Osman Doğan

Osman Doğan

TOPLU SÖZLEŞME İZLENİMLERİ-2

TOPLU SÖZLEŞME İZLENİMLERİ-2

 

Memurlar için toplu sözleşme süreci devam ediyor. 3 Milyona yakın memurun gözü kulağı toplu sözleşmede çıkacak sonuçlarda. Memur-Sen Konfederasyonuna  bağlı 11 sendikanın yetkili olarak oturduğu masadan olumlu sonuç çıkması  bekleniyor.

Şartlar, ekonomik durum göz önüne alındığında ilk altı ay için istenen yüzde sekizlik zam, ikinci altı ayda istenilen yüzde sekizlik zam  100+150  ve dört başlık altında toplanan taleplerin memurlar bazında istenilen makul bir talep olduğu görülse de Kamu-Sen  ve KESK hazırlıksız  katıldığı masada uçuk rakamlarla muhalefet görevini yapmakta.

Kamu-Sen kazanılmış hakları tekrar hazırladığı dosyasına taşırken, alınan   haklardan habersiz olduğunu, sırf göstermelik  bir taleple orada bulunduğunu tescillemiş durumda.2012 yılında alınmış olan ‘yüksek öğretim kurumları disiplin kurullarında sendika temsilcisinin bulunma talebini  tekrar talepleri arasına koyarak, toplu sözleşmeden habersiz bir gösteriş içerisinde olduğunu bu maddelerle ispatlamış durumda.

Memur-Sen  ve bağlı sendikaların kapsayıcı çalışmaları, ve sorumlu genel başkanların  hassas duruşlarını takdir etmemiz gerekiyor. Toplu sözleşmede Ali Yalçın ve ekibi istediği sonucu alır mı almaz mı sorusuna gelmeden, kararlı duruşlarından dolayı toplu sözleşmenin şimdiki kazananı olduklarını tescillemiş durumdalar.

Hükümetin kurulamaması, olası erken seçim ihtimali ve olası bir ihtimalle MHP ile yapılacak olan seçim hükümeti olasılığını da göz önüne alarak konumuza devam edelim.

Maliye yetkililerinin kasayı açmama  gibi bir tutumu hissetmemle birlikte , Hem seçime gideceksiniz, hem de memurun hakları konusunda veremeyiz  tarzında bir tutum sergileyeceksiniz sorusunu şimdilik saklı tutmamızda fayda görüyorum. Kısaca maliyenin şuan ki tutumu, hükümetin sandıktaki haline şekil verecek.

 Bugün açıklanacak rakamın  ilk altı ayda 4, ikinci altı ayda 4.5 olması yönünde. Memur-Sen ciddi bir teklif bekliyoruz dese de, bugün hükümetin açıklayacağı rakam Ali Yalçın ve ekibini rahatsız  edecek cinsten.

 Masada kararlı duruşundan taviz vermeyen Ali Yalçın’ın esnek kırılgan bir rakam anlayışına  evet diyeceğini beklemek neredeyse imkansız gibi. 8+8 rakamıyla, bunun yanında 150+100 tl lik rakamları göz önünde bulundurduğumuzda  ve önemli 4 başlık altında masaya oturan Ali Yalçın ve ekibinin istediği rakamın altında olan teklife şimdiden hayır diyeceği belli.

Toplu sözleşme de 1 ya da 2  gibi bir rakamı gözden çıkaracağını düşündüğüm Memur-Sen’in  7+6-/ 6+6 / en zor ihtimalle 6+5 gibi bir rakamla toplu sözleşmeden kalkacağını düşünüyorum.  Bir zamanlar Erbakan hoca, memurun istediğinin üstünde bir rakamla herkesi  mutlu etmişti. Böyle bir sürprizin olma ihtimali ilk günlerde ‘olabilir-yapabilirler’ gibi bir düşünceye bizi itse de, ülkenin savunma durumu karşısında oluşan terör saldırıları, ışığı göremeyen  yarını beraberinde getirip büyük bir bahane meydana getirdi. Yarınımız belli değil diyen hükümetin anlamsız kararlılığını sadece memur üzerinden savunmaya çalışması illa ki sandığa yansıyacaktır.  Bilinmelidir ki, şuan ki Türkiye Erbakan dönemi Türkiye’sinden daha gelişmiş, daha güçlü…

İstenilen kadroların verilmemesi, 4c 4b lilerin durumu yine olumsuz karşılanırsa, ciddi bir hayal kırıklığı yaşatılacağı malum. Toplu sözleşmeye oturduğu ilk günden beri kamu hakem kurulunu da toplantı sürecinin bir  parçası olarak gören Ali Yalçın’ın bu toplu sözleşmede erken ikna olacağını düşünenler yanılacaktır. Hükümet imkansızlıkları millete götürürken, Memur-Sen’de istenileni alamazsa memura  dönüp, biz istedik vermediler şikayetine gidebilir.

Toplu sözleşme sürecini takip ederken, Ak Partiye yakınlığı ile bilinen bir Memur-Sen görmediğimi ifade etmek isterim. Sadece memurların hakları için masada olduğunu sürekli dile getiren kurmayların sosyal konularda genlerine uyan konunalar da hükümetin yanında olduğunu, memurun işine gelmeyeceğini düşündüğü hiçbir madde de hükümete evet demeyeceğini özellikle Ali Yalçın’ın Memur-Sen’inde fazlasıyla hissetmiş durumdayım.

Kararlı adımlarla güvenli yarınlara söylemiyle Eğitim Bir Sen  ve Memur-Sen yönetimini oluşturan Ali Yalçın ve ekibine bütün Memurlar olarak teşekkür ediyor. İstenileni vermeme durumunda bize yüzünü dönen bir liderin arkasında emin adımlarla yarınlara yürümede kararlı olacağımızı buradan ilan ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR