Dünya hayatı sınav yeri olarak anlam kazanıyor

Dünya hayatı sınav yeri olarak anlam kazanıyor

Hayat, kimi zaman sevinç kimi zaman da hüzünle insanı sınayan bir yolculuktur. Uzmanlara göre her imtihan, sabır ve teslimiyetle olgunlaşmanın bir fırsatıdır.

Dünya, insanın hem mutluluk hem de hüzün yaşadığı geçici bir misafirhanedir. Bazıları sağlıkla, bazıları hastalıkla; bazıları bollukla, bazıları yoklukla sınanır. Kur’an-ı Kerim’de Mülk suresi 2. ayette, “Hanginizin daha güzel amel edeceğini denemek için ölümü ve hayatı yarattı.” ifadeleriyle dünyanın bir imtihan yeri olduğu vurgulanıyor.

İmtihan, insanın değerini ve olgunluğunu ortaya çıkaran bir ölçüttür. Tıpkı altının ateşte saflaşması gibi, insanlar da karşılaştıkları zorluklarla olgunlaşır. Kimi zaman kayıplar, kimi zaman sabır sınavlarıyla karşılaşılır. Her sınavın içinde bir rahmet gizlidir ve bazı kapılar sabırla, bazıları ise şükürle açılır. Zorlu olaylar, insanı Rabbine en çok yaklaştıran deneyimler arasında yer alır.

Hz. Yakup’un Yusuf’a duyduğu hasret, Hz. Eyyûb’un sabrı ve Hz. İbrahim’in Allah’a teslimiyeti, her biri birer sınav olarak kaydedilir ve aynı zamanda teslimiyetin örnekleri olarak kabul edilir. İmtihan çoğu zaman ceza olarak algılansa da aslında Allah’ın kulunu unutmamasının ve ona yakınlığını hatırlatmasının bir göstergesidir. Her sınav, sonunda bir müjdeyi beraberinde getirir.

İMTİHAN DÜNYASINDAYIZ

Dünya, kimi zaman güldüren, kimi zaman da hüzne boğan bir misafirhanedir. Kimimiz sağlıkla, kimimiz hastalıkla; kimimiz bollukla, kimimiz yoklukla sınanırız. Çünkü bu dünya, imtihan yeridir, kalıcı bir yurt değil. Rabbimiz Kur’an’da buyurur, Hanginizin daha güzel amel edeceğini denemek için ölümü ve hayatı yarattı. (Mülk, 2) İmtihan, insanın değerini ortaya çıkaran bir ölçüdür. Tıpkı altının ateşte saflaşması gibi, insan da sıkıntılarla olgunlaşır. Kimi zaman kayıplarımızla, kimi zaman sabrımızla sınanırız. Ama unutmamalıyız ki, her imtihanın içinde bir rahmet gizlidir. Bazı kapılar sabırla, bazıları şükürle açılır. Belki de başımıza gelen en ağır olaylar, bizi Rabbimize en çok yaklaştıran olaylardır. Hz. Yakup’un Yusuf’a olan hasreti, Hz. Eyyûb’un sabrı, Hz. İbrahim’in teslimiyeti, Hepsi birer imtihan, ama aynı zamanda birer teslimiyet örneğidir. Biz çoğu zaman imtihanı ceza sanırız. Oysa o, Allah’ın bizi unutmadığının göstergesidir. Çünkü öğretmen, sadece öğrencisini imtihan eder. Ve her imtihan, sonunda bir geçti müjdesi taşır.

 Yazar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.