Direnişin sembolü “İstiklal Marşı” 103 yaşında

Direnişin sembolü “İstiklal Marşı” 103 yaşında

Türk milletinin yeni devlet hedeflerinin ve tam bağımsızlık umutlarının yeşertildiği ilk günlerde Birinci İnönü Savaşı’nın ardından tertip edilen organizasyon ile birlikte İstiklal Marşı birinci gelmiş ve Türkiye’nin yeni marşı oldu.

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini simgeleyen, ulusal birlik ve dayanışmanın en önemli sembollerinden biri olan İstiklal Marşı, Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 12 Mart 1921'de kabul edilerek milli marş olarak ilan edildi. İstiklal Marşı, Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'ndaki direnişini ve milli birlik ruhunu ifade eden güçlü bir metni barındırıyordu. Şair Mehmet Âkif Ersoy, milli birliği ve vatan sevgisini vurgulayan mısralarıyla Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine destanını yazdı ve “Kahraman Ordumuza” diyerek Türk askerine armağan ve emanet etti.

istiklal-marsi-2.jpg

Marşın kabulü, Türkiye'nin zorlu bir döneminden geçtiği savaş yıllarında, milli birlik ve beraberlik ruhunun en üst seviyede olduğu bir zamanda gerçekleşti. İstiklal Marşı, milletin istiklal ve hürriyet aşkını, vatan sevgisini, bağımsızlık mücadelesini ve Türk'ün asil ruhunu en güzel şekilde yansıtan bir eser olarak tarih sayfalarında yerini aldı.

istiklal-marsi-5.jpg

Her yıl 12 Mart'ta kutlanan İstiklal Marşı'nın kabulü, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesi olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Marş, ulusal birlik ve beraberlik duygularını canlı tutarak, genç nesillere vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkını aşılamaya devam bir asrı aşkındır devam etti.

istiklal-marsi-3.jpg

YARIŞMAYA KATILMADI

1921 yılında Türk milletinin milli bir marşa ihtiyacı vardı, ancak bir milli marşın yazılması öyle kolay değildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanlığı, milli bir marşın doğmasına yardımcı olmak amacıyla şiir yarışması tertip etti. Dönemin ünlü isimleri teker teker bu yarışmaya katılsa da Milli Şair Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılanlar arasında yer almadı. Dönemin Maarif Vekili ve arkadaşı Hamdullah Suphi Bey’in ısrarlarına dayanamayan Akif, İstiklal Marşı’nı yazmaya karar verdi.

istiklal-marsi-4.jpg

MECLİS KÜRSÜSÜNDE 4 KEZ OKUNDU

İstiklal Marşı, Mehmet Akif tarafından yazıldıktan sonra askerler tarafından oldukça beğenildi. 17 Şubat 1921 tarihinde Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayımlanan marş, 12 günün ardından Konya'da Öğüt gazetesinde basılarak halka tanıtıldı. Daha sonra, Meclis tarafından ele alınan milli marş, dört kez okunduğu mecliste kabul edildi ve yüce Türk milletinin resmi marşı oldu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.