İlber Ortaylı'nın Ulus tavsiyeleri

İlber Ortaylı'nın Ulus tavsiyeleri

Başkan Mansur Yavaş, tarihi Ulus’u yeniden cazibe merkezi haline getirmek için yürütülecek projeler hakkında Başkentlilerin önerilerini istemesi üzerine Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın geçmişte Ulus’la ilgili yaptığı tavsiyeleri gündeme geldi.  

Ünlü tarihçi ve Türk Tarihi Kurumu’nun şeref üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Ulus ve çevresi ile ilgili geçtiğimiz yıllarda yaptığı tavsiyeler şöyle: 

-Tarihi yapılara ve mekânlara sahip çıkılmalı. 
-Ankara Kalesi'nin etrafı temizlenmeli. 
-1957'lerdeki saçma sapan imar hareketlerinin kalıntıları silinmeli. 
-Çankırı Caddesi temizlenmeli, etrafı istimlak edilmeli.
-Hacı Bayram ile arasının kazılması gerekiyor. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, şehrin en eski semtlerinden Ulus’u yeniden canlandırmak ve cazibe merkezi haline getirmek için yürütülecek projeler hakkında Başkentlilerin fikirlerini beklediklerini sosyal medya hesabından duyurdu. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi Ulus ve çevresinin eski günlerine dönmesi için düşünülen öneriler, Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yer alan formu doldurarak paylaşılabiliyor. Başkentlilerden gelen mantıklı ve gerçekleştirilmesi mümkün olan önerilerin hayata geçirilmesi bekleniyor. 

İLBER ORTAYLI’NIN TAVSİYELERİ 

Başkan Yavaş’ın bu çağrısının ardından akıllara ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Ulus ve çevresi ile ilgili geçtiğimiz yıl yaptığı tavsiyeler akıllara geldi. Etimesgut Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl düzenlediği bir konferansa katılan Türk Tarihi Kurumu’nun şeref üyesi Ortaylı Ulus ve çevresinin canlılığını yeniden kazanması için yerel yönetimlere özetle şu önerileri getirmişti:

"-Tarihi yapılara ve mekânlara sahip çıkılmalı, Ankara Kalesi'nin etrafı temizlenmelidir. 

-1957'lerdeki saçma sapan imar hareketlerinin kalıntıları silinmelidir. 

-Ankara sadece Ankara değildir, sadece başkent olduğu için önemli bir yer değildir. Bazı tarihi taşlar bize gösterir. Roma hamamı dediğimiz askerlerin ve halkın kullanımına açık, büyük hıfzıssıhha tesislerinin Roma'daki ve civarındaki birkaç yerden sonra en güzel örneklerinden iki tanesi Ankara'dadır. Bunlardan birisi Çankırı hamamlarıdır. Derhal o caddenin temizlenmesi, etrafının istimlak edilmesi ve Roma Kültür Merkezi açılması lazım. Dünya tarihi için çok önemli bir şey. 

-Hacı Bayram ile arasının kazılması gerekiyor. Hamamın içini gezdiğiniz zaman görüyorsunuz ki Ankara hep önemlidir. Polonyalısı, İngiliz'i burada yaşamışlar. Buranın başkent olması tesadüf değil. Belediyeye ne kadar ağır görevlerin düştüğü ortadadır.”

BAŞKENTLİLERİN ÖNERİSİ

Başkan Mansur Yavaş’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım yorum yağmuruna tutuldu. Başkentliler Ulus ve çevresi için önerilerini sıraladı. Başkentliler özellikle Ulus trafiğinin alta alınmasını, Çankırı Caddesi’ndeki pavyonların kaldırılmasını, tarihi yapıların korunmasını ve semtin yeşillendirilmesini istiyor. Önerilerin bazıları şöyle: 

TC Rabia Cnc: Ulus’ta tarih saklı yapılar korunarak çevre düzenlemesinin yapılması lazım... Çankırı Cad. ve Rüzgârlı Caddelerinin çevreye verdiği rahatsızlığın giderilmesi. Ulus’a da tıpkı Hamamönü’ndeki gibi binaların yapılması lazım.

Hikmet Sarı: Ulus meydanını öyle bir Ulus yapın ki Milli mücadeleyi yeniden canlandırsın.

Mustafa Özkan: Heykelin etrafındaki binalar varsa yıkılıp ağaçlı güzel bir park alanı olsa süper olur.

Hakan Keskin: Başkanım trafik alta insin. Üst taraf geniş alanı alabildiğince modern dükkan, kafe, oturma alanları ve tarihi dokuyu gezme dolaşma imkanı olan süper bir kompleks yaparsın sen. İhya et ulusu. 

Mustafa Erdem: Özellikle Ulus’taki pavyonların çıkarılması gerekmektedir. Rüzgârlı Sokak araç trafiğine kapatılmalıdır.

Kadir İncesu: Taşlaşmış bir Ulus’a artık yeşil alan çalışması bence süper olur başkanım. Görsel ışıklarla da gece Ulus ve anıtın çehresi bir başka güzel olur.

Arda Csf: Tarihi binalar harici tüm binalar yıkılsın yerine gezinti alanları, insanların gezeceği yerler küçük dükkânlar yapılsın.

OSMAN AKDOĞAN/ İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.