Belediye başkanı emeklilik maaşı ne kadar?

Belediye başkanı emeklilik maaşı ne kadar?

Belediye başkanı emeklilik maaşı ne kadar? Belediye Başkanları Birliği Genel Başkanı Hüseyin Erer, bugün emekli olan çoğu eski belediye başkanının 1000 ila 1500 TL arasında emekli maaşı aldığını, bu kişilerin maddi sıkıntı çektiğini söyledi.

Belediye Başkanları Birliği Genel Başkanı ve eski Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer, kamuoyunda büyük bir prestije sahip olan belediye başkanlarının özellikle özlük hakları konusunda birçok sıkıntı yaşadığını söyledi.

Gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulunan Genel Başkan Hüseyin Erer, 2009'dan sonra emekli olan çoğu belediye başkanının, ilgili yasa nedeniyle emekli maaşlarının ciddi oranda düştüğünden dolayı geçim sıkıntısı çektiğini belirtti.  

Emekli belediye başkanları ne kadar maaş alıyor? Belediye başkanı emeklilik maaşı ne kadar? Hepsi haberimizde:

2008'DE BELEDİYE BAŞKANLARININ ÇOĞU HAKKI ELİNDEN ALINDI

Belediye başkanlarının özlük haklarında sıkıntı olduğunu kaydeden Belediye Başkanları Birliği Genel Başkanı Hüseyin Erer, seçilerek göreve gelenlerin arasında adaletsizlik yaşandığını kaydetti. Erer, şöyle konuştu: "Milletvekili halk tarafından seçiliyor milletvekilinin mazbatasını Yüksek Seçim Kurulu veriyor. Belediye başkanı da aynı şekilde halk tarafından seçiliyor onun mazbatasını da yine Yüksek Seçik Kurulu veriyor. Milletvekili önceden ne iş yaparsa yapsın, milletvekili seçildiği anda tek bir statüye tabi oluyor. Emekliliği de ona göre oluyor. Belediye başkanlarında ise 10'un üzerinde emeklilik çeşidi var. 1 Ekim 2008'de çıkan Sosyal Güvenlik Yasası ile belediye başkanlarının bazı hakları elinden alındı. 2009'dan önce ve sonra seçilen belediye başkanı arasında emeklilikte farklar oluştu." 

bbb-002.jpg

1000 TL ALAN DA VAR 10 BİN TL ALAN DA 

"Geçmişte Emekli Sandığı olmayan ve 2009'dan sonra seçilen belediye başkanları, emekli olduğunda 1000 ila 1500 TL arasında değişen emekli maaşı alıyor. Aynı belediye başkanı 2008'den önce çıkan bu yasadan önce emekli olduysa ve memuriyeti varsa 5 bin TL emekli maaşı alıyor. Eğer belediye başkanı seçilen biri geçmişinde milletvekilliği yaptıysa o emekli belediye başkanı milletvekili statüsünden dolayı 10 bin TL alıyor. Emekli Sandığı olmayan emekli bir belediye başkanının en şanslısı 1500 TL maaş alıyor" dedi.

65 YAŞINDA ÇALIŞMAK ZORUNDA OLAN EMEKLİ BAŞKANLAR VAR 

Bu durumdan dolayı çoğu emekli belediye başkanının maddi anlamda zor günler yaşadığını aktaran Genel Başkan Hüseyin Erer, "Emekli maaşıyla geçinen şuanda çok sayıda eski belediye başkanı var. Ben birkaç kişiden bahsetmiyorum. Yüzde 99'u bu şartlar içerisinde çile çekiyor. Kamuoyu bunu bilmiyor. Şuanda zorunluluktan dolayı başka birisinin yanında çalışan 65 yaşın üzerinde emekli belediye başkanları var. Biz 3 yılda bir kongre yapıyoruz. O kongrelerimize katılmaları için üyelerimizi arıyoruz. Bazı eski belediye başkanlarımız 'Çok gelmek istiyorum ama param yok, biletimi alırsan gelirim' diyor. Biz bunu gördük. Belediye başkanı o yörede lider kişidir. Belediye başkanın görevi bitse de halk nezdinde onun görevi ölene kadardır. Başkan emekli olduktan sonra da halk yine onu başkan görür. Emekli belediye başkanlarının yaşadığı bu maddi zorluk onları çok zor duruma sokuyor" diye konuştu. 

ÇOĞU BELEDİYE BAŞKANI VİP'TEN GEÇEMİYOR

Belediye başkanlarının başka sorunlarına da değinen Erer şunları söyledi:  "Belediye başkanı protokolde 3. sırada ancak havaalanındaki VİP'ten geçemiyor. Önceden sadece büyükşehir belediye başkanları geçebiliyordu bizim gayretimiz ile iller de aldı ancak ilçe belediye başkanları VİP'ten geçemiyor. Vali, savcı, rektör, emniyet müdürü VİP'ten geçebiliyor." 

BAŞKANLARI SIKINTIDAN KURTARACAK TASARI MECLİS'TE

Emekli ve mevcut belediye başkanlarının yaşadığı bu sıkıntıların giderilmesi için Meclis'te çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Hüseyin Erer, "Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı iken bu konuyla çok ilgilendi. Bu konuda komisyonlar kuruldu ve 55 maddelik 'Belediye Gelirleri Kanunu' adında bir tasarı hazırlandı. Bu tasarının 3 maddesinde belediye başkanlarının sıkıntılarını çözecek maddeler var. Bunun çıkmasını bekliyoruz. O tasarı çıkarsa 1000 TL'ye mahkum olan, evinden çıkamaz hale gelen emekli belediye başkanlarımızı sıkıntılarından kurtaracağız" dedi.  

1100 ESKİ-YENİ BELEDİYE BAŞKANINI BİR ARAYA GETİREN BİRLİK

Belediye Başkanları Birliği hakkında da bilgi veren Hüseyin Erer şunları aktardı: "Belediye başkanlığı yapmış olanlar ve mevcut yapanların üye oldukları yerdir. Şuanda 1100'ün üzerinde üyemiz bulunmaktadır. Bunun 700'den fazlası mevcut belediye başkanıdır. Her partiden üye belediye başkanımız var. Siyaset üstü bir yerdir burası. Yönetim kurulumuzda AK Partili, CHP'li ve MHP'li belediye başkanları var. Bu dernek, Türkiye'deki emekli ya da mevcut belediye başkanlarının dayanışması , fikir üreterek daha iyi bir yerel yönetim nasıl olacağı konusunda beyin jimnastiğinin yapıldığı ve belediye başkanlarının ölene dek üye oldukları yerdir. 37 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Her 2 ayda bir toplantı yapıyoruz. Büromuza her gün eksi-yeni belediye başkanı gelir. Burada bizim bir şartımız var. Belediye başkanları siyasidir ama burada asla siyaset konuşmuyoruz. Yoksa birlik ve beraberliği sağlayamayız. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum