MİB Başkanı Yakın: Katırlar yakında çalışmaya başlayacak

MİB Başkanı Yakın: Katırlar yakında çalışmaya başlayacak

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, cari açığı kontrol altına almak için altın ithalatına getirilen kotanın üreticileri zorladığını belirterek, “Korkarım şimdi yine katırlar çalışmaya başlayacak” dedi.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, hammaddeleri olan altının ithalatına getirilen kota nedeniyle altını rakip ülkelerden kilogramı 3 bin dolar daha pahalıya aldıklarını ve istedikleri zaman istedikleri miktarda altını elde edemediklerini söyledi. Burak Yakın, “Pandemi öncesine göre ihracatımızı ikiye katladık. Buna rağmen hammaddeye rekabetçi bir fiyattan erişemiyoruz. Cari açık bizim üzerimizden çözülmek isteniyor. Oysa kotanın sonucu maalesef kayıt dışının patlaması olarak ortaya çıkar. Eski dönemlerde ciddi bir altın kaçakçılığı olurdu, güneydoğu bölgesinden katırlarla altın ülkemize kaçak girerdi. Korkarım şimdi yine katırlar çalışmaya başlayacak” dedi.

mucevher.jpg

KAÇAKÇILIĞIN ÖNÜ AÇILIYOR

MİB Başkanı Burak Yakın, Türk mücevher sektörünün ihracatındaki artışın; sektörün küresel rekabetçiliğini gösterdiğini belirterek, “Mücevher sektörünün hammadde hariç kilogram başına 5 bin dolarlık ihracat değerine sahip ve Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Altın ithalatına kota getirilmesi nedeniyle arz talebi karşılayamaz hale geldi. Altına erişimde yaşanan sorun nedeniyle kg’da 3 bin doları bulan ve hatta geçen fiyat farkları ortaya çıktı. Bizim rakiplerimiz altının kg için 65 bin dolar öderken, biz 68 bin dolar ödemek zorunda kalıyoruz. Bu da işçilik için yazdığımız ortalama 5 bin doların 3 bin dolarının haksız yere elimizden alınması anlamına geliyor. Böylece kaçakçılığın önünü açıyor” diye konuştu.

asdadsadsadas-001.jpg

SINIRLARIMIZDAN ALTIN AKIYOR

Başkan Burak Yakın, ihracatçıların başka ülkelerde fabrika yatırımı için hazırlığa başladığını dile getirerek devam ettiği açıklamasında “ Ülkemize yatırım yapan yabancı yatırımcılar, şimdiden Dubai, İtalya başta olmak üzere farklı ülkelere gidiyorlar. Sektörün önünün açılması halinde biz 2024 için 10 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflerken, şimdi ihracat yapabilecek miyiz bilmiyoruz. Altına kota geldi, ne oluyor? Sınırlarımızdan altın akıyor. Arabasına, bavuluna altını koyan, eşinin boynuna zincirleri, beline altın kemerleri takan soluğu Türkiye’de alıyor. Dubai’de ons’unda 700 dolar ucuza alıp, gelip Türkiye’de 3 bin dolar kârla satıyorlar. Sağ olsunlar sayın bakanlarımız konuyla çok ilgililer. Ancak bürokrat arkadaşların bir düzenlemeyi sayın bakana onaya götürmeden önce bizimle konuşması çok faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

asadasd.jpg

ALTIN İLE CARİ AÇIK DÜŞMEZ

MİB Başkanı Yakın, “Altın ticaretini tarih boyunca kimse durduramadı ki bu kota durdursun. Altın ile cari açığı düşüremeyiz. Resmi olarak altın ithal edilmediği için cari açık düşmüş gibi görünüyor; peki ya resmi olarak ithal edilmeden ülkemize kaçak sokulan altınlar ve onlara karşılık ödenen döviz? Bunlar denklemde olmadığı için rakamlara yansımıyor ama Türkiye aslında yastık altındaki dövizi kaybediyor” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.