Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

DERNEKLER

DERNEKLER

Türkiye’de bir çok  dernek bulunmaktadır. Bu dernekler ne iş yapar diye insanlar birbirine sorar. Hepsinin amaçları birbirinden farklı.

Derneklerle meslek odalarını birbirine karıştırır, insanlar. Dernekler valiliklere bağlıdır. Meslek odaları da Gümrük Ticaret Bakanlığına bağlıdır. Yarı kamu kuruluşudur. Odalar meslek kuruluşlarıdır. Bağlı bulunduğu meslek dalını temsil eder dolayısıyla esnaf ve sanatkar oylarıyla seçilirler. Gümrük Ticaret Bakanlığı kontrolünde kurulan meslek dallarıdır.

Derneklere bakıldığında yedi kişi bir araya gelerek dernek kurabilir. Bu derneklerin yararlı olanları da vardır. Bunların en yararlı olanları köy dernekleridir. İnsanların en zor anlarında, cenazelerinde yardımcı olurlar ve buna benzer çalışmalarda bulunurlar.

Bu derneklerin zararlı olanları da vardır. Halkımız zanneder  ki halka hizmet için kurulmuş. Çoğunluğu vergi vermemek için kurulmuş dernekler, bir de büyük şehirlerde kurulan dernekler vardır. Bu dernekler o ilde siyasette var olmak için kullanılan derneklerdir. Seçimlerin olduğu dönemlerde canlanır, niyetleri bu derneklerdeki gücü kullanmaktır. Dikkat ederseniz başka hiçbir çalışma yapmazlar.

Bir de siyasi amaçla kurulmuş dernekler vardır. Bunlarda ülkeyi karıştırmak için kurulmuşlardır. Bunlar insanları bir araya toplayarak örgütleyen unsurlardır. Bizim ülkemizin çektiği sıkıntıların başında gelen en büyük sıkıntıların sebebidir. Devletimizin bu tür derneklere önlem alması gerekmektedir. Ülkemizde bu tür sıkıntılar yaşatan bu dernekler bu sebeple dernekler kanununda yeni bir düzenleme yapılması lazım. Özellikle büyük şehirlerde çok güçlü bir şekilde örgütleniyorlar. Adını şu derneği, bu derneği diyerek insanları örgütlüyorlar. Bunlara bir an önce önlem alınması gerekir. Bir an önce önlem alınırsa Türkiye’de olaylar yarı yarıya düşer.

Bir de devlet desteği almak için kurulmuş dernekler var. Bunlar devlete proje yaparak devleti çok büyük şekilde zarara uğratıyorlar. Bugüne kadar bu tür derneklerin ne faydası oldu ülkemize. Dolayısıyla benim şahsi düşüncem bir an önce derneklere büyük bir düzeleme yapılmalı ve kontrol edilmeli. Derneklere, meslek odalarından daha fazla hak verilmiştir. Dernekler Ekonomi Bakanlığı desteklerinden faydalanabilirken kamu kuruluşu olan meslek odaları bunlardan faydalanamıyor. Kamu kuruluşu olan odaların önünde bir set var.

Derneklere bakıldığında vergiden muaf. Bizim ülkemiz dernekler ülkesi bu şekilde olursa meslek odalarının dertleri biter mi? Ülkemizde önüne gelen dernek kuruyor. Bu kadar çok çalışmayı seviyorsanız meslek odalarında çalışma yapın. Ülkemizde  hiç kimse zoru istemiyor, herkes kolayı istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR