Yeşil mercimeğe ithalat desteği: “Mercimek Teyze”yi hatırlattı

Yeşil mercimeğe ithalat desteği: “Mercimek Teyze”yi hatırlattı

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım yeşil mercimeğe getirilen ithalat desteğini değerlendirdi. Yıldırım, 1980’lerin sonunda üretim artışından dolayı “Mercimek Teyze” diye bilinen Prof. Dr. Ayşe Baysal göründüğü mercimek tüketim kampanyalarını hatırlattı.

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Mercimek Teyze” Ayşe Baysal’ı hatırlayan var mı? başlıklı köşe yazısında Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin 9 Şubat’ta yeşil mercimek ihracatını durdurması ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisinin 30 Haziran’a kadar sıfırlanmasını değerlendirdi. Yıldırım, kararların yeşil mercimek üreticisine olumsuz yansıyacağını belirterek, 1980-1990’lı yıllarda Türkiye’nin dünyanın en çok mercimek üreten ikinci ülkesi ve en çok ihracat yapan ülkesi olduğunu söyledi. Yıldırım mercimek tüketimini artırmak için Türkiye’nin ilk kadın diyetisyeni olarak bilinen Prof. Dr. Ayşe Baysal’ın bulunduğu kamu spotlarının yayınlandığını hatırlattı.

asdada.jpg

ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR

Ali Ekber Yıldırım, Türkiye’nin toplam mercimek üretiminin 1982 yılında 550 bin ton, 1986’da 850 bin ton, 1987’de 925 bin ton ve 1988’de 1 milyon 40 bin tona çıktığını fakat ertesi yıl yarı yarıya azalarak 520 bin tona gerilediğini dile getirerek, “O yıllarda mercimek ihracatımız da çok yüksek oranlara ulaştı. 1986’da 251 bin 828 ton, 1987 yılında 352 bin 730 ton ve 1988’de 606 bin 480 ton ile zirveye çıktı. Türkiye mercimek üretiminde Hindistan’dan sonra ikinci sıradayken ihracatta dünya lideriydi. Bu kadar yüksek ihracata rağmen üretim çok fazla olunca üretici ürününü satamadığı için zarar etmeye başladı" dedi.

asdfafdas.jpg

ÜLKE ZARAR GÖRÜR

Yıldırım, "Bu kararlar tüketicinin lehine gibi görünse de dolaylı olarak tüketiciye de zarar verir. İhracat yasağı ve ithalatın serbest bırakılması kısa vadede fiyatların düşmesine neden olabilir. Genellikle üretici fiyatlarının düşmesine neden olur, tüketici fiyatı fazla düşmez. Üretici zarar edince üretimden vazgeçer ve üretim azalır. Üretim azalınca fiyat daha çok artar ve tüketici de bundan zarar görür. En önemlisi ülke zarar görür. Asıl yapılması gereken üretimin artırılmasıdır” şeklinde konuştu.

qqqwqeq.jpg

“MERCİMEK TEYZE” İLE TÜKETİM ARTTI

Yıldırım, TRT’deki mercimek programları ile tüketimin arttığını hatırlatarak devam ettiği yazısında, “Mercimek tüketimini artırmak için o yıllarda Türkiye’nin ilk kadın diyetisyeni olarak bilinen Prof. Dr. Ayşe Baysal ile tüketim kampanyaları yapıldı. O dönemin tek televizyon kanalı olan TRT’de programlar yapıldı. İlk kez kamu spotları yayınlandı. Mercimeğin yararları anlatıldı. Mercimek yemeği, köftesi, tatlısı tarifleri verildi. Ayşe Baysal’ın çabaları ile mercimek tüketiminin yüzde 25-30 arttığı tahmin ediliyordu. Tüketim arttı, fakat sonraki yıllarda üretim azaldığı için Türkiye ithalata yönelmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.