Galatasaray’ın ilk kaptanı ile Türk Milli takımının ilk teknik direktörü kimdi?

Galatasaray’ın ilk kaptanı ile Türk Milli takımının ilk teknik direktörü kimdi?

Ali Sami Yen kimdir, aslen nerelidir? Galatasaray’ın ilk kaptanı kim? Türkiye Futbol Federasyonu’nun öncülüğünü ilk kim yaptı? Türk Milli takımının ilk teknik direktörü kimdi?

Galatasaray Spor Kulübü’nün kurucusu efsane başkan Ali Sami Yen’in hayatını sizler için derledik

Ali Sami Yen kimdir, aslen nerelidir? Galatasaray’ın ilk kaptanı kim? Türkiye Futbol Federasyonu’nun öncülüğünü ilk kim yaptı? Türk Milli takımının ilk teknik direktörü kimdi? 

İşte cevabı:  

Üç büyüklerden Galatasaray Spor Kulübü’nün kurucusu Ali Sami Yen 1886 tarihinde İstanbul’da doğdu. Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Arnavut kökenli Şemsettin Sami Bey’in oğludur.  Ailesi Arnavutluk tarihine siyasi ve edebi yönden katkı sağlamış Frasheri (Fraşıri) ailesindendir.

Yen soy ismini sonradan almışlardır. Ali Sami Yen, Mekteb-i Sultani'de (Galatasaray Lisesi) öğrenim gördüğü yıllarda spora başladı. 1905’te arkadaşları Emin Bülent Serdaroğlu, Tahsin Nahit, Şehit Celal, Bekir Bircan, Cevdet Kalpakçı, Abidin Daver ve Asım Tevfik Sonumut ile birlikte Galatasaray Spor Kulubü’nün kuruluşuna öncülük etti. Galatasaray Spor Kulübü'nün 1 sicil numaralı üyesi ve ilk başkanı oldu.

ali-002.jpgGalatasaray’ın 1906’da oynadığı ilk maçta takım kaptanı olarak sahaya çıktı.

Futbolu bıraktıktan sonra uzun yıllar spor yöneticiliği ve hakemlik yaptı.

Türkiye’de futbolun gelişmesi için uğraş veren ilk Türk resmi spor örgütü Türkiye İdman İttifakları Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı. Bu örgüt, Türkiye Futbol Federasyonu'nun temelini oluşturdu. 1924 Paris olimpiyatlarına katılan Türk kafilesinin başkanlığını yaptı.

MİLLİ TAKIMIN İLK HOCASI

1926-1931 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat komitesinin başkanlığı görevini yürüttü. Galatasaray'da 1905-1918 arasında 13 yıl, 1925'te 1 yıl olmak üzere iki dönemde 14 yıl başkan olarak hizmet verdi.

Adı Galatasaray ile özdeşleşen Ali Sami Yen'in, Sarı Kırmızılı kulübe bir başka önemli katkısı da Galatasaray Müzesinin kurulmasına öncülük etmesi oldu.

1905 yılında yönettiği Moda-Kadıköy karşılaşması nedeniyle, Ali Sami Yen'in ilk Türk hakem olabileceği de çeşitli kaynaklarda yazılıdır. Milli Takımın Romanya ile yaptığı ilk maçta, teknik adam olarak takımın başında o vardı. Bu görevi de bir süre yürütmüş, yani Türk Milli Takımın ilk teknik direktörü olmuştur.

Türk Spor Tarihinin en seçkin kişilerinden biri olan Ali Sami Yen 1951 yılında hayata veda ederek, İstanbul Feriköy mezarlığında toprağa verildi. Ali Sami Yen’in adı 1964 yılında Galatasaray’ın Mecidiyeköy’deki stadyumuna verildi. 

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.