Nasıl yıkılacak?

Nasıl yıkılacak?

1967’de inşa edilen Spor Genel Müdürlüğü binasının nasıl yıkılacağı sorusu da gündemde. Yapımında beton harcına demir ve çelik tozu karıştırılan, 9 şiddetindeki depreme dayanıklı binanın yıkımının kolay olmayacağı söyleniyor.

Ankara'ya meydan kazandırmak maksadıyla yıkılması kararlaştırılan Spor Genel Müdürlüğü ile Gümrük Müsteşarlığı binalarının depreme karşı dayanıklı yapılar olması, iki gökdelenin nasıl yıkılacağı sorusunu da gündeme getirdi.
Ulus'ta yıkılması kararlaştırılan iki yapının da etrafında iş merkezlerinin yer alması, esnafta işlerin aksayacağı endişesine neden oldu. Yıkılması kararlaştırılan iki yapının tarihi değeri bulunan noktalarda yer alması ise ayrı bir tartışma konusu başlattı. Yapılarının yıkımı esnasında Ulus'taki Atatürk Anıtı'nın ve Ulus Hali'nin çıkışındaki tarihi yapıların zarar göreceğini iddia eden sivil toplum kuruluşları da yıkıma karşı çıktıklarını ifade etti. 

1967 YILINDA TAMAMLANDI

ulus_dusuk_pikselli_eski.jpg

Ulus İşhanı ve Anafartalar Çarşısı'nın içinde barındıran 'Emekli Sandığı Yapıları' olarak adlandırılan 7 blok için 1952'de açılan yarışmada birinci seçilen projenin inşaatına 1962'de başlandı. 1967'de tamamlanan yapılar, yoğun kullanıma uygun olarak tasarlandığı için 9 şiddetinde depreme karşı dayanıklı olarak inşa edildi. 

DEPREME KARŞI DAYANIKLI

Emekli Sandığı Yapılarında olası bir depremin şiddetini hafifletmek için deprem kanalları yöntemi kullanıldı. Dikey ve yatay kanaların sarsıntının şiddetini hafifletmek için yapıda esneme payı bırakacak şekilde konumlandırıldığına dikkat çeken uzmanlar, kullanılan mühendislik yönetiminin Boğaziçi Köprüsü'ndeki mühendislik hizmeti ile aynı olduğunu ifade etti.

BELEDİYE MECLİSİ'NDEN KARAR ÇIKTI

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisince, Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi kapsamında, Spor Genel Müdürlüğü ile Gümrük Müsteşarlığı binalarının yıkılması kararı alındı. Ankara'nın tarihi ve kültürel mirası açısından merkezi konuma sahip kentsel sit alanı içerisinde yer alan ve çevresindeki Birinci Meclis Binası, Ankara Palas, Ankara Valiliği, Hacı Bayram Camisi, Ulus Atatürk Heykeli ve Ankara Kalesi'ne kadar uzanan tarihi ve manevi yapıları etkileyen lokasyonda Ankara'ya bir meydan kazandırılması kapsamında iki binanın yıkılmasının uygun görüldüğüne dair Başkanlık yazısı, Meclis'te oy çokluğuyla kabul edildi.

ANAFARTALAR ÇARŞISI VE ULUS İŞHANI

1960'ların ikinci yarısında inşa edilen Anafartalar Çarşısı ve Ulus İşhanı, o dönem Emekli Sandığı'na bağlı olarak yapılan modern mimarinin Türkiye'deki ilk örneklerinden, yüksek inşaat ve betonarmen teknikleri uygulandığı yapılardır. Mimari çözüm tarzıyla üniversitelerde hala örnek proje olarak gösterilmektedir. Anafartalar Çarşısı, Ankara'nın en eski alışveriş merkezidir. 1967 senesinde Ankara İmar ve Emlak İşletmesi'nin açtığı bir yarışma sonucunda seçilen üç mimari projenin harmanlanarak oluşturulan kompleks, Ulus'ta Atatürk Bulvarı ve Anafartalar Caddesi yönünde uzanır. Mimarları, Ferzan Baydar, Affan Kırımlı ve Tayfur Şahbaz'dır. Binada o dönem için çok yeni olan giydirme cephe, kübik mimari gibi çağdaş birçok unsur kullanılmıştır. Dekorasyonunu ise Mimar Ruşen Dora yapmıştır. İç duvarları, kolonları ve merdiven boşlukları Füreya Koral, Seniye Fenmen, Attila Galatalı, Arif Kaptan, Cevdet Altuğ ve Nuri İyem'in seramik panoları, rölyefleri ve resimleriyle doludur. Bu eserlerin bazıları Çağdaş Türk Plastik Sanatları'nın ilkleri olarak kabul edilir.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.