. Ekonomik, sosyal ve siyasi alanda elde edilenlerin üstüne çizgi çekmek.

 Üçüncü bir şık görünmüyor.

İktidar partisinin önümüzdeki süreyi, değil gün, saat ve hatta dakika hesabıyla çok iyi değerlendirmesi ve en gerçekçi şekilde, özellikle genç seçmene ulaşması, kendisini ifade etmesi gerekiyor. Bu konuda rakip partilerin uyduruk, kıytırık afiş, reklam filmleri yöntemiyle değil, bizzat gerçeklerle, inandırıcı şekilde çalışmanın tam zamanı.

Seçim sonuçlarını doğrudan etkileyen ve önemli bir figür, terör mücadelesinde ilk kez sonuca yaklaşılıyor. Gerek asker ve gerekse polis, kanı ile ön safta mücadele etmektedir.  Son derece önemli bir gelişme.  Ne yazık ki gerçek yeterince doyurucu şekilde yansıtılmıyor.

Terörle mücadelede klinik vaka haline gelen ve bünyesinde teröristleri barındıran birkaç şehir merkezinde inlerine girildi, havaya uçuruldu. Can damarları kesildi. Bölge halkı gelişmelerden son derece memnun ve umutlu. Zaten terörün beklenen sona yaklaşmasında mahallinde yaşayan insanların desteklerini kesmeleri önemli.  Ancak gelişmeler gerçek yönüyle yansımıyor.

Tek başına iktidar için mücadele eden siyasi kadroların seçmene inandırıcı şekilde yaklaşmaları gerekiyor. Küçük detayların bile son derece önemli anında ve makes bulmalı.

Ankara garı önünde meydana gelen terör olayında ırkçı kürtçü parti umduğunu bulamadı, amacına ve hedefine ulaşamadı. Siyasi otorite süreci çok iyi götürdü. Yine yukarıda işaret edilen nokta önemli. Siyasi otorite, gelişmeleri analiz, tahlil ve ikna yoluyla sunmalı.

            Gerek seçim sonuçlarının beklenen şekilde sonuçlanması ve gerekse terörle mücadele konusunda sadece iktidardan görev beklenilmemeli. Bu konuda STK’la da önemli görev düşmektedir. Geçen ay Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilen ve saman alevi gibi yanıp sönen iki mitingin devamı getirilmeli ve çok yönlü desteklenmeliydi. Ama arkası gelmedi.

            Son on üç yıl içinde STK’la geniş imkânlar tanıdı. Bazen üye sayısı bazen sahte şöhret kisvesi ile şişinen STKlar, özellikle şefleri, seçim döneminde samimiyet testinde sınıfta kaldı.

            Kimi STK lar seçim öncesi samimiyet ve güvenirlik açısından sınıfta kaldı.  Bir taraftan tanıtma fonu imkânları ile çevresine imkân sağlarken, öbür taraftan Paralel yapının imamına “Üstün Hizmet Beratı” sunulmaktadır. Bu ne yaman çelişkidir.

 Devletin her tür imkânından yararlanıp, seçim zamanı ve önemli olaylar karşısında ortada görünmemenin anlamı nedir?

            Seçim öncesi üzerinde düşünülmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor. Seçim ister tek başına iktidar ister koalisyon olsun bir yerlere not edilmeli.

 

 

G Ü N Ü N     H İ K M E T İ

 

“Sebepler bulunduktan  sonra dertlerin tedavisi mümkün olacaktır. Zira hastalığın sebebi ortaya koyulmadan tedavisine imkân yoktur.”

Nurettin Topçu, Ahlak Nizami, Sh, 28

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR