Antibiyotik kullanımına dikkat! Kafanıza göre tüketmeyin

Antibiyotik kullanımına dikkat! Kafanıza göre tüketmeyin

Uzmanlar Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’nda antibiyotiklerin tüketimi hakkında önemli uyarılarda bulundu. Uyarılar arasında en dikkat çekeni ise insanların önerileriyle antibiyotik kullanılmaması gerektiği oldu.

Hayatımızda en çok yakalandığımız grip ya da nezle gibi hastalıklarda ilk başvurduğumuz yakınımızdaki insanların antibiyotiklerini içmek oluyor. Bu konu hakkında ciddi uyarılarda bulunan uzmanlar, bu tip hastalıklarda antibiyotiğe gerek olmadığını söylüyor.

İNSANLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Elde edilen istatistiklere bakıldığında bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle her yıl 5 milyon insan ölüyor. Uzmanlar toplam 2050 yılında 10 milyon kişinin öleceğini tahmin ediyor. Bu ciddi ölüm sayısının önüne geçmek isteyen uzmanlar insanları antibiyotik kullanımında bilinçlendirmeye çalışıyor.

TANI KOYULMADAN KULLANILMAMALI

Uzmanlar haplara başvurmadan önce bu tarz hastalıklarda temel hijyen kurallarına uyulmasının önemine dikkat çekiyor. Aşı yaptırmanın ve hijyenli bir yaşam sergilemenin bahsi geçen hastalıklarda çok etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, doktorların net bir tanı koyduktan sonra verilen hapları alınması gerektiğini söylüyor.

KULLANIMI AZALTILMALI

Antimikrobiyallerin düzgün ve doğru zamanda kullanılması gerektiğini söyleyen uzmanlar bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini aktarıyor. Antimikrobiyallerin hekim reçetesiyle alınması gerektiğini ve eşin dostun tavsiyesiyle alınmaması gerektiğinin önemli olduğu kaydedildi. Antibiyotik direncinin artırılmasıyla (elleri yıkamak, hijyen kurallarına uymak, aşıları doğru zamanda yaptırmak) kullanımının da azalacağı söyleniyor.

Haber Merkezi/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.