Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

ESNAF KREDİLERİ

ESNAF KREDİLERİ

 

Dünyadaki gelişmiş ülkelere bakıldığında o ülkelerin sanayi, makineleşme, üretim, teknoloji ve ar-ge çalışmaları profesyonel anlamda bu işi hizmet haline getiren devlet kurumları tarafından yürütülmektedir. Ülkemizde de devlet kurumları tarafından bu tarz gelişmeler ciddi boyutlarda ele alınmakta ve takip edilmektedir. Ülkemizin gelişen ekonomisi dikkate alındığında esnaflarımızın, sürekli gelişen,değişen, üreten ve ürettiğini pazarlayabilen yatırımcılar olmasını hedeflemekteyiz. Bu noktada devreye esnaflarımızın mali bütçeleri girmekte. Yapılan yatırımların boyutları, pazar payındaki büyüme, ihtiyaçların sürekli değişmesi esnafımızı da etkilemekte. Ülkemiz bu noktada esnafımıza kredi destekleri anlamında çok şey katmayı hedefliyor ve bu hedefler doğrultusunda her türlü destek için yardımcı oluyor. Ancak ülkemize bakıldığında esnaf kredileri ne kadar yaygın kullanılıyor ve bu krediler esnafa ne şekilde veriliyor?

Devletimiz esnaf kredilerini, mümkün olan en uygun rakamlara ve en kısa zaman dilimleri içerisinde kullandırmak için uğraş veriyor ve bu kredileri Halk Bankası aracılığı ile kullandırıyor. Halk Bankası kurumu da bu kredileri, Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile esnaf ve sanatkarımıza kullandırıyor. İşte esnaf ve sanatkarımızın sorunu da burada başlıyor. Esnafımız bu kredilerden faydalanmak için deyim yerindeyse ciddi anlamda bir mücadele veriyor. Esnaf ve sanatkarımızdan istenilenlere bakıldığında, üç ila beş kişi arasında kefil isteniyor ve oda yetmezmiş gibi dairesi veya işyeri var ise buraların da ipotek verilmesi isteniyor. Bu doğrultuda esnaf ve sanatkarımıza karşı yapıcı değil daha çok yıkıcı bir yaklaşım sergileniyor. Yani sizin anlayacağınız, emektar esnaf ve sanatkarımız bir çok konuda mücadele vererek kredi kullanmak zorunda bırakılıyor. Protestosu olmayan, mali sicili temiz olan esnafımız birde yukarıdaki şartları tamamlarsa esnaf kredisi kullanabilir duruma geliyor. Üstüne birde Halk Bankası aracı kurum kullandığı için bu krediler bir çok kesintiye uğrayarak esnafımızın eline geçiyor. Devletimizin verdiği kredi oranı %5'lik seviyelerden bir anda %7 seviyelerine çıkıyor. Biz esnafların defalarca dile getirdiği husus esnaf kredilerinin tek elden, yani Halk Bankası tarafından esnafımıza verilmesi konusu. Bu konuyla ilgili yaptığımız araştırmada Ankara bölgesinde aracı kurum kullanmadan bu şekilde krediyi sadece üç adet Halk Bankası şubesi veriyor. Bu şubeler sırası ile Keçiören semtine bağlı Ufuk tepe Halk bankası şubesi,Etimesgut semtine bağlı Etimesgut Halk bankası şubesi, Çankaya semtine bağlı Öveçler Halk bankası şubeleri. Bu şubelerde esnafımızdan belirli evraklar istendikten sonra direk kredi kullandırılabiliyor. Biz esnafların talebi bu şubelerin sayısının arttırılarak esnafımızın daha az kesintiye uğrayan krediler kullanabilmesi.

Arkadaşlar " Rekabetten güzellik doğar." Devletimizin her daim esnafımızı gözetmesi, koruması ve kollaması lazımdır. Esnaf ve sanatkarlarımız çağın gerektirdiği şartlar ve imkanlar dahilinde ürünlerini üretebilirlerse bir o kadar devletlerine yararlı olurlar. Çünkü esnaf ve sanatkarlar devletin bel kemiğidir. Devlet organlarımıza ve bu tarz destek uygulamalarına katkı sağlayan kurum kuruluşlara şahsım adına minnet ve şükranlarımı iletiyorum.

 

 

                                                                                                                                              Hüseyin TAKLACI

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR