Yatırımcıyı iştahlandıran formül: Avrupalı model Türkiye’ye geliyor

Yatırımcıyı iştahlandıran formül: Avrupalı model Türkiye’ye geliyor

Ekonomi kaynaklarının açıkladığı 2024 Eylem Planı, Yapısal Reformlar, Maliye ve Para Politikası ile güçlendirilecek ‘Yatırım Ekosistemi Modeli’ Türkiye’ye geliyor. Model ile yabancı yatırımcı gelecek, yerli yatırımcının göçü duracak.

Hollanda, Lüksemburg gibi ülkelerde uygulanan ve başarılı olan “Yatırım Ekosistemi Modeli”yle harcamalarda ve üretimde verimlilik ön plana alınacak, mal ve hizmet ihracatı kolaylaştırılacak, finansman ihtiyacına cevap verilecek ve mesleki eğitim ön plana çıkarılarak işgücünün nitelikleri artırılacak.

yatirimciii.jpg

İŞTAH ARTACAK

Dünya Gazetesi Yazarı Ferit Barış Parlak’ın bugünkü köşe yazısında yer alan bilgilere göre yabancıyı getirecek, yerli yatırımcı göçünü durduracak formül 2024 Eylem Planı, Yapısal Reformlar, Maliye ve Para Politikası bacakları ile güçlendirilecek “Yatırım Ekosistemi Modeli” olarak açıklandı. Modelle birlikte Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişinde azalma, Türk sermayesinin yurt dışına doğrudan yatırım isteği ve yatırımlarındaki artış trendi devam edip hızlanırken, “Türkiye’de yatırım iştahını artıracak” plan devreye alınacak.

ekonomii22.jpg

2023’TE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

Parlak, Yatırım Ekosistemi Modeli’ni köşe yazısında yeni sistemle ilgili satır başlarını şu şekilde açıkladı;

“Yapısal reformların hızlanmasını sağlayacak 57 maddelik Eylem Planı, maliye ve para politikası ile desteklenerek doğrudan uluslararası yatırımlar da dahil yatırım ikliminin daha elverişli hale getirilmesi ve rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor.”

“2023 yılında ise bir ilk gerçekleşti. Türkiye’ye net doğrudan yabancı sermaye yatırım girişi, 2022’ye göre yüzde 18.6 düşerek 5.2 milyar dolara geriledi. Türk sermayesinin yurt dışına net doğrudan yatırımları ise 5 milyar 393 milyon dolara yükseldi. Böylece, Türklerin yurt dışında doğrudan sermaye yatırımları, yabancıların Türkiye’ye doğrudan sermaye yatırımını geçti.”

“Bu yolla üretim ve üretimin niteliği, verimlilik, ihracat, istihdamın niteliği, tasarruf artırılacak ve bunun sonucunda enflasyon, borçlanma ihtiyacı, cari açık ve bütçe açığı azaltılacak. Etki analizleri için somut hedefler de konulacak. Buna göre, 2025 yılında yabancı doğrudan yatırım yeniden 20 milyar dolar seviyelerine çıkacak. İhracatın 2026 yılında 300 milyar dolar, turizm gelirlerinin 70 milyar dolara çıkması, milli gelirin 2026 sonunda 1.3 trilyon dolara ulaşması ve kişi başına 15 bin dolar gelir de diğer hedefler arasında yer alıyor.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.