Evlenme yaşı büyüdü: Gençler geç evleniyor!

Evlenme yaşı büyüdü: Gençler geç evleniyor!

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılında Türkiye genelinde evlenme ve boşanma istatistiklerini yayınladı. Gençlerin ilk evlenme yaşının hızla arttığı görüldü. Evlenme yaşı erkeklerde 28,3 iken kadınlarda 25,7 oldu.

2023 yılında Türkiye genelinde evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla kıyasla hafif bir düşüş göstererek 565 bin 435 olarak gerçekleşti. Bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızı ise binde 6,63 olarak belirlendi.

Boşanan çiftlerin sayısı ise 2023 yılında 171 bin 881 olarak kaydedildi. Bin nüfus başına düşen boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızı ise binde 2,01 olarak hesaplandı.

3.jpg

ORTALAMA EVLENME YAŞI

Ortalama ilk evlenme yaşı her iki cinsiyette de artış gösterdi. 2023 yılında erkeklerde ortalama ilk evlenme yaşı 28,3 iken kadınlarda bu yaş 25,7 olarak belirlendi. Erkekler ile kadınlar arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 olarak kaydedildi.

2.jpg

İZMİR BOŞANIYOR

Kaba evlenme hızının en yüksek olduğu il binde 8,09 ile Kilis olurken, kaba boşanma hızının en yüksek olduğu il ise binde 3,05 ile İzmir olarak saptandı.

Ayrıca yabancı kişilerle yapılan evliliklerde de dikkate değer bir artış yaşandı. Yabancı damatların sayısı 6 bin 345 olup toplam damatların %1,1'ini oluştururken, yabancı gelinlerin sayısı 31 bin 29 olarak kaydedildi ve toplam gelinlerin %5,5'ini oluşturdu.

Yabancı damatlar arasında Alman damatlar %21,9 ile ilk sırada yer alırken, yabancı gelinler arasında ise %12,0 ile Özbek gelinler birinci sırada bulunuyor.

Kaynak:Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.