Dünyada en çok konuşulan diller açıklandı: Listede Türkiye’de var

Dünyada en çok konuşulan diller açıklandı: Listede Türkiye’de var

Dünya üzerinde bulunan farklı kültürlerin kendi bölgelerinde konuştukları dilleri vardır. Bazı ülkelerde resmi dil olarak birden fazla dil kullanılmaktadır. Tüm bu verilerin toplanmasıyla dünyada en çok konuşulan diller belli oldu.

Dünya üzerinde bulunan farklı ülkelerin farklı kültürlerin kendi bölgelerinde konuştukları dilleri vardır. Bu diller zaman içerisinde farklı kültürel karışımlar ile yeni dilleri de doğurmuştur. Günümüzde ise yaygın olarak kullanılan dillerin çoğu birbiri arasında kelime alışverişi yapmıştır. Bu alışverişin farklı nedenleri vardır. Yakın dil ailesinden geçmiş bir kelime olabilir veya farklı milletlerin zamanla ve tarihi olaylar çerçevesinde iç içe geçmesi ile bir kelime aktarımı olabilir. Dünyada bilinen 7 binden fazla dil vardır. Fakat bu 7 bin dil arasından sadece 23 tanesi dünya nüfusunun yarısından fazlasını kapsıyor.

dil.jpg

DÜNYADA EN ÇOK KONUŞULAN 10 DİL

  1. İNGİLİZCE

İngilizce güncel verilere göre dünyada en çok konuşulan diller sıralamasında ilk sıradadır. İngilizce’yi anadili olarak 379 milyon kişi konuşmaktadır. 753 milyon kişi ise anadili olmadan İngilizce konuşmaktadır.

  1. MANDARİN

Mandarin Çin Halk Cumhuriyeti’nin ve Tayvan’ın resmi dilidir. 918 milyon dilini anadili olarak konuşmaktadır. Çince’nin Pekin Lehçesi olan Mandarin dili 199 milyon kişi tarafından anadili olmamasına rağmen konuşulmaktadır. Bu rakamlar dikkate alındığında en çok konuşulan ikinci dil konumundadır. Fakat yalnızca anadili İngilizce olan kişiler dikkate alınırsa ilk sırada yer alır.

  1. HİNTÇE

Hindistan dünyanın en kalabalık nüfuslarından birine sahiptir Bu bakımdan anadili Hintçe olan kişi sayısı oldukça yüksektir. 341 milyon kişi anadili Hintçe olarak konuşmaktadır. Anadili Hintçe olmayan 274 milyon kişi ise Hintçe konuşmaktadır.

  1. İSPANYOLCA

Dünyanın en çok konuşulan 4. dili olan İspanyolca’yı tüm dünyada 534 milyon kişi konuşmaktadır. Anadili İspanyolca olan 460 milyon kişi ile birlikte anadili İspanyolca olmayan 74 milyon kişi bulunmaktadır.

  1. FRANSIZCA

Anadili Fransızca olan 77 milyon kişi ile birlikte 203 milyon kişi Fransızca’yı anadili olmamasına rağmen konuşmaktadır.

dil1.jpg

  1. ARAPÇA

Arapça 26 ülkenin resmi dilidir. Dünyada önemli ölçüde konuşulan dillerden biridir. Bu dili anadili olarak konuşan 245 milyon kişi vardır. Bununla birlikte 29 milyon kişi de anadili olmadan bu dili konuşmaktadır.

  1. BENGALCE

Bangladeş'in resmi dilidir. Hindistan ve Burma'nın bazı bölgelerinde de konuşulmaktadır. Anadili Bengalce olan kişi sayısı 228 milyonken anadili olmayan kişi sayısı 37 milyondur.

  1. RUSÇA

Dört ülkenin resmi dilidir, Avrupa'da anadili en fazla olan dildir. Anadili Rusça olan ve bu dili konuşan kişi sayısı 154 milyondur. 104 milyon kişi de bu dili sonradan öğrenmiş ve konuşmaktadır.

  1. PORTEKİZCE

Portekizce dilinin yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden biri sömürgeleşmesi ile ilgilidir. Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya arasında bölünmüş 9 ülkenin resmi dilidir. Anadili Portekizce olan 221 milyon kişinin yanı sıra anadili Portekizce olmayan 13 milyon kişi vardır.

  1. ENDONEZCE

Endonezce, Endonezya’nın resmi dilidir. Anadili 43 milyon olan kişi bu dili konuşmaktadır. Endonezya dilini anadili olmadan öğrenen ve konuşan tam 155 milyon kişi bulunmaktadır.

TÜRKÇE KAÇINCI SIRADA?

Dünyanın en çok konuşulan dilleri sıralamasında Türkçe de yer alıyor. Türk dillerinin en çok konuşulan lehçesi Türkiye Türkçesi olmakla birlikte Türk dili konuşanların yüzde 40'ı bu dili konuşmaktadır. Bu dili Azerice, Özbekçe, Uygurca, Kazakça, Türkmence ve Tatarca takip etmektedir. Türkiye Türkçesi sıralamada 17. sırada yer almaktadır. Tüm lehçeleri ile birlikte hesaplama yapıldığında ise 5. sırada yer almaktadır.

dil2.jpg

DİLLER NASIL OLUŞTU?

Dilin nasıl oluştuğunu kesin olarak bilebilmenin bir yolu yoktur. İzleri yarım milyon yıl öncesine kadar dayanan insan yaşamına bakıldığında insanların bu işi nasıl geliştirdiklerine dair bir kanıt bulunamamıştır. Bu konuda çeşitli teoriler bulunmaktadır. Bunlardan ilki yansıma kuramıdır. Yansıma kuramının temeli tek bir kaynaktan olduğu düşüncesidir. Kaynağın ilahi bir kişi tarafından insanlara aktarıldığına inanılmaktadır. Başlıca yansıma kuramı, dilin kaynağının tek olduğunu savunan bir görüş olarak bilinmektedir. İkinci bir teori de ünlemler teorisidir. Bu teoriye göre ilk insanlar acılarını, sevinçlerini, korkularını ve ruh hallerini ifade eden sesler oluşturmuşlardır ve bununla birlikte dil oluşmuştur. Son olarak birlikte iş teorisi bulunmaktadır. Bu teoriye göre de ilk insanların işlerini birlikte yapmaya başlamasıyla birlikte bir iletişim içerisine girmeleri sonucunda oluşmuştur.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.