Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

RAMAZAN SEVİNCİ

RAMAZAN SEVİNCİ


Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu Müslümanların en önemli bayramlarından biridir. Müslümanların eğlenip, birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri, çocukların, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı bir gündür. Bütün bunlarla birlikte Allah'a karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek ve Müslüman toplumu bilinciyle, topluca namaza kılıp Allaha şükrettiğimiz, büyüklerin küçüklerine nasihat ettikleri, aile bilincinin aşılandığı sevinç günleridir. Ramazan bayramında yapılması vâcib olan fıtır sadakası vermek, bayram namazı kılmak gibi ibadetlerin yanında sünnet, müstehab olanları da vardır. Ramazan'ın ilk gününde oruç tutulmaz.

Resulullah (s.a.s) Medine'ye hicret ettiği zaman Medinelilerin eğlenip neşelendiği iki bayramları vardı. Hz. Peygamber Medinelilere özgü olan, cahiliye izleri taşıyan bu bayramların yerine bütün Müslümanların sevinip eğleneceği İslâm'ın iki bayramını onlara haber verdi: "Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Sünen-i Ebû Dâvud, Salat, 239). Bayram, Ramazan çıkıp bayramın başladığı Şevval hilalini görmekle, havanın bulutlu olması durumunda da Ramazan'ı otuz gün tutmakla başlar. Ramazan'ın yirmi dokuzunda hilal görünürse, ertesi gün Şevval'in biridir ve bayram yapılır (Sünen-i Ebû Dâvud, 3/306).

Ramazan ayı ve bayramının İslam ve Türk kültüründe önemli bir yeri vardır. Ramazan ayı boyunca Türkiye genelindeki büyük camilerin minareleri arasına mahya denilen ışıklı süsler asılır. Ramazan ayının ilk günlerinde genelde "Hoşgeldin ya Şehri Ramazan" benzeri mesajlar gösteren bu süsler, Ramazan ayı boyunca her gece farklı bir mesaj göstermesi için değiştirilir. Dinimizin ve kültürümüzün en önemli parçalarından biri olan bayram coşkusu, Ramazan bayramında oldukça derin duygularla yaşanır.

11 ayın sultanı olarak nitelendirdiğimiz Ramazanda, bayram tadı biz Müslümanlar için oldukça önem arz etmektedir. Oruçla geçirdiğimiz bu mübarek günlerin mükafatı olarak bizlere hediye edilen bu bayramı en mutlu en huzurlu ve sevgi dolu şekliyle geçirmenin önemini bir kez daha tekrarlamak istiyorum.

Tüm Müslüman aleminin mübarek Ramazan Bayramını en içten dileklerimle kutlar hayırlara vesile olmasını Yüce Allahtan dilerim. Mutlu bayramlar geçirmeniz dileğiyle…

BAŞKAN

HÜSEYİN TAKLACI

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR