Bu hastalığa dikkat: Kadınlarda 3 kat daha fazla görülüyor

Bu hastalığa dikkat: Kadınlarda 3 kat daha fazla görülüyor

Kemik ve kas sisteminde, şiddetli kas ağrılarının görüldüğü hastalık olan fibromiyalji, toplumun yüzde 3’ünde yaygın bir şekilde görülüyor. Bütün bireylerde görülebilen hastalık Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık rastlanıyor.

Kemik ve kas sisteminde, şiddetli kas ağrılarının görüldüğü hastalık olan fibromiyalji, toplumun yüzde 3’ünde yaygın bir şekilde görülüyor. Bütün bireylerde görülebilen hastalık Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık rastlanıyor. Peki, toplumda bu kadar yaygın olan ve diğer hastalılarla sık sık karıştırılan Fibromiyalji hastalığı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Hastalığın tetik noktaları nelerdir? Tedavi yöntemleri nasıldır? İşte, detayları…

ic1.gif

TOPLUMUN YÜZDE 3’ÜNDE GÖRÜLÜYOR

Fibromiyalji sendromu olarak da bilinen fibromiyalji, kemiklerde ve kaslarda, şiddetli ve yaygın ağrı görülmesidir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösteriliğinden dolayı herhangi bir testle ölçülemez. Hastalığın net bir sebebi bulunmadığından dolayı sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılır. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık görülmektedir. Tedavi süreci karışık olabilir. Fibromiyalji hastalığı, toplumun yüzde 3’ünde görülür. Kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

NEDENLERİ DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLİR

Fibromiyalji hastalığının nedeni tam olarak belirlenememiştir. Ancak uzun araştırmalar sonucunda hastalığı tetikleyen bazı nedenler olduğu anlaşılmıştır. Kişinin daha önceden geçirmiş olduğu enfeksiyon hastalıkları Fibromiyaljiyi tetikleyebilir. Stres kişide uzun süreli etkilere yol açabilir. Buda bir nedeni olabilir. Haslık kişiye genetik olarak geçmiş olabilir. Kişinin yaşamış olduğu travmalarda strese yol açtığından dolayı buda hastalığın ortaya çıkmasında neden olarak görülebilir. Mükemmeliyetçi, hassas, olaylardan hızlı etkilenen insanlarda görülür. Nedenleri tam olarak net olmasa da bu gibi tam anlam veremeyeceğiniz sebeplerden ötürü ortaya çıkabilir.

ic2.gif

KİŞİLERDE YÜKSEK HASSASİYET GÖRÜLÜR

Fibromiyalji belirtileri çok net ve belirgin olmamakla birlikte kişinin vücudunun belli noktalarında hassasiyetler görülür. Örneğin kişi bir ağrıyı diğerlerine göre normalinden daha fazla algılar veya ağrı hissetmeyebileceği durumlara bile yüksek hassasiyet gösterebilir. Kişi çoğunlukla yorgun ve halsizdir. Her bireydi olmasa da kişilerde oluşan ödem hassasiyeti olabilir. Bunların yanı sıra uyku probleminin yaşanması, baş ağrısı, nefes almakta zorlanma, depresif ruh durumu, kaygı, unutkanlık, çarpıntı, ishal ve kabızlık şikâyetleri, spor yapmaya karşı vücutta görülen dirençsizlik, öğrenme güçlüğü çekme, kulaklarda çınlama Fibromiyalji belirtileridir.

ic3.gif

KADINLARDA DAHA YAYGINDIR

Fibromiyalji belirtileri erkeklere göre kadınlarda daha şiddetli görülür ve kadınlarda daha yaygındır. Kişilerde ağrılar regl döneminde daha da şiddetli geçer. Menopoza geçiş döneminde ağrılar şiddetlenerek artabilir. Özellikle Menopozun ve fibromiyaljinin bazı belirtilerinin benzemesi ayrım yapmakta kişileri zorlayabilir. Erkeklerde teşhis edilmesi biraz zordur. Bunun sebebi de halk arasında kadın hastalığı gibi örüldüğü için ereklerde çok dikkat edilmez.

FİBROMİYALJİDE TETİK NOKTALAR

Fibromiyaljide hassas noktalar bulunmaktadır. Hafif basınç uygulansa bile kişide ağrı oluşturabilecek 18 alan yer alır. En az 11’inde şiddetli ağrı ve hassasiyet varsa tanı konulur. Bu noktalar hastalığın teşhis edilmesinde önemlidir. Tetik ağrılar olarak da bilinen hassas noktalardan bazıları, üst göğüs, dizler, başın arkası, kalçalar, dirsekler, omuz üstleridir. Bu tetik noktalar artık tanı için yeteli değerlidir. Ağrıların 3 aydan fala süredir devam ediyor olması gerekmektedir. Devam eden ağrıya da herhangi bir açılama yoksa bu surumda tanı koyulabilir.

ic4.gif

SÜREÇ UZMAN DENETİMİ İLE DEVAM ETMELİ

Fibromiyalji hastalığının belirtilerini olan ve uzmanını başvurmak isteyen kişiler hastalığın teşhisi için romatoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanına gidebilirler. Tedavide ise birçok farklı alanda uzmanın bir araya gelerek çalıştığı bir yaklaşım gereklidir. Rehabilitasyon ve fizik tedavi doktorunun gözetiminde hastanın tedavi planı yapılır. Süreçte hastaya Fizyoterapist ve iş-uğraşı terapisti, fizik tedavi, masaj gibi destekleyici diğer uygulamalarda bulunur. Bunun yanı sıra tedavi sürecinde psikolojik destek almak oldukça önemledir.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.