Vefatının 6. Yılında efsane başkan İlhan Cavcav kimdir?

Vefatının 6. Yılında efsane başkan İlhan Cavcav kimdir?

Gençlerbirliği Kulübünün Onursal Başkanı İlhan Cavcav, 22 Ocak 2017’de vefat etmişti. Peki, İlhan Cavcav kimdir?

Gençlerbirliği Kulübü’nün 22. Başkanı İlhan Cavcav, altyapıya verdiği önem, sattığı futbolcular, teknik direktör değişiklikleri, basına verdiği demeçlerle Türk futbolunda efsaneler arasına girdi. Peki, İlhan Cavcav kimdir?

İLHAN CAVCAV’IN HAYATI

Türk futbolunun “İlhan Ağabeyi”, Priştine’den göç eden bir ailenin çocuğu olarak 4 Ekim 1935’de Ankara Hamamönü’nde doğdu. Cavcav’ın ailesi İstanbul ve Adana’da bir süre kaldıktan sonra Ankara’ya yerleşmiştir ve fırıncılık ile değirmencilikle uğraşmışlardır. Çocukluğu Mamak Boğaziçi Mahallesi’nde geçen Cavcav, eğitimine Ankara 10. Yıl İlkokulu’nda başlamış, bir yandan da babasının işlettiği değirmende çalışmıştır. İlhan Cavcav futbol kariyerine ise 16 yaşındayken Maskespor’da başlamış ve PTT ile Bahçeli Gençlik Spor'da top koşturduktan sonra futbolu bırakmıştır. Profesyonelliğe geçmeyi ise kendisi istememiştir. Futbolu bırakma sebebi Bahçeli Gençlik Spor’da oynarken eski takımı PTT’ye karşı duygusal davranabileceği gerekçesiyle oynatılmayınca gerçekleşmiştir. 1960 yılında aile şirketinden ayrılıp 1967 yılında kendisi un fabrikası kurmuş ve hayatının sonuna kadar yönetmiştir.

altttttttt.jpg

GENÇLERBİRLİĞİ’NDE EFSANELEŞTİĞİ DÖNEM

İlhan Cavcav, 1975 yılında doğduğu Hamamönü Mahallesi’nin takımı olan Hacettepe’ye başkan oldu. 1977 yılında Hasan Şengel Gençlerbirliği başkanıyken, kulübün yönetim kuruluna girerek 1978'de ise kulüp başkanı oldu. Dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düşen Cavcav, başkanlığa kısa bir süre ara verdi. 1981 yılında anlaşmazlıkların çözülmesiyle takıma yeniden başkan oldu. Bu sürede Gençlerbirliği, 2 kez Türkiye Kupası'nı kazanma başarısı gösterdi ve kısa sürede Süper Lig’e yükselme başarısı gösterdi.

1123123123.jpg

Kırmızı siyahlı kulübün efsane başkanı olan İlhan Cavcav, görev süresi boyunca tam 42 farklı teknik direktörle çalıştı ve bu alanda rekor kırdı. İlhan Cavcav, yöneticiliği süresince yaptığı ucuz maliyetli transferler ve bu transferleri yüksek bedellere satmasıyla Türk futboluna da farklı bir nitelik kazandırdı. Kamerunlu Njitap Geremi’yi Real Madrid’e 5 Milyon dolara satarak, Türk futbolunun Afrika pazarına açılmasına da vesile oldu. Görevi boyunca 42 farklı teknik adamla çalışan Cavcav, 37 yıl gibi uzun bir süre başkanlık yaparken 56 Teknik Direktör değişikliğine gitti. 2000 yılında Kulüpler Birliği Vakfı’nı kurdu ve 3 dönem başkanlık yaptı. Yayın gelirlerinin kulüplere dağıtımında uygulanan Havuz modelinin oluşturulması konusunda öncülük eden Cavcav’ın sağlık durumu 2016 yılında bozulmaya başladı. 2017 Ocak'ta bir süre hastanede tedavi gördükten sonra 21 Ocak 2017'de evinde beyin kanaması geçirdi. Hastanede tedavi altına alınsa da 22 Ocak 2017'de 81 yaşında hayatını kaybetti.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum