Zehirli mantar ölümcül olabilir!

Zehirli mantar ölümcül olabilir!

Acil Tıp Uzmanı Dr. Burak Katipoğlu, doğadaki zehirli mantarlardan bazılarının çok küçük miktarda tüketilse bile ölümcül olabileceğini söyledi.

Acil Tıp Uzmanı Dr. Burak Katipoğlu, doğadaki zehirli mantarlardan bazılarının çok küçük miktarda tüketilse bile ölümcül olabileceğini söyledi.

Gazetemize konuşan Katipoğlu, halk arasında zehirli mantara dair bilinen pek çok yanlış olduğunu belirterek, ‘yoğurtla yenir bir şey olmaz’ ya da ‘zehirli olsa’ hayvanlar yemez’ gibi hurafelere kulak asılmaması gerektiğini ifade etti.

Katipoğlu vatandaşlara, paketlenmiş ürün tüketmelerini tavsiye etti.

Yılın bu mevsimleri yağışların artmasıyla doğada yetişen mantarların tüketilmesiyle ölümcül zehirlenme vakaları yaşanabiliyor. Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Burak Katipoğlu da gazetemize mantar zehirlenmeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Zehirli mantar ile zehirsiz mantar arasındaki fark nedir?

“Ne kadar bilinirse bilinsin doğadan mantar tüketilmez” diyen Dr. Katipoğlu, “Zehirli mantar ile zehirsiz arasında fark yoktur. Doğadan toplamak yerine kontrolleri edilmiş bandrollü mantarları tüketmelisiniz. Aksi takdir ciddi zehirlenmeler yaşanabilir” uyarılarında bulundu. 


ÇOK KÜÇÜK MİKTARLARI DAHİ ÖLÜCÜDÜR

Doğada yüzlerce mantar çeşidi bulunduğuna ve en ufak bir zehirlenmenin ölümcül sonuçlara varabileceğine dikkat çekti. Dr. Katipoğlu şu bilgileri verdi:


Mantar zehirlenmesi, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Özellikle İlkbahar ve Sonbahar aylarında yağışların artmasıyla beraber daha çok mantar yetiştiği için acil servislerimize başvuru sıklığı artmaktadır. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğu unutulmamalıdır. Vatandaşımız ne kadar uzmanlaşırsa uzmanlaşsın yüzlerce tür mantar çeşidi bulunduğu için doğal alanda yetişen mantarlar yenildiğinde zehirlenme vakaları kaçınılmaz olur. Özellikle bazı mantar türlerinin çok küçük miktarları dahi öldürücüdür.

 

‘HAYVANLAR YEMEZ, YOĞURTLA YENİR BİR ŞEY OLMAZ’ BUNLAR TAMAMEN YANLIŞ

Zehirli mantarın tadı nasıl olur?

Mantar yeme konusunda yanlış bilinen doğrulara dikkat çeken Dr. Katipoğlu:

  “Zehirli mantarların tadı yenilebilir mantarlarınkinden daha farklı değildir. Mantarın tadı, rengi, kokusu zehirli olup olmadığı hakkında bir fikir vermez. Bu yüzden doğadan toplanan mantarlar yenilmemelidir. Ayrıca halkımızın sahip olduğu bazı batıl inançlar vardır; zehirli mantarları hayvanların yemeyeceği, yoğurtla beraber yenirse zarar vermeyeceği, pişirilen mantarda zehrin yok olacağı, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehrinin alınacağı, kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmayacağı gibi. Bu bilgilerin tamamı yanlıştır.

Mantar zehirlenmesi belirtileri, mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

ANLIK BELİRTİLER

Mantar zehirlenmelerinde erken dönem ( Yenildikten hemen sonra ortaya çıkan) zehirlenmelerinin belirtilerini Dr. Katipoğlu şunları anlattı: “Mantarlarda bulunan zehrin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantar zehirlenmelerinde terleme, salyada artış, nefes darlığı, ellerde ve yüzde kızarma-şişme, denge bozukluğu, görme-işitme-konuşma problemleri olur.” 

 

“6 SAAT SONRA ORTAYA ÇIKAN ZEHİRLENME DAHA TEHLİKELİ”

Tehlikenin büyüğünün geç dönem (Yenildikten 6 saat sonra ortaya çıkan belirtiler) zehirlenmeleri olduğunu söyleyen Dr. Katipoğlu bu tip zehirlenmenin belirtilerini de şöyle anlattı: 


“Mantar tüketiminden 6 saat sonra oluşan bulgular bizler için daha tehlikelidir; tansiyon düşüklüğü,  ateş yüksekliği, kalp hızında artış, karın ağrısı, ishal, uykuya meyil, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi daha ölümcül sonuçlara yol açabilir. Mantar zehirlenmesinden şüphelenen kişiler en yakın hastaneye başvurmalı ve sağlık kurumundaki çalışanlar 114 Ulusal Zehir Merkezi'ni mutlaka bilgilendirmelidir.” 

 

Zehirli mantar için panzehir nereden bulunur?

Dr. Katipoğlu, “Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Ancak, mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) temin edilecek bir antidot (panzehir) bulunmaktadır.”

 

PAKETLENMİŞ ÜRÜN TÜKETİLMELİ

Bu tip zehirlenmelerden korunmak için, kapalı paketlerde test edilmiş ürünlerin kullanılması gerektiğini belirten Dr. Katipoğlu:


“Mantar zehirlenmesinden korunmak için; doğal alanlarda yetişen mantarlar yenmemeli, bandrollü, son tüketim tarihi geçmemiş, ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlere sahip mantarlar tüketilmelidir.”

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.