Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

HAC VE UMRE YOLU

HAC VE UMRE YOLU

 

Hac ve umre yoluna gidenler, İslamın şartlarından hac vazifesini yerine getirmek için giden hacılar bugün bir burukluk yaşıyor. En son şeytan taşlama olayında 2006’nın ocak ayında yaşandı.  O zamanda çok sayıda insan ezilerek vefat etti. Bu durumu gören Suudi Arabistan şeytan taşlama alanını üç kata çıkarmıştı, bu çalışma bütün İslam alemini sevindirmişti. Yine 2006 yılında bir otel yıkılması olmuştu, çok sayıda  Müslüman kardeşimiz vefat etmişti. Suudi Arabistan otellerin sağlam olmadığını gördü ve bütün eski otelleri yıkıp yenilerini yapmıştı.

Kabe’de bir de vinç kazası oldu ve ne yazık ki şeytan taşlama alanında bir facia daha yaşadık bir çok Müslüman kardeşimiz  hayatını kaybetmiştir. Bunların hepsi tesadüf mü? Buna benzer hac döneminde birçok kaza olmuştur. Mina’da çadırların yanması, tünellerde pek çok ölümlü kazaların olması. Suudi Arabistan gelen misafirlerini en iyi şekilde ağırlaması gerekir. Kabe’nin şuan idarecisi sizlersiniz. Mekke’ye gelen misafirlerinizi, hac yoluna gelen Müslüman kardeşlerimizi en iyi şekilde ağırlamanız gerekir. Ne yazık ki Suudi Arabistan hac ve umre yoluna gelen misafirlerini hiç de iyi şekilde ağırlamıyor. Bunlardan bazıları hac ve umreciler Türkiye’de uçakla binip Cidde’ye varınca insanlar pasaport kuyruğunda  saatlerce bekliyor, orada bunu yaşayan biri olarak bunları her zaman yaşadık. İnsanlar yorulmuş bir şekilde varıyor hac ve umre yoluna. Çoğu Müslüman kardeşimiz yaşlı zaten ayakta duracak hali yok. Dolayısıyla hani derler ya burası meşakkat yolu. Bu neden söylenmiştir aziz Müslüman kardeşlerim, orada yapacağın ibadet için söylenmiştir.

2015 yılının mart ayında bir yaşadığım hadise, bunu bizle gelen umreciler de gördüler. Medine’de yaşandı, bu görüntüler. Medine’de Kuba mescidini ziyarete gitmiştik. Suudi Arabistan askerlerinden üst düzey birisi namaz kılmaya geldi. Burada askerler bu zatın etrafını kapatıp namaz kılmasını sağlıyordu. Bunda bir gariplik yok, yalnız etrafındaki askerler Kuba mescidinin içinde botlarıyla duruyordu. Kuba mescidini ziyarete gelen insanlar şaşkın şaşkın birbirine bakıyordu. Buna benzer birçok hadise yaşanmıştır. Burada bütün İslam alemi radikal kararlar alması lazım. Çünkü Mekke ve Medine bütün İslam aleminin ortak yeri. Burada yanlışlıklar varsa bütün İslam alemi hep birlikte kararlar alması lazım. En son şunu da belirtmem lazım, ecdadımız Osmanlı İmparatorluğu döneminde çoğu padişah hac vazifesini bile yapamamıştır. Bunun sebebi nedir dendiğinde, ülke yönetimi denmiştir. Burada bütün İslam aleminin devlet büyüklerine sesleniyorum. Hac ve umre için etrafınızda koruma ordusuyla gidiyorsunuz. Sizler korunurken diğer Müslüman kardeşlerimize zarar veriyorsunuz ve onların ölümüne sebep oluyorsunuz. Sözlerimi peygamber efendimizin bir sözüyle bitirmek istiyorum. Allah’ın resulü veda hutbesinde şöyle buyurmuştur. “Acemin Araba , Arabın aceme üstünlüğü yoktur! Üstünlük ancak  takva iledir.”

İslamı yaşayacaksak Alah’ın resulünün sözüne uymamız gerekir. 

                                                                  Hüseyin TAKLACI

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR