Osman Doğan

Osman Doğan

Duruşma Son Buldu Suçlu; 25 Madde

Duruşma Son Buldu Suçlu; 25 Madde

1- Genel seçim sonrası bütün siyasi partilerin açıklama yapmadan öz eleştiri yapma sırası geldi çattı. Evet, duruşma bitti, halk üç ay süreyle bütün siyasileri cezalandırdı. Olası ihtimallerin dahi gerçekleşmeyeceği bir sonuçla karşı karşıya kalanlar, hükümeti kuramama sonucunu yaşarken, olanın vatandaşa olacağı da şimdiden kesinleşti…

2- Ak Parti beklenen oyun altında alırken, CHP emanet oylarını HDP’ye verdi. İşte tam bu noktada başarının esas sahipleri CHP-HDP oldu. Ak Parti karşısında adeta seçim ittifakı yapanların kazançlı çıktığı kesin.

3- Koalisyon olasılığını düşünürken Ak Parti’nin MHP ile birleşeceğini düşünmek istesek bile bu olasılığın da çok zayıf olduğunu görüyoruz.

4- CHP ile HDP tek başına parti kurmaya yetseydi, hükümetin sahipleri bellidir diyebilirdik.

5- MHP’nin özgül kütlesi her iki partinin yanında yer almayacağına göre, Ak Parti CHP ile birleşir mi sorularının da sorulması gerekiyor.

6- Sonuç itibariyle bu halk seçim çalışmalarında kullanılan dile, germe, gerdirmelere öyle bir cevap verdi ki… Şimdi bir birlerine adeta üstü kapalı küfür edenlerin tükürdüğünü yalayacağını beklemek imkânsız gibi.

7- Sivil toplum örgütlerinin edepli siyaset mesajları da doğrulanmış oluyor. Edebinizle siyasetinizi yapın derken aslında siyasilerden beklenen olası sonuçlar karşısında bir birinize karşı yüzünüz olsun kastında olduklarını da şimdi anlamış olduk.

8- Halkın gerilme gibi bir lüksünün olmayacağını sürekli dile getirmemize rağmen, akıl hocaları dediğimiz danışmanlar asıl kaybettirenlerdir. Halk gerginliği seviyor, halk her zaman suçlu birini görmek istiyor gibi akıl verenlerin şimdi oturup iyi düşünmesi gerekiyor.

9- Sanırım fazlasıyla yanıldılar… Halk kardeşçe yaşamayı, ötekileştirmeden yaşamayı, hataları affetmeyi ve ne olurlarsa olsunlar bir şans daha vermeyi uygun da görebiliyor.

10- Şimdi ne olacak sorusu soran şaşkın insanlar olduk çıktık. Hükümet kurulamayacak, gerginlikler devam edecek, başarılı olan Türkiye istikrarsız, orta doğuya dönecek mi sorularına bir nebze evet demeye başladık.

11- Bunun yanında koalisyonlardan korkmayın diyenlerin Ak Parti ile MHP’nin hükümeti kurma olasılığı da imkânsız görünmüyor. Şu durumda kaybeden iki parti var, Ak Parti ulusal ittifak karşısında kaybederken, MHP kandil karşısında yenilmemiş midir?

12- Hükümet kurulamayacak, liderler istikrarsızlık karşısında erken seçimi tekrar isteyecek. Bu üç aylık süre içerisinde dünü bırakarak olayları iyi analiz edip yeni bir yol haritası belirlemenin mantıklı olacağı kanaatindeyim.

13- Erken seçim olasılığı olduğunda da emanet oylarını CHP’den HDP’ye veren seçmen CHP ye tepki açısından MHP ye mi kayacak, ya da oynanan oyunların farkına varan MHP’li seçmen HDP’ye inat tekrar ak parti mi diyecek.

14- Bu savaşın kaybedeni her ne kadar Ak parti görünse de Ak Parti’nin bütün ittifaklara rağmen, kurulan bütün tuzaklara rağmen haklı olduğunu düşünen bir kesim var. Oyların çalınacağını söyleyenler, Ak Parti’nin HDP ile birlikte olduğunu söyleyenler, demokrasi şöleni gibi geçen seçimlerde boşuna suçlandığını da kanıtlamış oldu.

15- Şunu unutmamak lazım, gerilmiş olan seçmen, ya da tek suçlu Ak Parti algısı oluşturmak isteyenler, istikrarsız bir dönemde sanırım geçmişini çok arayacak. Ak Parti’nin de bu süreç içerisinde gerdiren danışmanlarını tekrar gözden geçirmesi gerekir. Seçim çalışmaları kapsamında,  Davutoğlu’nu takip ederken, ya da Cumhurbaşkanı’nı izlerken, sert üslup kullandıklarında halkın anlamsız bakışlarını görebiliyordum. Cumhurbaşkanının gülümseyen yüzünü gören seçmen, ya da sempatik olan Davutoğlu daha çok alkış alıyordu. Öz güven patlaması o an yaşanıyordu. Halk gerginliği sever, suçlu olmalı diyen danışmanların yanıldıklarını seçim sonuçları kanıtlamış oldu.

16- Bu işin sonu nereye gider sorusuna gelirsek, erken seçim Ak Parti kurmaylarının düşüneceği en son şık olmalı. Yapılacak olan erken seçimde Ak Parti’nin daha kötü bir sonuç alacağı da gözden kaçmamalı.

17- Tavsiye edilecek şudur ki; Ak Partinin lideri değişmeli, yeni kanla yeni Türkiye söylemi değişip yeni Ak Parti söylemi başlamalı. Numan Kurtulmuş olasılığı tekrar ele alınmalı, ya da tamamen ipleri kopmuş gibi görünse de bir şekilde Abdullah Gül davet edilmeli.

18- Seçim süreci boyunca tercih edilen vekillerden tutun, cumhurbaşkanının ifadeleriyle bir birini okşamayan, hatta başkanlık modelini dahi dile getirmeyen başbakan halkın bilinçaltına soru işaretleri yerleştirdi.

19-  HDP parti liderinin ‘bu başarı solun başarısıdır’ açıklamasında sol düşünceyle aynı kulvarda yürüyen Kürt kardeşlerimin manevi kimliklerinin de danışılmadan kullanıldığını unutulmamalı.

20- Meydanlara inmesi eleştirilen Recep Tayyip Erdoğan’ın ittifaklar karşısında Ak Parti’yi yem ettirmem uğraşıları manevi anlamda doğruluğu ispatlandı. Ne diyordu Einstein  ‘Bu dünyada beni birkaç kişi anladı, onlar da yanlış anladı’

21- Üst perdeden konuşmanın bu millete sökmediği, ben siyaset dehasıyım tarzında sert dil söyleminin, insanları ötekileştirmenin kaybettirdiği bir seçim yaşandı.

22- CHP neden kazandı? İdeolojiyi bırakıp politika üretti. Danışmanları bu konuda enine boyuna iyi gözlemlemeler yaptı. Ekonomi ve istihdam da kendileri dahi inanmasa da inanan bir kesim çıktı. Yüzde 25 alınan rakamdır belki ama emanet olarak HDP ye verdiği yüzde 4 lük kesim de CHP’nin hanesine yazılmalı.

23- MHP neden kazandı? Gençleri sokağa dökebilirdi, dökmedi. Kutuplaşmadan uzak durdu.

24- HDP neden kazandı? Tek kelime ile masuma oynadı. Altını çizerek söylüyorum insanımız geçmişten bu yana masum ve ezilmişin yanında oldu. Düşeni kaldırıp bağrına basan bir millet olduğumuz da unutulmamalı. HDP için bir tiyatroydu belki bu ama oyun tuttu, gişe rekorları kırdı sonuç yüzde 13.

25- Ve en önemlisi tepeden bakan parti olmaya devam edersek bitmeye mahkûmuz. HDP masuma oynarken, biz tepeden bakmaya devam edersek, kalkan baraj uygulamasıyla bu ülkenin her yeri mor renge bulanır benden söylemesi. Unutmayın bu ülkede bir Ak Parti var gerisi ittifaklara rağmen diğerleri… diğerleri.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR