Furkan Göktürk Yılmaz

Furkan Göktürk Yılmaz

Hârûn ile Kârûn ayrılsın

Hârûn ile Kârûn ayrılsın

Bu yazının ulaşmasını istediğim hedef kitlesi, evvelki metinlerin hitap ettiği gruptan gayri olacak.

* * *

Nisan ayının ilk günü yürürlüğe giren yeni Yönetmelik, sektörümüzün gündeminde. Yerel medyalarda geniş çaplı bir değişime şahit oluyoruz. Basılı yayının biteviye kan kaybettiği bir dönemde Basın İlan Kurumu (BİK), hayata geçirdiği düzenlemeler ile sorunlu bir yere sürüklenen kent haberciliğini ipten aldı.

Süreç başladığından beri Ankara’daki internet haber sitelerinin yayın yönetmenleri yazdılar, çizdiler. Durumu geniş çaplı değerlendirdiler. Gücüm yettiğince meslek büyüklerinin tahlillerini takip ettim, nasiplendim.

Uzun yıllarını gazeteciliğe hasretmiş isimlerin girdiği topa ayak uzatmayı kendime hak görmedim. Bu yüzden aylardır sadece okudum ve öğrendim.

Yalnız…

Aradan zaman geçtikçe şunu fark etmeye başladım. Meslek büyükleri gelişmeleri tek bir yönden -yönetici gözünden- ele alıyor.

Haberciliğe yeni başlayan gençlerin süreci hangi duygularla izlediği meselesi kenarda kaldı. Kalmasın.

* * *

Süleyman İrvan Hoca’nın kaleme aldığı bir yazıya göre, Türkiye’de 41’i devlet 21’i vakıf olmak üzere 62 üniversitede iletişim fakültesi var.

Bu rakamlara KKTC’deki 5 iletişim fakültesini de katarsak sayı 67’ye yükseliyor. 4’ü pasif durumda olan ve yeni kurulan 5 fakülteyi de dahil edince 76’ya ulaşıyoruz.

Yeni kurulanlar ile pasif durumdakiler mezun veremeyeceğine göre onları yolun sağında indirelim. KKTC’deki fakülteler de şimdilik dışarıda kalsın.

Türkiye’de 62 adet fakülte her sene binlerce iletişimciyi mezun ediyor.

Sektörde bilindiği gibi, yeni Yönetmelik ile beraber azımsanmayacak sayıda genç gazeteci mesleğini yapma imkanına kavuştu. 1 Nisan itibariyle görev başı yapanların bir kısmı basın kartlarını aldılar bile.

* * *

Basın İlan Kurumu’nun yeni düzenlemesine göre, Ankara merkezli internet haber siteleri resmi ilan alabilmek için en az 12 personel çalıştırmak zorunda.

Başkentte ilana talip olan 10 kurum var. Bunların 3 tanesi gereken şartları yerine getirdi.

BİK kendi inisiyatifi ile geliştirdiği sistemi kullanarak yaptığı ölçümlerde, bu sitelerin gerekli ‘trafiği’ sağladığına hükmetti.

Daha önce çıktığım canlı yayınlarda söylemiştim, buraya da not düşeyim. Bize mesleği öğreten büyüklerimiz, gazeteilksayfa.com’un bekası için geçtiğimiz senenin ikinci yarısından itibaren çalışmalarını artırdı.

İlk Sayfa Ailesi, yatırımlarını dijitale kaydırma kararını 1 Nisan’dan önce aldı ve Ankara’da açık ara en fazla trafiğe ulaşan yerel internet haber sitesi olarak bunun meyvesini topladı. Yazının bu kısmında şunu belirtmek gerekir; sektöre göre erken yapılan bu hamle, iyi bir vizyona sahip olunduğunun emaresidir.

Günümüzde çalışanlar, ekmek yedikleri kurumun olumlu yanlarını spot ışığı altında parlatırken, olumsuz yanlarını gölgede bırakıyor (en azından o kurumda çalıştıkları zaman diliminde).

İş dünyasındaki koşullardan dolayı bunu olağan karşılıyorum.

Ancak benim gazeteilksayfa.com için yaptığım değerlendirme bu yaklaşımdan uzak. Çatısı altında olduğumuz kurum internet mecrasında söz sahibi olabilmek için çok çalışıyor. Sahada tam zamanlı gezen muhabir sayımız bazı ulusal gazetelerin Ankara’daki muhabir sayısından fazla. İçerisi deseniz benzer şekilde.

Bu başarı, kalabalık bir ekibin sürekli olarak bir odaya toplanıp, mevcut haber kalitesini nasıl artırabiliriz diye düşünmesiyle yakalandı. Toplantılarda verilecek direktifleri kaçırmak istemediğim için ertelediğim röportajlarım oldu.

Öylesine değerli şeyler konuşuluyordu ve hala da konuşuluyor. Gün geçtikçe daha da kalabalıklaşan bir ekiple…

* * *

Kalabalık ekiplerden söz açılmışken başlıkta işaret ettiğim hadiseye gelelim.

Sayın Cavit Erkılınç yönetimindeki Basın İlan Kurumu, yeni düzenlemeyle beraber genç iletişimcilerin medya sektöründe çalışma hayallerine can suyu oldu. Bunu yukarıda da belirtmiştik.

Resmi ilana talip olan kurumların ekiplerini oluşturmuş olduğunu varsayarsak, sadece Ankara’da 120 kişi istihdam edilmiş demektir. Peki gerçekten öyle mi?

İlk dönemde istenilen kriterlere ulaşamayıp, ikinci 6 aylık süreçte ortaya iddia koyan kurumlar gerçekten bu kadar personel çalıştırıyor mu? Yoksa yeni mezunlar BİK’in düzenlemesine rağmen işsizlikle mi boğuşuyor?

Genç bir gazeteci olarak BİK Ankara Şube Müdürü Sayın Murat Yürekli’den isteğim bu sorunun üzerine gidilmesidir. İş bulmanın zaten zor olduğu medya sektöründe, böyle bir istihdam olanağı sağlanmışken, iletişim fakültesinden mezun olan arkadaşlarımızın mesleğe başlamaları, kent gazeteciliğine olumlu katkı yapacaktır.

Sahadan gelen fotoğraf, video ve özel röportaj sayısı artacaktır. Masa başında yapılan özgün içerikler nitel ve nicel anlamda gelişecektir.

* * *

Aksi takdirde şu an Ankara’da yaşandığı gibi, nitelikli arkadaşlarımız, iyi ekip kurmuş kurumlara iş başvurusu yapmaya devam edecek. Yarışta geride kalmış kurumlar ellerindeki yetişmiş elemanı da kaybedecek.

Bunun yegane sebebi personellerin yaşanan dönüşümün farkında olmasıdır. Sektörün gittiği yönün anlaşılması ve yakın gelecekte işsiz kalma endişesidir.

* * *

Son kertede anlatmak istediğim şudur.

İşini layığıyla yapan, kurallara uyan, yerel haberciliğe katkı verip hakkı olan ilanları yayınlamak isteyen kurumlar ile sahada personeli olmayan, balon kadrolar ile işi götürmeye çalışıp istihdamın önünü kesen ve cebini doldurmaya bakan kurumlar ayrılsın.

* * *

"Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde"

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR