10 TL'lik aspirin 55 TL'ye satılıyor: İmalatçı eczacıya karşı

10 TL'lik aspirin 55 TL'ye satılıyor: İmalatçı eczacıya karşı

Çankaya’da eczacılık ile uğraşan Muharrem Köklüağaç, “Bazı üreticiler, zam yapılmadığı takdirde ilacı teslim etmiyor. Keyfe keder hareket ediyorlar. 10 liralık Aspirin 55 TL’ye satılmaya başlandı. Yetkililerin müdahale etmesi lazım” dedi.

Türkiye üretim kalitesi ve teknolojik altyapısı açısından gelişmiş bir ilaç ve ecza endüstrisine sahip.
İlaç sektörü geniş bir çeşitlilikle üretim yapılabilen, yüksek katma değer sağlayan önemli sektörlerden birisi.

Türkiye'nin ilaç sanayisi, biyoteknoloji gibi özel üretim teknolojileri gerektiren ürünler dışında pek çok ürünü üretebilecek teknolojik seviyeye ulaşmış durumda.

Sektördeki grafik yukarı yönlü gitse de iç pazarda durumlar karışık. Eczacılar ile ilaç imalatçıları arasında sular durulmuyor.

ara-002.jpg

İÇ PİYASA KARIŞIK

Eczacılar ile ilaç üreticileri arasındaki sürtüşme son yıllarda daha da arttı. Gazetemize konuşan Eczacı Muharrem Köklüağaç, üreticilerin keyfi hareket ederek eczacı esnafını zor durumda bıraktıklarını söyledi.

ara3-001.jpg

Köklüağaç şöyle konuştu:

“Bazı üreticiler zam yapılmadığı takdirde eczaneye ürün vermek istemiyor. Önden bir zam alıyorlar. Sonra ulaşım ve hammaddedeki fiyat artışlarını bahane ederek bir zam daha istiyorlar. Şu anda bulunduğumuz durumda 10 TL’lik aspirin 55 TL’ye satılıyor. Antibiyotik grubu 10-15 TL civarındaydı. Şimdi 70 TL’den başlıyor, 350-400 TL’ye kadar gidiyor. Böyle olunca herkes SGK’ya gidiyor. Vatandaş ağrı kesici dahi olsa SGK’ya yükleniyor”

basliksiz-1-004.jpg

ECZACI DERTLİ

Vergi yükümlülüklerinin arttığını ve kar marjlarının düştüğünü belirten Köklüağaç, “Her şey birbirine girmiş bir vaziyette. Vergi yükümlülüğümüz arttı, kâr marjımız düştü. Piyasada ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. Vatandaşa istedikleri ilacın muadilini verdiğimizde kabul etmiyor. Sağlık bakanlığı bu durumu kabul ediyor ama doktorlar kabul etmiyor. Bu bize eksi handikap olarak yazıyor” ifadelerini kullandı.

ara2-002.jpg

AVUKAT BENZETMESİ

Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerinin, Maliye Bakanlığı SGK bütçe uygulama talimatına göre 90 gün içerisinde eczanenin hesabına yatırıldığını belirten Köklüağaç, “Eskiden ilaçlarda minimum standart olarak yüzde 20 kar kuralı vardı. Şu anda bu durum ilaçların fiyatına göre değişti. Artık bizler de avukatlar gibi günlük belge takip ediyoruz. Bugün hangi yönetmelik değişti, hangi ilaçlar eklendi, hangileri çıkarıldı, bunlara bakıyoruz. Bugün ödenen ilaç yarın ödenmiyor. Sigortanın ödemeye aldığı ilacı arayıp bulamıyoruz. Bunlar eczacılar olarak yaşadığımız sıkıntılar arasında” diyerek sözlerini tamamladı.

Sefa Üstüner/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.