"Boyacılık mesleği ek iş oldu"

"Boyacılık mesleği ek iş oldu"

Boya ustası Sabri Erbay, bazı kişilerin mesleklerini ek iş olarak yaptığına dikkat çekti. Erbay, “Bizim ekmeğimiz milletin ek işi oldu. Bu durum hem kaliteyi hem de işin değerini düşürüyor. Vatandaşlara tavsiyem gerçek ustalar ile çalışmalarıdır” dedi.

Çocukluğundan bugüne 56 yıldır baba mesleğini olan boyacılığı yaparak hayatını kazanan Sabri Erbay, gazetemize verdiği özel demeçlerle meslektaşlarının sorunlarını ve mesleğinin inceliklerini anlattı. Erbay, “Biz inşaat ustaları karınca gibi yazın çalışıp kışın yatıyoruz. İşlerimiz mayıs aylarında başlarız aralık ayına kadar devam eder. Bazı kişiler bizim mesleğimizi ek iş olarak yapıyor. Bu durum hem işimizin kalitesini hem de fiyat aralığını düşürüyor. Biz çekirdekten yetişen bu işi meslek olarak benimseyen ustalar olarak bu durumdan rahatsız oluyoruz. Çünkü ek iş yapan insanlar zaten bir yerden sabit maaş aldıkları için ucuza iş yaparak bu işin piyasasını çok düşürüyorlar. Bizim ekmeğimiz milletin ek işi oldu” diyerek meslektaşlarının sorunlarını dile getirdi. Erbay ayrıca işlerinde hız ve temizlik kadar güvene de dayalı olduğunu vurgulayarak, “Müşteriler güvendikleri ustalar ile çalışmalı bizim işte temizlik ve hız kadar güvende çok önemlidir. Bir sorun yaşandığında her zaman ulaşabilecekleri ustalarla çalışsın” uyarısında bulundu.

ara-006.jpg

“PİYASAYI DÜŞÜRÜYORLAR”

Erbay, “Şu anda çırak yetiştiremiyoruz. Hem gençlerin mesleğe ilgisi yok hem de işimiz bizi anca geçindirdiği için çırağa verecek para olmuyor maliyet artıyor. Şu anda bizim işimiz çoğu insan tarafından ek iş olarak yapılıyor. Sekiz beş hafta tatili olan insanlar ek iş olarak boyacılık yapmaya çalışıyor. Bu durum hem piyasadaki usta kalitesini düşürürken hem de işin kalitesini düşürüyor. Biz çekirdekten yetişen bu işi meslek olarak benimseyen ustalar olarak bu durumdan rahatsız oluyoruz. Çünkü ek iş yapan insanlar zaten bir yerden sabit maaş aldıkları için ucuza iş yaparak bu işin piyasasını çok düşürüyorlar. Bizim ekmeğimiz milletin ek işi oldu” diyerek sektördeki sorunları dile getirdi.

ara2-005.jpg

“REKLAMIMIZ İŞİMİZ”

“Bizim işimizin reklamı kılavuzu yaptığımız iş oluyor. Biz işimizi ne kadar temiz yaparsak yeni işler getiriyor” diyen Erbay, “Genelde tavsiye üzerine çalışıyoruz. Düzenli çalıştığımız yılların müşterileri de oluyor. Maalesef şu an sigorta primlerimiz yüksek çoğu usta primlerini yatırırken zorlanıyorlar. Yetkili mercilerden sigorta primlerimizde düzenleme istiyoruz diyebiliriz. Pandemi sonrasında kış aylarında da hiç boş durmadık. Pandemi döneminde evlerini boyatamayan müşterilerimiz yaz kış demeden evlerinde boya badana yaptırdı. Ev fiyatları artıkça boya işlerimizde artı. Evini değiştiremeyen vatandaş mevcut evinde tadilat ve boya badana yaptırarak evlerini yenileyip güzelleştirmeye çalıştı” ifadelerini kullandı.

ara32.jpg

“İŞİMİZDE GÜVEN ŞART”

Boya ustası Sabri Erbay, son olarak vatandaşlara güvenilir ustalar ile çalışmalarını tavsiye ederek uyarılarda bulundu. Erbay, “Ben çekirdekten yetişme tecrübeli bir usta olarak internet ortamına pek güvenmiyorum. Çünkü o yolla dolandırılan çok fazla vatandaşımız oldu. Vatandaş internetten usta buluyor. Tanımadığı bir usta işi yapması için anlaştıkları paranın yarısını ödüyor. Sonra ne orta da para var ne usta ne de iş. Bu şekilde dolandırılan çok vatandaş duydum. Benim tavsiyem müşteriler güvendikleri ustalar ile çalışmalı bizim işte temizlik ve hız kadar güvende çok önemlidir. Bir sorun yaşandığında her zaman ulaşabilecekleri ustalarla çalışsın. Benim yıllardır dükkanım var telefonum hep açık vergi levham her şeyim var. Hem yaptığımız iş belli hem de yerimiz yurdumuz” dedi.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.