İtikatta Mezhepler: Selefiyye, Maturidi ve Eşari Mezhebi

İtikatta Mezhepler: Selefiyye, Maturidi ve Eşari Mezhebi

İslam dinindeki mezhepler nelerdir? İtikadi Mezhepler nelerdir? İtikatta Mezhepler, İtikadda Mezhepler, Selefiyye Mezhebi, Maturidi Mezhebi ve Eşari Mezhebi hakkında bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.

İslam dinindeki mezhepler nelerdir? İtikadi Mezhepler nelerdir? İtikatta Mezhepler kaç tane?, İtikadda Mezhepler, Selefiyye Mezhebi, Maturidi Mezhebi ve Eşari Mezhebi hakkında bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.

İTİKADDA MEZHEPLER

İnançla ilgili mezhepler genel olarak “Ehli Sünnet ve Ehli Bidar olmak üzere iki kısımdır. Ehli Sünnet; Peygamberimizin sünnetine uyanlar, Ehli Bidar ise Peygamberimizin hadislerini kendi keyif ve arzularına göre yorumlayanlardır. Ehli Sünnet inançla ilgili konularda kitap ve sünnete dayanır, kitap ve sünnetteki ifadeleri esas alır. Ehli Sünnet 3 (üç) gruptur. Bunlar;

Selefiyye Mezhebi;

İnanç konusunda Ashabı Kiram ve Tabiu'nun görüşlerini benimseyen fıkıh bilginleri ( İslam hukukçuları) ile hadis âlimleridir. Bunlar itikad konularında ayet ve hadislerde yer alan hususlar hakkında yorum yapmadan olduğu gibi kabul ederler. Allah'ın sıfatları ve diğer konularda ayrıntılara girmezler. İnançla ilgili ilk mezhep budur, bunun için Hanbeli Mezhebi'nde olanların hemen hepsi ile ilk Hanefi, Şafi ve Malikiler bu mezhebi benimsemişlerdi yani Selefi idiler.

Maturidi Mezhebi;

Bu mezhebin imamı asıl adı Muhammed olan Ebu Mansur Maturidi dir. Hicri 238 (M.862) yılında Semerkand’ın Maturid Köyü'nde doğmuş ve köyünün adıyla şöhret bulmuştur. Hicri 333 (M.944) yılında Semerkand’ da ölen Ebu Mansur büyük bir Türk bilginidir. Ehli Sünnet akidesini savunmuş ve batıl inançlara karşı büyük mücadele vermiştir. Amelde Hanefi olanlar, İtikadda bu mezhebi benimsemişlerdir.

Eşari Mezhebi;

Eşari Mezhebi'nin imamı Ebu Hasan Ali El Eş-ari dir. Hicri 260 (M.873) yılında Basra'da doğmuş 324 (M.936) yılında Bağdat'ta vefat etmiştir. Mütezile bilginlerinden Ebu Ali el Cubai'nin talebesi olan El-Eş’ari gördüğü bir rüya üzerine Mutezile'den ayrılarak Ehli Sünnet'e katılmıştır. Bundan sonra ömrünün tamamını Ehli Sünnet'e hizmet ederek geçirmiştir.

Gazeteilksayfa.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.