Otomobil bayilerinde kredi kartına taksitle satış dönemi!

Otomobil bayilerinde kredi kartına taksitle satış dönemi!

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikalarının ardından ticari ve ihtiyaç kredilerinde büyüme sınırı düşürülmüş, kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya başladı.

Bankaların kredi faizlerini yükseltmesiyle nakit sıkışıklığı ortaya çıktı. Bu sebeple tüketici kredi kart kullanımını artırdı. Yalnızca alışveriş değil; otomobil, konut ve arsa gibi alımlarda kredi kartı kullanım oranının arttığı görüldü.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, gayrimenkul ve otomobil satış ilanlarında "kredi kartına 12 ay taksit" seçeneği uygulanmaya başladı. Ticaretin kredi kartlarına yönelmesi, kredi kartı kullanımında rekor seviyelere ulaşılmasına neden oldu.

Özellikle otomobil satışlarında kredi kartı takibinin yoğun olduğu belirtiliyor. Bir galerici, "Müşterilerimiz bugün araba almak için kredi çekmek için yüzde 4 ila yüzde 5,5 faiz ödemesi gerekecek. Devamında kredi bulmak da zor, çünkü kredileri kısılıyor. Ancak kredi kartı ile 500 bin liraya kadar çekim yapabiliyorlar. Bu miktarın 300 bin Lirasına kadar olan kısmı 3 ay sıfır faizle, 300 bin liranın üzerindeki kısım ise yüzde 3 vade farkıyla ödenebiliyor.Birçok müşteri kredi bulamadığı için kredi kartı limitlerini artırıyor.Şirket kredi kartlarında limitler daha yüksek olduğu için aracın tamamını da kredi kartı ile çekebiliyoruz. Kartı kullanımı büyük ölçüde arttı." şeklinde konuştu.

Emlak işiyle uğraşan diğer bir kişi ise yaptığı açıklamada “1 ila 3 milyon liralık ev alımlarında kredi kullanımı oluyor. Alıcılar bundan 3 yıl önce konut alımlarının yüzde 70-80’ine kadar kredi kullanabiliyorlardı. Şimdi ise 500 bin lira bile kredi alamıyorlar. Üstelik faiz oranları da çok yüksek. Bu nedenle belli bir birikimi olanlar konut veya arsa alırken, kalan kısmı kredi kartından çektiriyor. Bizim gibi işletmeler aracılık yapıyor. 8-10 milyon liralık evlerde bunu yapmak mümkün değil. Uygun fiyatlı evlerde kart kullanılıyor. Piyasaların hareketlenmesi için mutlaka bankaların kredi taleplerine cevap vermesi gerek” diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.