Çok hızlı yayılıyor! Kliniklerde uyuz vakaları yüzde 25’e kadar yükseldi

Çok hızlı yayılıyor! Kliniklerde uyuz vakaları yüzde 25’e kadar yükseldi

Uyuzun son zamanlarda yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslı Tokmak, “Dermatoloji polikliniğindeki hastalarımızın neredeyse yüzde 25-30'una uyuz hastalığı tanısı koymaktayız." dedi.

Uyuz hastalığı ile ilgili önemli bilgiler veren Uzm. Dr. Aslı Tokmak, uyuz hastalığında son dönemde çok fazla artış yaşandığını kaydetti. Poliklinikteki hastalarımızın neredeyse yüzde 25-30'una uyuz hastalığı tanısı koyulduğunu aktaran Tokmak, "Bu artışta son yıllarda ülkemizin sık göç almasının yanı sıra deprem sonrası çadır kentlerde toplu yaşama da etkili olmuştur. Uyuz hastalığı etkeni olan parazit her cinste farklılık gösterir, yani insanlarda ve hayvanlarda uyuz hastalığına neden olan etken farklıdır. Dolayısıyla, hayvanlarda uyuz hastalığına neden olan etken insanlarda uyuz hastalığı yapmaz. Uyuz hastalığı insandan insana bulaşır” diye konuştu.

702-x-351-piksel-20.png

UZUN SÜRELİ YAKIN TEMASLA BULAŞIR

Genellikle uzun süreli yakın temas ile bulaş gerçekleştiğini ifade edenUzm. Dr. Tokmak, “Uyuz paraziti uçamaz, zıplayamaz. Kısa süreli tokalaşmak, sarılmak ile uyuz bulaşma ihtimali çok düşüktür. Daha uzun süreli sarılma, aynı yatakta uyumak, aynı koltukta oturmak, ortak kullanılan havlular ve kıyafetler ile bulaşır. Mağazalarda denediğiniz kıyafetlerle de uyuzun bulaşma ihtimali var. Eğer mağazada sizden önce uyuz hastalığı olan birisi kıyafeti denemişse, hastalık size de bulaşır. Kıyafeti satın aldıktan sonra yıkayarak giymek, eve gelince vücuda kese yaparak duş almak bulaş ihtimalini düşürecektir” ifadelerini kullandı.

702-x-351-piksel-18-001.png

HEMEN BELİRTİ VERMEZ

Uyuz hastalığı bulaştıktan sonra hemen belirti vermediğini ve kaşıntının hemen ertesi gün başlamadığını söyleyen Uzm. Dr. Tokmak, kuluçka süresinin ortalama 3-6 hafta arasında olduğu bilgisini paylaşarak, "Uyuz paraziti derinin altında kazdığı tünellerin içinde yumurtalarını bırakır ve erişkin parazit tünelin ucunda yaşar. Biz bu tünelleri muayene sırasında görebiliyoruz. Uyuz paraziti sıcaklık arttığında hareketlenmeye başladığı için özellikle kaşıntı geceleri yatağın içerisinde, sıcak ortamda ve sıcak suyla banyo sonrası daha da artar. Gece yatağa girince artan kaşıntı özellikle uyuz hastalığı için tipiktir.” dedi.

702-x-351-piksel-19-002.png

UYUZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi yollarına ilişkin konuşan Dr. Tokmak, sadece uyuz olan kişinin değil, ev veya iş yerinde yakın temasta bulunduğu herkesin tedavi olması gerektiğini söyledi.

Tokmak, tedavide ağızdan alınan haplar ve deriye sürülen losyon ve şampuanlar kullanıldığını da ekleyerek, "Uyuz parazitini ve deri altındaki tünellerde yer alan yumurtalarını öldürmek için losyonlar ve kremler belirli sürelerle ciltte bırakılır ve ardından tekrar yıkanır. İlaçların gebelerde ve çocuklarda da uygulanabilen formları mevcuttur. Bu losyonlara bağlı ciltte tahriş ve kuruluk da olabileceği için bu sırada nemlendirici krem ile cilt bariyerini onarmalarını önermekteyiz. Tedavi ile parazitin oluşturduğu tüneller geriler ve kaşıntı oldukça azalır, ancak uyuz parazitinin dışkısı ve kalıntıları vücutta bağışıklık sistemi hücrelerini uyarır ve bu hücrelerin vücuttan temizlenmesi sürecinde yani 3-4 hafta daha kaşıntı az da olsa devam edebilir.” diye konuştu.

BULAŞ RİSKİ MEVCUT

Uyuz hastalığının şu anda ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş olup neredeyse salgın boyutunda olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Tokmak, “Şunu unutmayalım ki bu hastalıkla ilgili bildiklerimiz dâhilinde hepimize bulaş riski mevcuttur. Bu utanılacak, saklanacak bir hastalık değildir. Bu yüzden uyuz hastalığı olan kişilerin temas ettiği kişilere de uyuz hastalığının olduğunu söylemesi ve onların da tedaviyi eksiksiz uygulamaları hastalığın yayılmasını önlemek ve kontrol altına almak için çok önemlidir” dedi.

Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.