Lavanta köyü Kuyucak köyü nerede, Salda gölüne yakın mı?

Lavanta köyü Kuyucak köyü nerede, Salda gölüne yakın mı?

Kuyucak neresi, neden lavanta köyü deniliyor? Lavanta diyarı Kuyucak köyü nerede, nasıl gidilir? Isparta, Kuyucak arası kaç kilometre? Lavanta hasadı ne zaman, Kuyucak’a hangi ay gitmeli? Salda gölüne yakın mı?

Kuyucak neresi, neden lavanta köyü deniliyor? Müthiş kokusu ve görsel güzelliği ile insanları mest eden lavanta denildi mi ülkemizde ilk akla Lavanta köyü gelir. Bu köyün adı aslında Kuyucak’tır. Peki Kuyucak köyü nerede? Salda gölüne yakın mı?

Lavanta diyarı Kuyucak ile Salda gölü birbirlerine yakın olmakla birlikte farklı il sınırları içerisinde yer alıyor. Lavantası ile ünlü olduğu için lavanta köyü olarak da anılan Kuyucak Köyü, Isparta ilimizde yer alıyor.  Salda gölü ise Burdur sınırları içerisindedir. 

Isparta Keçiborlu ilçesine bağlı olan Kuyucak Köyü, Türkiye’nin lavanta adresi olarak bilinir; bu şekilde ün yapmış.
Bu köyde hemen herkes lavanta yetiştiriciliği yapmaktadır. Türkiye’nin lavanta ihtiyacının yüzde 90’ı Kuyucak Köyü’nde üretiliyor. 

Kuyucak’ın lavanta kokulu köy, lavanta köyü gibi isimlerle de anılması bundan. Çevresindeki Kuşcular ve Çukurören köylerinde de lavanta üretimi yapılıyor olsa da Kuyucak’ın ünü Türkiye’yi aşmış durumda. 

lavanta-iki.jpg

Köyde her yıl lavanta festivali düzenleniyor. Turizm firmaları köydeki lavanta tarlalarına turlar düzenliyor. 

Peki lavanta hasadı ne zaman, Kuyucak’a hangi ay gitmeli?

Bölgede lavantalar, haziran ayı sonlarına doğru morarmaya başlıyor ve temmuzda çiçekleri patlayınca mosmor oluyor. Temmuz sonu ağustos başından itibaren ise hasat yapılıyor ve lavantalar toplanıp yağları çıkarılıyor. Yerli ve yabancı turistler Kuyucak bölgesinde mosmor lavanta tarlaları arasında gezinti yapabiliyor.

lavanta-bir.jpg

SALDA’NIN YAKININDA

Kuyucak Köyü, Burdur’un dünyaca ünlü Salda gölünün yakınında bulunuyor.

Son dönemde Salda gölüyle ilgili turizm çalışmaları Kuyucak Köyü’nü de kapsıyor. İlgili yetkililer bölgenin turizm hareketlerinin bir bütünlük içinde oluştuğuna dikkat çekiyor. 

Nitekim Burdur Valisi Hasan Şıldak, Salda Gölü ile Kuyucak Köyü’nü şöyle anlatıyor: 

"Turizm hareketleri bir bütünlük içinde oluşuyor. Yakınımızdaki Kuyucak köyü ekmeğini lavantadan kazanıyor. Lavanta köyü olarak ünlenmiş. Bütün Türkiye, Kuyucak deyince biliyor ama son birkaç yıldır daha yüksek seviyeye ulaştı. Salda Gölü, Türkiye'de değil artık dünyada bilinir hale geldi. Bu gölümüzün varlığını ve sahip olduğu doğal güzelliği koruyarak ama turizme de açarak, turizmden de uzak durmayarak geliştirmeye çalışıyoruz."

salda-son.jpg

Kuyucak’a nasıl gidilir, İstanbul Kuyucak arası kaç kilometre, Ankara Kuyucak arası kaç kilometre, Antalya Kuyucak köyü arası kaç kilometre, Isparta Kuyucak arası kaç kilometre? Salda gölü Kuyucak köyü arası kaç kilometre? 

Antalya Kuyucak köyü Isparta arası mesafe 174 kilometre, 

Ankara Kuyucak Köyü Isparta arası mesafe 385 kilometre,

İstanbul Kuyucak Köyü arası 556 kilometre,

Isparta Kuyucak köyü arası da yaklaşık 50 kilometre.

Burdur Salda gölü ile Isparta Kuyucak köyü arası ise yaklaşık 100 kilometre. 

kuyucak.jpg

 

Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.