Furkan Göktürk Yılmaz

Furkan Göktürk Yılmaz

Ekonomide Tarihi Perşembenin Ardından

Ekonomide Tarihi Perşembenin Ardından

Dün Merkez Bankası politika faizini 650 bazlık puan artışla 8,5 seviyelerinden 15’e çekti. Piyasada daha yüksek beklentilerin olduğunu görüyoruz. İş kademeli olarak götürüleceğe benziyor. 15 seviyesi bir sonraki toplantıda kaça çekilir bakacağız. Bugün saat 16.00'da MB Başkanı Hafize Gaye Erkan Bankalar Birliği ile bir araya gelecek.

Para Politikası Kurulu'nun toplantı sonrasında yaptığı yazılı açıklamada “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir” ifadelerine yer verildi.

Piyasalar metinden ne istiyorsa onu duydu ama faiz artırımında beklentilerin altında kalındığı için ciddi bir piyasa reaksiyonu var.

Kur dünkü açıklamanın ardından 24 barajını kolayca aştı. Bu satırları yazarken de 25,10’un üzerinde seyrediyordu. Euro/TL paritesinde durum farklı değil, yukarı yönlü ciddi bir artış trendi var. 27,5 liranın üstüne doğru devam ediyor.

Diğer yandan borsa kanadında özellikle döviz girdisi fazla olan şirketlerin hisselerinde sert bir yükseliş var. BİST 100 günü yüzde 4,5’un üzerinde bir artışla, 5428 puan ile kapattı.

Peki politika faizinin artışı sonrası dolar artmaya devam eder mi? Veya TL kademeli de olsa değer kazanmaya başlar mı? Başlarsa küçük yatırımcı elindeki dövizi bozdurmaya yanaşır mı? Bankalarda ve döviz bürolarında dolar alımı ve satımı arasındaki makas yaklaşık 1 lira. Buna bir çözüm yok. İnsanların eli dolar bozdurmaya gitmiyor.

Yaklaşık yüzde 40 mevduat faizi var. Stopaj kesintilerini sayarsak net olarak 40’ı görmüyor. Önümüzdeki 1 yıl için enflasyon beklentisi yüzde 30 seviyelerinde ama kurda böyle bir hareket varken bu seviyede kalması pek olası değil. 40 ve üzerine doğru yol alması muhtemel. Yatırımcı 40’ın üzerinde bir faizi cebine koymaya başladığı zaman TL’ye dönüşler başlayacaktır. Yine de dolar böyle artarken TL’ye dönüş zor.

Beklenen kira ve maaş düzenlemeleri bayram sonrası...

Kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandıran düzenleme temmuz ayı itibariyle sonlanacaktı, uzatıldı. Bayram sonrasında yasalaşacak gibi. Eylülden itibaren kira davaları açılmadan önce bir arabulucu mekanizması devreye girecek. Adalet Bakanlığı böyle bir yeni düzenleme düşünmüş. Dava ancak ara bulunamazsa başlayabilecek. Bakanlık eylülden sonra kira davalarının azalmasını bekleyecektir. Olur mu? Göreceğiz.

Bu arada kira meselesinde büyük şehirlere ayrı bir uygulama gelebilir diye düşünülüyordu ama şimdilik böyle bir şey yok.

Bayramdan sonra meclise gidecek torba yasanın içerisinde en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi meselesi olacak. Buna ek olarak 7500’ün üstünde ücret alan emeklilerin maaşında kademeli bir artışı öngören teklif aynı torba yasada vekillere sunulacak.

En düşük emekli maaşının 7500 seviyesine çıkarılmasının sebebi asgari ücretin 8500 lira olmasıydı. Şimdi asgari ücret 11 bin 402 liraya yükseldi. Tabandaki emekliye yeni bir müjde gelir mi, yakın zamanda sanmıyorum, 2024 başlarına kalabilir.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CB Yardımcısı Cevdet Yılmaz Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitti. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da BAE’ye bir ziyareti olacağı konuşuluyor. Bu bacaktan güçlü bir kaynak girişi gelebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR