Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

 

Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Ramazan ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ümmetine mahsus bir gecedir.

Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırmıştır. Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelen en mübarek günlerden biridir. Kadir Gecesinin değeri ise Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmasındandır.

Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan ramazan ayının yirmi yedinci gecesine denk gelmektedir. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir:

'' Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün ağarıncaya kadar sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

 

Dinimizce kabul edilen gün ve geceler, dini hayatın canlanmasını ve inananların yeni bir güç kazanmalarını sağlar. Çünkü bu gün ve gecelerde Müslümanlar daha fazla ibadet ederler. Mübarek günlerin gündüzlerini oruç tutarak, gecelerini ise namaz kılarak, Kur'an okuyarak ve dua ederek geçirirler.

 

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Hz. Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.

 

Kadir gecesinin günü tam olarak bilinmez ancak Kadir gecesi yaklaşınca deniz suları tatlılaşır, gece açık ve sessiz olur, hava ne sıcak ne soğuk durumdadır. Yağmur, rüzgar, bulut görülmez. Ertesi sabah güneş kızıl doğar ve yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibi gökyüzünü kaplar.
 

Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor:

"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır."

"Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."
 

Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor :

-Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu:


- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)


Öyle güzel öyle hayırlı aydayız ki yaptığımız tüm ibadetlerin Allah katındaki yeri ve önemi çok büyük. İhsan içinde yaptığımız ibadetimizin kabulü Allah katında çok yüksektir. Zulüm altında olan, sıkıntı içerisinde bulunan, dünya toprakları üzerinde her türlü sıkıntıya göğüs gererek ibadetlerini yerine getirmeye çalışan tüm mümin kardeşlerimize, bu hayırlı bu güzel bu kutlu gecede dua ediyorum. Tüm İslam aleminin Kadir gecesi mübarek olsun.  

                         

Hüseyin TAKLACI


 


 
 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR