Özel okullar lokantaya döndü: Bazı kurumlarda yemek ücreti 100 bin lirayı aştı

Özel okullar lokantaya döndü: Bazı kurumlarda yemek ücreti 100 bin lirayı aştı

MEB’in özel öğretim kurumları için belirlediği tavan zam politikası gündemden düşmüyor. Servis, yemek, kırtasiye ve kıyafet gibi ek kalemler ile tavan fiyatlar darmadağın oldu. Bazı okulların sadece yemek için 100 bin lira talep ettiği öğrenildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel öğretim kurumları için belirlediği tavan zamların üzerine çıkılması veliler arasında tepkilere yol açıyor. Türkiye’de anne-babalar okullardan gelen telefonları korkarak açar oldu. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'yle belirlenen tavan zam uygulaması, ek ücretlerle darmadağın ediliyor.

Özel okullar servis, yemek, kırtasiye ve kıyafet gibi ek ücretlerle zam politikalarını genişletiyor. Ek ücretlerin yanı sıra bazı okulların kademeli geçiş adı altında ayrı ücretler talep ettiği kaydedildi.

3.jpg

VATANDAŞ ÇIKMAZA GİRDİ

Özellikle büyükşehirlerdeki okulların yüksek ücret talepleri sektörü çıkmaza soktu. Çocuğu için iyi bir eğitim talep eden vatandaş köşeye sıkıştı. Bazı okulların yemek ve kıyafet ücretlerinde ciddi artışlar yaptığı ve mevzuata aykırı olarak bu hizmetleri zorunlu tuttuğu öğrenildi.

Öğrenci velileri okulların zorunlu kıldığı ek hizmetler için uygulanan yüksek ücretlerin yönetmelikle uyumsuz olduğunu ve sorunun çözülmesi gerektiğini vurguluyor.

2-001.jpg

1 MİLYON LİRA İDDİASI

Eğitim alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan Gazeteci Abbas Güçlü, konuyu köşesine taşıdı. Geçmişte her kesimden öğrencinin “kolejli” olabildiğini aktaran Güçlü şu ifadeleri kullandı:

“Ücretler eskiden orta ve üstü beyaz yakalı çalışanların ödeyecekleri düzeydeydi ve her kesimden öğrenci “kolejli” olabiliyordu.

Şimdi bırakın çalışanları üst düzey bürokratlar ve özel sektörün tepe yöneticileri bile pahalı özel okulların yanından geçemiyor.

Biraz popüler olmuş özel okullarda yıllık öğrenim ücreti ve masraflar yarım milyonu çoktan geçti. Bir milyonu telaffuz edenler var.

Ücretlerdeki artış oranları, Bakanlığın uyarılarına rağmen inanılmaz boyutlarda”

4.jpg

SİSTEM ESKİYE DÖNECEK

Özel öğretim kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, önümüzdeki yıldan itibaren özel okul ücretlerinde yıllık artış eskiden olduğu gibi enflasyon oranında yapılacak. Son iki yıldır MEB'in müdahalesiyle artış oranı enflasyonun altında kalmıştı. Geçen yıl yüzde 36 artış belirlenmişken, bu yıl beklenen yüzde 105'lik oran, MEB'in hesaplama sistemini değiştirmesiyle yüzde 65'e düşürülmüştü.

Sektör temsilcileri müdahalelerin sürdürülebilir olmadığını ifade ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.