Seymenler tanıtılacak

Seymenler tanıtılacak

Türkiye’nin somut olmayan kültürel değerleri 26-29 Nisan 2018 tarihlerinde AKM’de gün yüzüne çıkıyor.

Ruan Fuarcılık tarafından organize edilen Somut Olmayan Kültürel Miras Tanıtım Günleri’nde, UNESCO tarafından koruma altına alınan Şanlıurfa Sıra Gecesi, Çankırı Yarenler, Ankara Seymenler, Giresun Kuşköy, ıslık dili, Sivas Aşıklık, Bursa Karagöz, Ankara Seymenler gibi gelenekler tanıtılacak. 

“Kültürel mirasın daha yaşanılır olması için”
Unutulmaya yüz tutmuş değerlerimiz gün yüzüne çıkıyor. 26-29 Nisan 2018 tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuarda, hafızalardan silinen kültürel değerlerin gerçek şekliyle tanıtılacağını belirten Ruan Fuarcılık Proje Direktörü Yeliz Göçbak, kültürel mirasın daha yaşanılır olması, çocuklara gençlere anlatılması ve nesilden nesile taşınması için bu fuarın çok önemli olduğuna dikkat çekti. 

16 DEĞER UNESCO KORUMASINDA

Ankara Valiliği himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen fuarda, Türkiye’nin somut olmayan kültürel değerlerinin tanıtılacağı ve anlatılacağı dile getiren Göçbak, her kültürel değerin kendi illeri tarafından aslına uygun şekilde anlatılacağını söyledi. “Örf, adet, gelenek görenek, atalarımızdan miras kalan ve bizlerin hala yaşattığı veya yaşatmaya çalıştığı tüm kültürel değerler somut olmayan kültürel miras tanımın içine girebilir” diyen Göçbak,  Türkiye’nin UNESCO tarafından kabul edilen 16 kültürel mirasın olduğunu bildirdi. 

YENİ NESİLLERE ANLATILACAK

UNESCO listesinde yer alan Meddahlık, Meslevi Sema Töreni, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Alevi-Bektaşilik Geleneği, Mesir Macunu Festivali, Kırkpınar gibi kültürel değerlerin fuarda canlandırılacağını belirten Göçbak, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’ın 40 kişilik sanatçı ekibiyle fuara katılım sağlayacağını bildirdi. Göçbak, şunları söyledi: “En önemli Türk geleneği olan kına gecesi, asker uğurlama, damat tıraşı gibi ritüelleri örf ve adetlere uygun olarak fuarda gerçekleştireceğiz. Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Mevlana ve Şems kostümlerinden oluşan bir defile düzenleyecek. Geleneksel Türk Tiyatrosu olan Hadi Poyrazoğlu Tiyatrosu, Meddah, Orta Oyunu ve geleneksel Türk tiyatrosu örneklerini ziyaretçilere sergileyecek. Unutulmaya yüz tutmuş cam üfleme, Hüsnü Hat sanatı, ahşap oymacılığı, bakırcılık gibi zanaatlar, fuarda yeni nesillere anlatılacak. Alevi -Bektaşilik geleneğine uygun Semah gösterileri ile Konya Mevlevi geleneğine özgü Semazen gösterileri de fuarda yer alacak. Ankaralılar dolu dolu 4 gün geçirecek” 

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.