Flaş Kürtçe adımı: Üniversitede ‘Dengbej Bölümü’ açılıyor

Flaş Kürtçe adımı: Üniversitede ‘Dengbej Bölümü’ açılıyor

Cumhur İttifakı ortağı Hüda Par’dan flaş bir Kürtçe adımı geldi. Hüda Par’ın girişimleri ile Dicle Üniversitesi bünyesinde “Kürt Dili ve Edebiyatı” ile “dengbej” bölümleri açılması gündemde. Peki Dengbej ne demek?

Geçtiğimiz milletvekili seçimlerine AK Parti listelerinden girerek, 4 vekil çıkaran Hüda Par’dan flaş bir Kürtçe adımı geldi. Hüda Par Batman Milletvekili Serkan Ramanlı’nın Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç’u ziyaretinde “Kürt Dili ve Edebiyatı” ile “dengbej” bölümleri açılması gündeme geldi.

RAMANLI AÇIKLADI

Hüda Parlı Ramanlı, ziyarete ilişkin açıklamasında “Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılmasına ve lisans eğitimine öğrenci kabulüne, Devlet Konservatuvarı bünyesinde ‘dengbej’ bölümüne yer verilmesine yönelik imkanları konuştuk” dedi.

“VERECEĞİMİZ KATKIYI DEĞERLENDİRDİK”

Serkan Ramanlı açıklamasında “Bu yönde atılacak adımlara verebileceğimiz katkıyı değerlendirdik” dedi ve ekledi: “Bunun yanı sıra, Üniversitenin akademik çalışmaları, Diyarbakır’a ve bölgemize katkıları, komşu illerin üniversiteleriyle işbirliği ile öğrencilerin yurt ve etkinlik imkanları hakkında bilgi aldık. Misafirperverliği, duyarlılığı ve olumlu yaklaşımı sebebiyle Sayın Rektörümüze teşekkür ederiz.”

serkan-ramanli-aciklama.jpg

DENGBEJ NE DEMEK?

Hüda Par’ın girişimleri ile Dicle Üniversitesi bünyesinde “Dengbej bölümü” açılmasının konuşulması “Dengbej ne demek” sorusunu akıllara getirdi.

Vikipedi’de yer alan bilgilere göre, Dengbej, Kürt sözlü edebiyatında kilam ve stran söyleyen sanatçıların adıdır. Dengbej sözcüğünün kelime anlamı ise; deng ‘ses’, bej ‘söyle’dir. Bu kelime, sözün ahenkle icra edilmesini sağlayan kişi anlamında kullanılmıştır.

Ferit Atmaca / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.