Adem Öztürk

Adem Öztürk

Devlet Memurları Maaş Sistemi Freni Patladı… On Binlerce Kişi İşe Gitmeden Maaş Alıyor...

Devlet Memurları Maaş Sistemi Freni Patladı… On Binlerce Kişi İşe Gitmeden Maaş Alıyor...

İşçi patronundan çok maaş alıyor. Hademe müdürden çok alıyor. Oku oku işçi ol müdür olma… Ne mühendisi oldun kaldırım mühendisi mi?

Kamuda ücret adaletsizliği ve çözüm yolları tartışılmalıdır.

Ülkemizde kamu alanında istihdam edilen insan sayısı ve hizmetin niteliği çok önemli bir gündem maddesidir. 85 milyon nüfusa hizmet eden ve temsil eden kamu yönetim sistemi çeşitli unvan ve farklı birimlerle devasa bir yapıya dönüşmüştür.

5 milyon kişilik toplam istihdam ile (Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı verileri) ülkemiz mikro devletlerin nüfusu kadar kamu sektörü istihdamı oluşturmuştur.

Kamu istihdamında sayı ve çeşitlilik fazlalığı yapının yönetilmesi sürecini zorlaştırmaya başlamıştır.

2007 yılında kamu istihdamı toplamda 2 milyon iken 16 yılda yüzde yüz elli oranında artarak 5 milyon rakamına ulaşmıştır. Sadece memur bu sayıda, 2 milyon kamu işçisi ile 7 milyon kamu çalışanı küçük bir devlet büyüklüğündedir.

Bu durum yönetilebilirlik, kalite, nitelik, ücret politikaları sorununu da beraberinde getirmektedir.

Asker, polis, öğretmen, sağlık personeli, adalet, din hizmetleri, temel hizmetlerdir. Ülkemiz istihdam çeşitliliği ve buna bağlı karmaşık mevzuatları sistemin yönetilemez hale gelmesini sağlamaktadır.

Temel kamu hizmetleri yanında KİT’ler ve belediyelerin personel politikaları içinden çıkılamaz duruma gelmiştir. Acil olarak sistemsel reforma ihtiyaç vardır.

Popülist politikalar sonucunda tüm kamu birimlerinde bankamatik memuru dediğimiz havuz personeli oldukça artmıştır. Bakanlıklar, KİT’ler ve Belediyelerde on binlerce üst düzey personel anlaşılması güç istihdam politikaları sonucunda havuz adı altında müşavirlik vs. kadrolar ile işe gelmeden başkan yardımcısı, daire başkanı, genel müdür ve üst düzey pozisyonlarda maaş almaktadır. Bütçeye milyarlarca zararı vardır.

İşçi memurdan, hizmetli öğretmenden, müdürden fazla maaş emekli ikramiyesi ve emekli maaşı almaktadır.

3600 ek gösterge uygulaması yapılmış fakat ölü doğmuş kamu maliyesini olumsuz etkileyecek hale gelmiştir.3600 ek gösterge toplumda ve kamuda özellik ayrıcalık halde ve değerli iken değersiz hale getirilerek tüm memurları kapsar halde uygulanarak çalışma barışını bozmuştur.

Kamu maaş düzenine derhal reform yapılmalı; işe yerleşme, çalışma ortamı, görev zorluğu iş riski, liyakat, kariyer, yükselme ve yetiştirme durumları dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli vicdanları yaralamayan ve toplumun her kesiminin kabul ettiği maaş sistemine geçilmelidir.

Yapay zekâ uygulamalının geliştiği bilim teknoloji çağında istendikten sonra yapılamayacak şeyler değildir bunlar.

Mutlu çalışan mutlu halktır. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR