Emeklilik yol haritası belirlendi! BES için yeni adımlar

Emeklilik yol haritası belirlendi! BES için yeni adımlar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik sistemine ilişkin yol haritasını belirlediklerini söyledi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), tarafından İstanbul’da düzenlenen, ‘Sigortacılık Sektörünün 100’üncü Yılı ve BES’in 20’inci Yılı’nın kutlandığı gecede konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’da emeklilik sistemine ilişkin yol haritasını belirlediklerini, Bireysel Emeklilik Sistemini (BES), mevcut sosyal güvenlik sistemini de içine alan bir yapıya kavuşturacaklarını kaydetti.

"YOL HARİTAMIZI BELİRLEDİK"

Cevdet Yılmaz, yaptığı konuşmada, “Dünya yaşlanıyor, biz de yaşlanıyoruz. Bu realiteyi görmemiz lazım. 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusumuzdaki oranı yüzde 10’ları bulmuş durumda. Bu da bir eşiktir. Bunu aştığı zaman ülkeler, biraz yaşlı ülke sınıfına geçmiş oluyorlar. Ortalama yaşımız 32’lerden 33’lere gelmiş durumda” diye konuştu.

Önümüzdeki dönemlerde yaşlılık konusunun daha yoğun tartışılması gerektiğini de vurgulayan Yılmaz, 12. Kalkınma Planı’nında, daha verimli bir yaşlılık döneminin organize edilmesine önemli yer ayırdıklarını vurgulayarak, “Araştırmalar dünya genelinde emeklilik koruma açığının 1 trilyon doların üzerinde olduğunu gösteriyor. Ekonomimiz üzerindeki baskıyı azaltmak için 20 yılda önemli başarı elde eden BES ve Otomatik Katılım Sistemini mevcuttaki sosyal güvenlik sistemini de içine alan bir yapıya kavuşturmayı değerlendiriyoruz. Sistemin daha iyi noktalara ulaşması yönünde Orta Vadeli Programda emeklilik sistemine ilişkin yol haritamızı belirledik” ifadelerini kullandı.

TAMAMLAYICI EMEKLİĞE GEÇİLECEK

Yılmaz, özellikle ikinci basamak emeklilik sisteminin kurulacağını kaydederek, şunları söyledi: “Otomatik Katılım Sistemini, işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemini 2024’ün üçüncü çeyreğinde gerçekleştirmek üzere bir takvim ortaya koymuş durumdayız. Buna yönelik olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bireysel emeklilik sistemi, fon türlerini, katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlamak durumundadır. Katılımcılar ne kadar fayda elde ederlerse daha yüksek oranda katılım ve daha yüksek oranda prim ödemeye de eğimli olacaklardır. Dolayısıyla elde edilen fonların verimli kullanılması daha yüksek getiri sağlayacak. Devlet katkısı getirilerinin artırılmasını ve kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayarak; bu kapsamda BES’in cazibesi artırılarak, sistemdeki fon tutarı ve katılımcı sayısında da artış sağlanmış olacaktır.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.