Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

ENGELLİLER

ENGELLİLER

Türkiye'de her yedi kişiden birisi engelli veya engelli adayı

Ülkemizde en çok yatırımlar engellilerin üzerine olması lazım.

Sağlıklı olan insan kendi kendine bakabilir ama engelli olan insanın birilerinin yardımına ihtiyacı var.

Ülkemizde engellilerin üzerine çalışma yapan bir çok kurum ve kuruluşlar var.

Bunlardan bazıları engelli eğitim merkezleri engelli okulları engellilerin bağlı bulundukları dernekler ve bunların bağlı bulundukları federasyonlar ve engelli meclisleri.

Bu kurum ve kuruluşların engellilere ne kadar hizmet ettikleri tartışılır.

Bunların çoğunluğu engelliler için kurulmuş kurumlar ne yazık ki engellilere hizmet noktasında zayıf kalıyorlar.

Engelli eğitim merkezlerine bakıldığında hizmet noktasında  ticaret yapan  kurumlar olarak görülüyor.

Eğitim kurumlarına bakıldığında onlarda kendilerine göre hizmet yapıyorlar yeterli mi  hayır.

Başkent Ankara’ya bakıldığında büyükşehir belediyesi bir çok hizmet yapıyor engellilere

Bunlardan bazıları; bordür taşları, bakım evleri, evlere temizlik, yardım, köprülere asansör, engellilere iş imkanı bunun gibi pek çok faaliyetler var.

Bizlerin beklentisi ve engelli ailelerin beklentisi ilçe belediyelerin de bu tür çalışmalar yapmasıdır. Burada ülkemizi yönetenlere çok görev düşüyor. Engellerin üzerine kararlı bir şekilde gidilmesi lazım. Devletimizin engellilere daha çok sahip çıkması lazım.

Ülkemiz de yaşayan Engellilere Halkımızın hassasiyetinin yüksek derecede olması, merhamet gözüyle değil, samimi bir şekilde topluma kaynaştırılması, ben ne yapabilirim, ne kata bilirim düşüncesi içerisinde olmalı, Peygamber Efendimizin  göstermiş olduğu değerleri örnek almalı.

Efendimizin dediği gibi kişinin engeline değil, onun insanlığına ve Müslümanlığına kıymet vermenin önemli olduğunu, sağlıklı insanların engellilere karşı nasıl davranmaları gerektiğini düzenleyen ahlakî tavsiyelerde bulunmuştur. Özellikle görme engelli insanlara karşı yardımda bulunmanın gerekliliğini şöyle ifade etmiştir: “Gözleri görmeyen birine yol göstermek sadakadır.” Yine aracına binmeye çalışan bir engelliye yardımcı olmak da Allah Resulü tarafından sadaka olarak değerlendirilmiştir.

 

Allah Resulü, on dört asır öncesinden engellilerle ilgili günümüzde söylenilen hususları dile getirmekle kalmamış, söz konusu hususları hayatında göstermiştir.

Misal vermek istiyorum:

Asr-ı Saadet’te engelli meşhur âmâ sahabi Abdullah b. Ümmi Mektûm Peygamber efendimiz  tarafından Medine’ye on üç defa vali vekili olarak bırakılması, Sözkonusu sahabinin Allah Resulü’nün üç müezzininden biri olması ve Peygamberimizin yokluğunda Mescid-i Nebevî’de namazları kıldırması, Peygamberimizin müezzinlerini sesi güzel olan kişilerden seçtiği bilindiğine göre Abdullah b. Ümmi Mektûm'un  da sesi güzel biri olması, bu özelliği sayesinde Allah Resulü’nün müezzini olma şerefini elde etmiş. Devletin başındaki en üst yönetici vasfıyla aynı sahabi Mescid-i Nebevî’de defalarca imamlık yapma şerefine nail olmuştur. İmamlık görevini yerine getirirken rivayetlere göre onun hatiplik de yaptığını ve insanlara sohbet yaptığını öğrenmekteyiz. Birçok marifeti olan bu kişinin aynı zamanda bir eğitimci olduğunu  Zaten bu seçkin sahabinin Allah Resulü tarafından, Kur’an öğretmek üzere Musab b. Umeyrile birlikte Medine’ye gönderilmesi de onun eğitimci olarak  Engellilere verilen önemi  hissetmişler ve mutlu olmuşlardır.

 

Sözün özü Bizlerinde engelli olabileceği düşüncesiyle saygı ve sevgiyi eksik etmeme dileğiyle rabbim engelsis hayat dolu yaşamayı nasip etsin

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR