Kızılay'da yasağa rağmen içki reklamı

Kızılay'da yasağa rağmen içki reklamı

Kızılay Sümer Sokak’ta bulunan bir barın alenen içki kullanımına teşvik edici reklamlar yaparak, kanuna aykırı hareket etmesi çevre esnafı ve işyeri sahiplerinin tepkisini çekiyor

Çevre esnafı ve işyeri sahiplerinin barı birçok kez şikâyet etmelerine rağmen harekete geçmeyen yetkililer, görevlerini yapmamakla eleştiriliyor. Sokakta birçok eğitim kurumu bulunduğunun altını çizen çevre sakinleri, öğrencilerin içki kullanımına teşvik edildiğini belirterek, mekân sahibinin 4250 sayılı kanuna aykırı hareket ettiğini söylüyor. 

Gençler alkole teşvik ediliyor

dsc_0315-2.jpg

Çevre sakinlerinin tepkisine neden olan barın gençleri alkole teşvik edici reklamları kaldırmasını talep eden çevre sakinleri, yetkililere gazetemiz aracılığı ile seslendi. Çevre sakinleri ilgili yerlere şikâyetlerini ilettiklerini fakat sonuç odaklı bir cevap alamadıklarını belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’dan ve Çankaya Belediyesi’nden bu konuda çözüm üretmelerini talep etti.

İçkili mekânlar şehrin her yerine yayılmamalı

Sümer 1 Sokak’ta birden fazla eğitim kurumunun bulunduğunun da altını çizen çevre esnafı ve iş yeri sahipleri içkili mekânların şehrin belirli bir noktasında toplanması gerektiğini belirtiyor. İçkili eğlence mekânlarının özellik ile eğitim kurumlarının yer aldığı sokak ve caddelerde olmaması gerektiğini belirten çevre sakinleri genç neslin bu tür zararlı alışkanlıklara alıştırılmaması için yetkililerden daha fazla hassasiyet beklediklerini ifade ediyor.

Kanuna aykırı

4250 sayılı kanuna göre ise işyeri tabelası hariç, işyeri dışında yer alan alkollü içkilerin reklam ve tanıtımına yönelik taşınır/taşınmaz her türlü materyal (totem, pano, led yazı, levha, dijital yazı, yönlendirici levha, balon, çıkartma, bez ve kağıt afiş, strafor harfler, neon reklam yazıları, vinly reklamlar, banner, billboard, ilan panosu, raket, postermatik, reklam panosu, megalight, megaboard, hareketli ya da yanıp sönen reklamlar, cam grafikler vb.)  ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil ediyor. 

5 bin ila 200 bin lira arası cezası var

Bu itibarla, 4250 sayılı Kanunda söz konusu hususlarla ilgili herhangi bir süre öngörülmemiş olması nedeniyle perakende ya da açık alkollü içki satışı yapılan işyerlerinde kullanılan reklam unsurlarının yukarıdaki hükümlere uygun hale getirilmesi gerekmekte olup, aksi takdirde 4250 sayılı Kanunun ‘Cezalar’ başlıklı 7 nci maddesinin birinci fıkrası (a) bendi uyarınca, yasaklara aykırı hareket edenlere ve işletme sahiplerine beş bin Türk Lirasından iki yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilecektir.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.