İlk ders zili çaldı

İlk ders zili çaldı

Başkent’te yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci bugün ders başı yapacak. Rehberlik Uzmanı İsmail Koyun, okulun ilk günü heyecan ve endişenin bir arada yaşanabileceğini belirterek, bu konuda ailelerin çocuklarına destek olmasını istedi.

Okullarda uyum süreci geçtiğimiz hafta başı başlasa da Başkent Ankara’da yeni eğitim-öğretim yılında ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olmak üzere yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci bugün ders başı yapacak. 3 aylık uzun bir tatilin ardından 9 aylık maraton için sınıflar ve amfiler yüzbinlerce öğrenci tarafından doldurulacak. 

ÖĞRENCİLER KADAR AİLE İLE ÖĞRETMENLER DE HEYECANLI 

Gazetemize konuşan Pınar Eğitim Kurumları Rehberlik Kurumsal Zümre Başkanı İsmail Koyun, yeni eğitim-öğretim yılıyla ilgili öğrenci ve velilere birtakım tavsiyelerde bulundu. Birinci ve beşinci sınıf öğrencilerinin geçtiğimiz hafta başı okula uyum haftası programı dahilinde ders başı yaptığını hatırlatan İsmail Koyun bu günlerde öğrenciler kadar aileler ve öğretmenlerin de heyecanlı olduğunu söyledi. 

İLK GÜNLER HEYECAN VE ENDİŞE YAN YANADIR 

Okula uyum sürecini sağlıklı atlatmanın yollarının ele alması gerektiğini belirten İsmail Koyun özetle şunları aktardı: Çocukların gözünden bakıldığında okullar; sırlarla dolu bir mekân gibi gelir. İçinde kendi yaşıtlarından öğrenciler, büyük abileri, ablaları etrafta gezen öğretmenler anons yapan idareciler… ‘Bana Ne Söyleneceğini Anlat’ kitabının yazarı, çocuk gelişimi ve davranışları uzmanı Betsy Brown Braun, ‘Çocuklar okula başlarken karmakarışık duygular yaşarlar, heyecan ve endişe yan yanadır’ diyor” 

İLK HAFTALARDA ÇOCUĞUNUZA DESTEK OLUN

“Okul dönemi, çocuğun güvenli alan olarak gördüğü ev ortamından uzaklaşıp dış dünyaya açıldığı ve bireyselliğini kazandığı ilk zamanlardır.  Okula uyum dönemlerinde çeşitli kaygılar yaşaması, kendine bakım veren kişiden ayrılmak istememesi gibi durumlar doğal ve geçicidir hatta bu bazı çocuklar için zaman alabilir de. Bu kaygıları yoğun olarak yaşayan çocuğu ‘alışır, alışır...’ diye okulda zorla bırakmak pedagojik olarak yanlış olup ileride telafisi zor davranış bozukluklarına da neden olacaktır. Bu davranışları küçümsenmemeli hatta okulun ilk günlerinde mümkünse birlikte gidilmelidir. Ancak vedalaşmalarınız kısa, güven veren ve net cümlelerden oluşmalıdır”

ÇOCUĞUNUZUN ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİNE YARDIMCI OLUN

“Arkadaşlık Kurmak kitabının yazarlarından, psikolog Eileen Kennedy-Moore, ‘Çocukların okul açılırken bir numaralı endişesi, yeni sınıflarında arkadaş bulup bulamayacaklarıdır’ diyor. Arkadaşlıklar, çocuğun genel kimlik duygusuna ve ailesinin dışında bir yere ait olma hissine katkıda bulundukları için çok önemlidir. Neyse ki çocuğunuzun arkadaşlıklarını güçlendirmesine pek çok şekilde yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, önümüzdeki yıl çocuğunuzla aynı sınıfta olacağını öğrendiğiniz bir çocuğun ailesini eve davet edebilirsiniz” 

İLK GÜN KEYİF ALINMALI

“Öğrencilerin ve velilerin bu dönemde yapması gereken birçok şey olduğu gibi öğretmenlerin de üzerine düşen pek çok görev vardır. Öğretmenlerin sınıf içerisinde kurallardan çok öğrenci ile olan ilişkiler daha önemlidir. Okulun ilk günü yeni ilişkiler kurmaya ve keyif almaya ithaf edilmelidir. Öğretmenler, gelecek nesilleri hazırladıkları için hayati görev üstlenmişlerdir. Hedefiniz öğrencilerinizin o akşam eve gidip ailelerine, ‘… dersini çok seveceğim çünkü öğretmen harika biri!’ demeleri olsun. Çünkü gönlüne dokunamadığınız öğrencinin hayatına bir şey katamazsınız.

TRAFİKTE YOĞUNLUK BEKLENİYOR

Okulların başlaması ile Başkent’teki trafiğinde bir hayli yoğunlaşması bekleniyor. Uzmanlar trafikte vatandaşlara ve sürücülere ilk gün mağdur olmamaları için uyarılarda bulunuyor. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.