Uzm. Psikolog Sümeyye Özcan

Uzm. Psikolog Sümeyye Özcan

Kendimizi Kontrol Edebiliyor Muyuz?

Kendimizi Kontrol Edebiliyor Muyuz?

​Otokontrol; istenmeyen davranışlardan kaçınmak, arzu edilenleri artırmak ve uzun vadeli hedeflere ulaşmak için tepkilerinizi düzenleme ve değiştirme yeteneğidir. Kendini kontrol etme becerisine genellikle irade gücüdür. Otokontrol için birbirinin yerine kullanılabilen bazı kelimeler arasında öz disiplin, irade gücü, soğukkanlılık ve kendine hakim olma yer alır. Otokontrol ile doğmayız ancak bu beceriyi tüm hayatımız boyunca geliştiririz. Marshmallow testi ise çocuklarda otokontrol becerisini kontrol etmek için yapılan basit bir uygulamadır.

Çocuklarda Marshmallow testi nasıl yapılır?

​Uygulamayı yapacak kişi çocuğu bir odaya bırakıyor ve şekeri önüne koyuyor. Şekerin yanında ise ses çıkarabilecek herhangi bir eşya bırakılıyor. Çocuğa ‘Benim bir işim var sana bu şekeri bırakıyorum eğer ben gelene kadar bekleyebilirsen şekerden bir tane daha vereceğim bekleyemezsen sadece bir şeker yiyebileceksin ve yer yemez ses çıkarmanı istiyorum’ diyen uygulamacı çocuğu odada yalnız bırakır.
​Bu testten beklenen davranış otokontrolünü sağlayan çocuğun beklediği takdirde daha iyi bir ödüle erişebileceğini mantık çerçevesinde düşünerek karar verme becerisini gösteriyor.

Otokontrol nasıl sağlanır?
​Düşüncelerinizi yavaşlatmayı öğrenin. Böylelikle daha doğru kararlar verebilirsiniz. Otokontrol için yönlendirme önemlidir. Planlamayı öğrenin. ​Ne istediğimizi bilemediğimiz zamanlarda da kendimizi kontrol edemeyebiliyoruz. İsteklerinizi netleştirin. ​Sağlıklı beslenin, bol su için ve uyku düzeninize dikkat edin. Bu kendinizi kontrol etmede zihninizi açık tutmaya yardımcı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR