Ankara Suluhan Çarşısı Nerede, Nasıl Gidilir?

Ankara Suluhan Çarşısı Nerede, Nasıl Gidilir?

Suluhan Çarşısı Ankara'nın en eski çarşılarından birisidir. Suluhan Çarşısı nerede? Nasıl gidilir? Suluhan Çarşısısının mimari özellikleri ve çok daha fazlasını yazımızda ele aldık.

Ankara Suluhan Çarşısı, Ulus semtinde yer alır. Bölgedeki aktif ulaşım araçlarını kullanarak şehrin tarihî dokusunu temsil eden ve turistik açıdan birbirinden özgü detaylara yer veren bu çarşıya kolayca ulaşım sağlamak mümkündür. Ankara’nın en meşhur noktalarından biri olan Suluhan, şehri ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında gelir. Şehrin gözde noktalarından olan Suluhan Çarşısı hakkında merak edilenlere yazımızda tüm detaylarıyla ulaşabilirsiniz.

Suluhan Çarşısı Ne Zaman Yapıldı?

Ulus Suluhan Çarşısı, 16. yüzyılda Ankara Kaledibi mevkiine inşa edilmiş bir yapıdır. Tarihî detaylardan elde edilen veriler, çarşının 1506-1511 yılları arasında tamamlandığını gösterir. İnşa belgesi bulunmadığından net bilgilere ulaşılamasa da kayıtlardaki detaylardan yapım dönemi çıkarılır. Osmanlı zamanında Hasan Paşa Hanı olarak adlandırılan bu çarşı, 1600’lü yıllardan itibaren Suluhan olarak tanınır.

İlk avlunun tam merkezinde yer alan şadırvanlı mescite 1600 yıllarında su getirildiği için yapının adı değişmiştir. Suyla beraber ikinci avluya da hamam kurulmuş ve çarşının adı Suluhan olarak yayılmaya başlamıştır. Osmanlı zamanında iplik ve kahve satışlarının gerçekleştirildiği Suluhan Çarşısı, 1929 yılında çıkan yangında büyük hasar almıştır.

Çarşının büyük bölümünü etkileyen bu yangın, Suluhan’ın 1940 yılına kadar boş kalmasına sebep olmuştur. 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü kapsamında koruma altına alınan Suluhan Çarşısı, gerçeğe uygun şekilde restore edilerek ziyarete açılmıştır. Günümüzdeki hâlini restorasyona borçlu olan Suluhan Çarşısı, VGM kontrolünde ticaret faaliyetlerinin devam ettirildiği merkezî bir noktadır.

Suluhan Çarşısı Mimari Özellikleri Nelerdir?

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen Suluhan Çarşısı, tamamen taş duvarlardan inşa edilmiştir. II. Bayezid döneminin en güçlü devlet adamlarından biri olan Hasan Paşa, her anlamda ihtişama sahip olan bu hanı 2 avludan meydana gelecek şekilde yaptırmıştır.

Ticarî amaçlarla yapılan ve hâlen bu şekilde kullanılan Ankara Suluhan Çarşısı, günümüzde de aynı mimari özelliklere sahiptir. Çarşının genel tasarımında iki kattan meydana gelen dükkânlar ve avlular ön plana çıkar.

Ankara Suluhan Çarşısı ahşap detaylarıyla dikkat çekerken aşağıda sıralanan diğer mimari özellikleriyle de diğer yapılardan ayrılmayı başarır:

  • İki ayrı cepheye sahip olan bu çarşı, kuzey ve güney yönüne bakan cepheleriyle tüm çevreye hâkimdir.
  • Hân girişi kuzey yönüne bakan cepheden sağlanırken dükkânlar güney yönünün etkisiyle güneşten daha fazla etkilenir.
  • Suluhan Çarşısı için tasarlanan girişte büyük bir çıkıntıya yer verilirken dikdörtgen tasarımlı kapıda taç yapı ön plana çıkar.
  • İki avludan biri kare planla hazırlanmıştır. Çarşının her noktasını aynı ölçülerle birleştiren kare plan, merkezdeki mesciti öne çıkarır.
  • İki kattan oluşan yapıdaki her dükkânda avluya bakan bir adet pencere bulunur. Avluların arka bölümünde sundurmalar kullanılarak kar ve yağmur gibi etkenler kontrol altına alınır.
  • Altta 30, üstte ise 32 adet dükkân yer alırken odaların birleşimi açık pencereli koridorlarla sağlanır.
  • Avlunun tam ortasına konumlanmış mescidin etrafında şadırvanlar yer alır.
  • Güney yönüne bakan koridorun kullanımıyla iki avlu arası geçiş sağlanır.

Revaklar kullanılarak hazırlanan bu çarşının her duvarında kesme taşlar yer alır. Kiriş ve kolon görevi gören bu revaklar, çatının daha dayanıklı olmasına katkı sağlar. Osmanlı mimarisinin en belirgin özelliklerini bir araya getiren Ankara Ulus Suluhan Çarşısı, köşk mescitleri ile daha özel hâle gelir. İki avlunun da tam merkezinde konumlanan bu yapılar, işlemeli duvar taşları ve ahşap kapısıyla dikkat çeker.

Suluhan Çarşısının her katında küçük dükkânlar yer alır. Bu dükkânların her birinde ise ayrı ayrı ateş ocakları bulunur. Ankara’nın keskin soğuğuna karşı bir tedbir olarak hazırlanan ısıtma sistemi, günümüzde de aktif şekilde kullanılır.

Ankara Suluhan Çarşısı İçerisinden bir görünüm.

Suluhan Çarşısında Neler Var?

Ankara’nın kendine özgü dokusunu yakından incelerken bölgedeki tarihî ve kültürel detaylara da tanıklık etmek için Suluhan Çarşısında kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz. Bu çarşıda misafirlere kapılarını açan sıcak kanlı bölge insanıyla vakit geçirirken şehrin simgeleşmiş eserlerine göz atabilir ve sevdikleriniz için birbirinden güzel hediyeler alabilirsiniz.

Suluhan Çarşısını özelleştiren ve ziyaretçileri bu hana çeken tüm detaylar aşağıda sıralı şekilde ele alınır:

  • Ankara ve İç Anadolu kültürünü ön plana çıkaran hediyelik eşyalar, Suluhan Çarşısı genelinde satışa sunulur.
  • Küçük küçük dükkânların her birinde el yapımı süs eşyaları ve hatıralıklar dikkat çeker.
  • Hediyelik ve süs eşyaları konusunda küçük bir dünya sayılabilen Suluhan Çarşısı, bebek ve mevlüt dekorları gibi birçok ürünün de toplanma merkezidir.
  • İstanbul Eminönü ve çevresinde yer alan tarihî hanlarla benzer şekilde kullanılan bu yapıda süs amaçlı kullanılabilen her türlü materyale ulaşmak mümkündür.
  • Perakende ve toptan satış ayrıcalığı bulunan Ankara Suluhan Çarşısı yapay çiçek ve benzeri ürünleri daha uygun fiyatlardan satın alma fırsatı sunar.

Ankara Suluhan Çarşısı boncuk, taş, iplik, yapay çiçek, hediyelik cam eşyalar, kutular ve sayısız süsleme malzemesine ulaşabileceğiniz bir noktadır. Çarşı genelinde öne çıkan dükkânlar arasında çay kahve içebileceğiniz Ankaranın nezih kafeleri ve leziz yemeklerin sunulduğu restoranlar da bulunur. Dışarıya kıyasla daha uygun fiyatlı olması ve birçok çeşidin yer alması insanların Suluhan Çarşısını tercih etmesini sağlar.

Suluhan Çarşısı Nerede Nasıl Gidilir?

Ankara Altındağ ilçesinde yer alan Suluhan Çarşısı, Ulus semtinin gözde noktalarından biridir. Ankara genelinde gidilmesi en kolay yerlerin başında gelen Ulus, toplu taşıma ve özel araç seçenekleriyle ulaşım imkânı sunar. Sobacılar Çarşısı mevkiinde yer alan Suluhan’a gitmek için otobüs, taksi, metro ve minibüs seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.

Suluhan Çarşısına nasıl gidilir sorusuna harita ile cevap verilmiş.*Lokasyon için haritaya tıklayınız

Toplu taşıma seçeneklerinden herhangi birini tercih ettikten sonra “Ulus” durağında inmelisiniz. Kuyumcular Çarşısı istikametine doğru ilerledikten sonra sebze halinin son bölümünde yer alan Sobacılar Çarşısına doğru yönelerek Suluhan’a ulaşmak mümkündür. Ankara Suluhan Çarşısı pazar günleri açık mı sorusu hayır olarak cevaplanırken girişlerin hafta içi ve cumartesi günleri saat 08.30-19.00 ile sınırlandırıldığını da hatırlatmak gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.