Osman Doğan

Osman Doğan

İçimizdeki İrlandalılara Rağmen BÜYÜK TÜRKİYE'

İçimizdeki İrlandalılara Rağmen BÜYÜK TÜRKİYE'

 

 

Yanı başımızda, yedi yüz kilometrelik sınır alanımızda büyük bir oyun oynanmakta. Bu oyuna Türkiye olarak dahil olmazsak, oyunu bizim üzerimize yıkarlar. Oyunun şahı biz olmalıyız ki, piyonlar kendilerini şah zannetmesin.

Sınırdaki yaşananların kısaca özeti.

 Geç kalınmış bir girişimdi de denebilir. Türkiye zamanı kolladı da diyebilirsiniz. Fakat içimizdeki İrlandalılarla uğraşmak bizi biraz oyaladı. İşte bu yüzden bu yazımın başlığını; ‘içimizdeki İrlandalılara rağmen BÜYÜK TÜRKİYE' olarak atacağım.

Bu oyunda doğru hamleyi yapmak için doğru zamanı kollamak zaruriydi. Çünkü orada birçok grup var. DAEŞ başta olmak üzere, Kürtler, YPG, Rojava, Suriye demokratik güçler ve PYD.

Tam bu noktada akla gelen soru tam da bu; Neden CERAPLUS… Bu durumu maddeler halinde sıralamı uygun görüyorum.

+Kürtlerin etkili olduğu Kobaninin arkasında kalıyor Ceraplus ve aynı güzergahta Kürt Koridoru olarak tabir edilen Afrin ile bağlantısı var. Bu hamle ile Türkiye ilk etapta bu koridoru kesti, kapattı. Bu girişim ile Türkiye Kobani koridoru üzerinde silah, mühimmat, takviye güç koridorunun önüne geçti.

+Türkiye’nin başından beri DAEŞ’in varlığını kabul etmediğini, bölgede büyük bir tehtit unsuru olduğunu biliyordu. Türkiye ile DAEŞ’in bağlantı içinde olduğu söylemleri asılsız ve kasıtlı bir algıdan ibaretti. Bu hareket gerçeği ortaya çıkardı.

+Türkiye’de himaye edilen 3 Milyonu geçkin Suriyeli kardeşlerimizin geleceği, varlıklarıyla birlikte Türkiye’ye sığınmış olmaları, tek koruyucu güç olarak Türkiye’yi görmeleri gelecekte Türkiye’yi dolaylı etkileyecektir.

+Rus uçağının düşürülmesinden sonra Suriye sınırı dışında bir müdahalede bulunulmayı, Rusya ile karşılıklı mutabakatlarla bu bölgenin asıl mimarlarının artık varlıklarını hissettirme gereği.

+İçerideki İrlandalılarla enerji kaybetse bile Türk ordusunun çok güçlü olduğu, Bölgenin aslanı olduğunu ispat ederek hem kendisi için  bir moral  hem de dünyaya büyük bir mesaj verme gereğinin zarureti.

+Türkiye’nin bir dünya ülkesi olduğu, dünyada sözü geçen Türkiye’nin sınırlarında güvenlik zaafiyeti yaşamaya müsaade etmeyeceği, güvenliğini ve sınırları garantiye almak üzere yanı başında alınacak olan kararlarda etkili olması gerektiği.

+Sınır güvenliği açısından sınırları iyice daralan Türkiye’nin sınırı genişletip, kendisine hareket alanı bırakma zorunluluğu.

+Sınırı daha içeride tutarsa dağılım açısından, coğrafi faktörler acısından daha düz bir alana koridorun çekileceği, hem de güvenliği daha içeriden, Suriye topraklarından başlatmış olması.

+ABD, Rusya,Türkiye üçgeninde alınan nihai kararlar her ne olursa olsun DAEŞ’in bu bölgeden tamamen temizlenip çıkarılması, Bu kararla Türkiye açısından son derece önemlidir. Bundan dolayı Türkiye’nin DAEŞ konusunda verilecek kararta en etkin ülke olması.

  +Türkiye’nin baş aktör olarak burada bulunması ne kadar önemli ise bundan sonraki süreçte açılmış olan koridorlarda Türkiye varlığını devam ettirmeli. Bu koridorları Amerikalı askerlere bıraktığımızda koridorları kaybedeceğimizi bilmemiz gerektiğini iyi bilmesi.  Buna rağmen DAEŞ’in bitimiyle başlayacak olan Kürt devleti hayalini Amerika’ya rağmen Türkiye’nin iyi bilmesi ve buna şiddetle karşı çıkması. 

+DAEŞ’den hiçbir farkı olmayan, her türlü etnik yapı ile oluşturulmuş olan ve adına Kürtler denen güçlerin hiçbir surette kürt olmadığı, orada bulunan kürtlerin Barzani etrafında toplanmış olan kürtler olduğunu iyi bilmesi.

Bu maddelerin hepsi şanlı ordumuzun CERABLUS’a girmesini zaruri kılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR