Şule Erciyas

Şule Erciyas

İslam’da komşuluk

İslam’da komşuluk

Komşuluk ev, iş yeri, arazi, köy, kent ve ülke bakımından birbirine yakın olanların aldıkları addır. Aileden sonra en yakın sosyal çevreyi komşular meydana getirir. Toplumsal hayatın hemen hemen her kesiminde komşuluk uygulamaları çok yaygın ve çok etkin rol almaktadır. Asırlar boyunca Müslüman olup olmama şartı aranmaksızın komşulara karşı her türlü sevgi saygı sergilenirdi. Birbirleriyle alışverişte bulunma en azından karşılaştıklarında selamlaşma birbirlerini ziyarete gitme, oturup bir arada yemek yeme gibi insanların günlük hayatlarında komşuluk ilişkileri bütün inceliklerine kadar titiz bir şekilde yerine getirilirdi. Nesilden nesile komşuluk kültürü aktarıldı. Bunu yaparken din, dil, ırk, mezhep gözetmeksizin birbirlerine karşı saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde yaptılar. Komşuluk ilişkileri eskilerden gelen alışkanlıklarımız olduğu için bugünde aynı şekilde ilerletmeyi istiyoruz ama bunu yapmak ne mümkün? Modern zamanda bunları yapmak çok zor hale geldi. Yaşam tarzı, hızlı kentleşme, göç, nüfus yoğunluğunun artması ölçüsüz maddileşme, güvensizlik ve apartman hayatı, teknolojik imkânlar komşuluğu olumsuz yönde etkilemiştir. Peygamber efendimizin hadislerinde ve Kuran-ı Kerim’de birçok ayette komşuluğa değinilmiştir. 

“Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” (Nisa Suresi 4//36 ayet) Gerek Kuran-ı Kerim’de gerek ayetlerden çıkardığımız sonuçlar anne, baba, eş, çocuk, arkadaş, dost, yetimler, komşular bunların içerisinde yer almaktadır. Ailemizden akrabamızdan daha çok yakın olan komşularımızdır. Bu sebeplerle insan ve komşuluk ilişkilerimizi her zaman güzel tutmak her zaman iyimser davranmak biz Müslümanlara yakışan davranıştır. Resulullah da komşuluk ilişkisinde de birçok hadisinde buyurmuştur. Peygamberimiz(s.a.s) ifadesine göre Cebrail (a.s) tıpkı namazı öğretmek için geldiği gibi komşuluk ilişkilerini anlatmak içinde de ona gelmiştir. Bu son derece önemlidir. O’na nazaran kötülük yapmaktan kaçınmalıyız. Allah’ın ve Resullullah’ın emirlerini yerine getirmeliyiz.

Hz. Muhammed (s.a.s) buyuruyor; Cebrail bana komşu hakkında o kadar tavsiyede bulundu ki; Komşu komşuya mirasçı kılacak sandım.” demişti. Bu kadar önemli bir yeri olan komşuluk her konuyu kapsamaktadır. Gerek anne, babaya davranışlarımız gerekse akrabaya, komşuya davranışlarımızı göz önünde bulundurmalıyız. Bir bütün olarak görüp her zaman inşaları sevip saymalıyız. Herkese selam verip selam almalıyız yaşantılarımızın içine komşuluk ilişkisini de güçlendirmeliyiz. Allah’a olan güvenimizi de her daim güçlü, kuvvetli tutmalıyız. Bunu yaparken de her yönüyle dikkat etmek zorundayız. Allah bize hayırlı ve iyi komşular nasip etsin. Ana babamıza, evlâtlarımıza, akrabalarımıza ve bütün din kardeşlerimize hayırlı ömürler, güzel huy, aklıselim sahibi olmayı, sıhhat, afiyet, hidayet ve istikamet ihsan eyle! Bize sarsılmaz bir iman, güzel bir ahlâk, şükredici bir kalp, sabredici beden, zikredici dil, kaza ve kaderine rıza gösteren hayırlı ömür, dünya ve ahirette güzellik ihsan et! Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva ihsan eyle! Bizi şeytanın, nefsin ve düşmanların şerrinden muhafaza eyle! İlmimizi, ihlasımızı, kabiliyetimizi artır! Yapmaya çalıştığımız ibadetlerimizi kabul eyle! Selam ve dua ile.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR