Erol Güngör kimdir, eserleri neler?

Erol Güngör kimdir, eserleri neler?

Erol Güngör kimdir, hangi dönem yaşadı, nereli, Eğitim ve akademi dünyasına hangi katkıları sundu, hangi yayın organlarında makale yazdı, hangi görevlerde bulundu, eserleri neler?

Eğitim camiasına sunduğu katkılarla bir döneme damga vuran Erol Güngör’ün hayatını sizler için derledik.

Erol Güngör kimdir, hangi dönem yaşadı, nereli, Eğitim ve akademi dünyasına hangi katkıları sundu, hangi yayın organlarında makale yazdı, hangi görevlerde bulundu, eserleri neler?

İşte cevabı:

Erol Güngör, 25 Kasım 1938’de Kırşehir’de doğdu. Babası Hacı Hafızoğlularından Abdullah Sabri Bey, annesi Zelîha Gülşen Hanım’dır. Dedesi, Ahî Evran Camii imamı ve Kırşehir’deki Ahi tekkesinin son şeyhi Hafız Osman Efendi’dir.  İlk ve orta öğrenimini Kırşehir’de tamamladı. 1956 yılında Kırşehir Lisesi’nden mezun oldu.

MÜMTAZ TURHAN’IN ÖNERİSİYLE EDEBİYAT FAKÜLTESİNE GEÇTİ

Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. Bir süre orada okuduktan sonra Fethi Gemuhluoğlu tarafından Mümtaz Turhan’a tanıtıldı. Mümtaz Turhan’ın teşvikiyle Hukuk Fakültesi’nden ayrılıp Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne geçti. Aynı üniversitede 1957 yılında memurluğa başladı. Bu yıllarda Fransızca yanında İngilizce’yi de öğrendi. Arapça ve Farsça metinleri okur ve anlardı. Misafir Prof. Hans’in laboratuar asistanlığını yaptı ve derslerini Türkçe’ye çevirdi. 1961’de fakülteyi bitirince Tecrübî Psikoloji Kürsüsüne asistan tayin edildi. Bu esnada Türkiye’de yeni bilim dalı olan Sosyal Psikoloji sahasına ilgi duydu ve o sahaya yöneldi.

Tanınmış sosyal psikolog Krech ve Crutchfield’in ortak eserini Sosyal Psikoloji adıyla dilimize çevirdi. Bilimsel çalışmalarının yanında çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazdı, yorumlar yaptı; kamuoyunu muhtelif konularda hem aydınlattı, hem onları düşündürdü, hem de muhtelif meselelere çözümler getirdi.

1965 yılında Mümtaz Turhan’ın nezaretinde hazırladığı Kelâmî (Verbal) Yapılarda Estetik Organizasyon adındaki tez çalışmasıyla doktor unvanını aldı. 1966’da davet üzerine gittiği Colorado Üniversitesi’nden sosyal psikolog Keneth Hammond’un yanında iki sene çalıştı. Orada Davranış Bilimleri Enstitüsü’nde milletlerarası bir ekibin çalışmasına katıldı. Yurda dönüşte sosyal psikoloji derslerini yürüttü. 1969-1970 arası askerliğini tamamladı. Aynı yıl, Şahıslar Arası İhtilafların Çözümünde Lisanın Rolü adlı teziyle üniversite doçenti oldu.

EĞİTİM FAKÜLTELERİNE DERS KİTABI HAZIRLADI

Erol Güngör, ilmî çalışmalarının yanında çeşitli toplumsal ve kültürel faaliyetlere katıldı. Küçük bir divanı olacak kadar şairliği vardı. Türk musikisini bir kısım makamlarıyla icra edebilecek kadar musikiye vakıftı. Divan Edebiyatına vakıftı. Muharrem Ergin’in dediğine göre Türk dilinin inceliklerini bir dilci, Türk tarihini bir tarihçi, Türk edebiyatını bir Türk edebiyatı tarihçisi kadar iyi bilirdi. Liselere mecburî ahlâk dersi konulduğu zaman Yaşar Erol, Ahmet Tekin ve Emin Işık ile birlikte ortaokul ve liseler için ahlâk dersleri; Sabri Özbaydar, Belma Özbaydar ve Ayhan Songar ile birlikte liselere ve yaygın eğitim yüksek okullarına psikoloji ders kitaplarını yazdı. 

DERGİ VE GAZETELERE MAKALE YAZDI

Diriliş, Türk Yurdu, Hisar, Yol, Töre, Türk Edebiyatı, Millî Kültür, Yeni Düşünce, Yeni Sözcü, Türk Kültürü, Millî Eğitim ve Kültür, Konevî, Hamle, Ortadoğu, Millet gibi dergi ve gazetelerde geniş tabanlı bir okuyucu kitlesine ulaştı. Devlet Planlama Teşkilatı ve Millî Kültür Özel İhtisas Komisyonu’nda çalışmalar yaptı. Ayrıca Millî Eğitim ve Kültür Bakanlıklarının çeşitli komisyonlarında muhtelif görevler aldı. 1978’de genel değerler sistemiyle ahlâki değerler arasındaki münasebetleri sosyo-psikolojik açıdan inceleyen Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar isimli takdim teziyle Profesör oldu.

turk-001.jpg

1982 yılında Selçuk Üniversitesi’ne rektör tayin edildi. Rektörlük yaptığı sekiz aylık dönemde Konya’da kendisini sokaktaki sıradan insanlara bile sevdirmesini bildi. Erol Güngör, 24 Nisan 1983 günü eşyasını taşımak için geldiği İstanbul’da vefat etmiştir.

ESERLERİ

Erol Güngör’ün kitap, makale, ansiklopedi maddesi, ders kitabı deneme ve tercüme tarzındaki yayınları, sayıca 300 civarındadır. 

Telif Eserleri:

1. Türkiye’de Misyoner Faaliyetleri (E. Kırşehirlioğlu takma adıyla, İstanbul, 1963, 3.baskı, 2005). Üniversite 1. sınıfta iken arşivlere girerek hazırladığı bir seminer metninin sonradan hiç değiştirilmeden neşredilmiş şekli. Erol Güngör, burada yabancı kültür hakimiyeti ile Türkiye’deki Hıristiyanlık propagandası yapan misyonerlerin ve Patrikhane’nin ilişkilerini tarihî vesikalara dayanarak ortaya koymaktadır. O, meseleye misyonerliğin kurumlaşması ve kültür değiştirilmesi açısından bakmaktadır.

2. Türk Kültürü ve Milliyetçilik (İstanbul, 1975, 16. baskı, 2004). Bu kitapta, milliyetçi düşüncenin gelişimini ve Türk kültürü ile milliyetçiliğin bu gelişim çizgisi içinde kazandığı dayanakları, sosyal psikoloji açısından muhtelif yazılarda incelemektedir. Eser sistematik olarak yazılmış değildir.

3. Kültür Değişmeleri ve Milliyetçilik (Ankara, 1980, 13. baskı 1999). Yazar, bu kitapta teknolojinin kültür değişmesi üzerindeki tesirini ele alarak teknolojinin değer yaratıp yaratmayacağını tartışır ve değer yaratmadığı tezini savunur. Ayrıca millî tarih, örf ve âdetler ve millî karakteri inceleyerek çağdaş bir kültür yaratmanın yollarını araştırır. Bu eser de makalelerden müteşekkildir ama eserin bir bütünlüğü vardır.

4. İslam’ın Bugünkü Meseleleri (İstanbul, 1981, 14. baskı, 2005). Erol Güngör’ün baştan sona bir sistem dairesinde Hicret’in 15. asrına girilmesi münasebetiyle yazdığı eseri. Yazar, burada meseleyi bir medeniyet meselesi ve çapında ele alarak Müslümanların Batı medeniyeti karşısında yeni bir medeniyet kurmak ve bunu kabul ettirmek mecburiyetinde oldukları fikrini ana fikir olarak işlemiştir. O, İslâm’ın ve İslâm dünyasının meselelerine bu açıdan bakmıştır.

5. İslâm Tasavvufunun Meseleleri (İstanbul, 1982, 8. baskı, 2004). Güngör’ün bu kitabı da çok sistematik yazılmış olup makalelerden teşekkül etmiş değildir. Önceki eserinde eksik kalan İslâm tasavvufu meselesini burada ayrıca ve etraflıca ele almış, sosyal psikoloji açısından tasavvufun tarihî teşekkülünü ve İslam’daki yerini, müspet ve menfi derin tesirlerini ortaya koymuştur.

6. Dünden Bugünden Tarih-Kültür Milliyetçilik (İstanbul, 1982, 10. baskı, 2005). Erol Güngör, bu kitabında tarih, dil, düşünce, yabancı ve millî kültür, din eğitimi ve milliyetçilerin birleşmesi gibi meseleler üzerine yazdığı makaleleri toplamıştır.

7. Tarihte Türkler (İstanbul, 1988 12. baskı, 2005). Bu kitap, Erol Güngör’ün siyaset, kültür ve medeniyet tarihini öğrencilere ve geniş halk tabakalarına sevdirmek için kaleme aldığı tamamlanamamış bir eseridir.

8. Sosyal Meseleler ve Aydınlar (İstanbul, 5. baskı, 2003).

9. Ahlâk Psikolojisi ve Sosyal Ahlâk (İstanbul, 4. baskı, 2005).

TERCÜMELERİ:

Yukarıda adı geçen eserlere ilaveten W. Rostow’dan İktisadî Gelişmenin Merhaleleri, Kenetth Boulding’den Yirminci Asrın Mânâsı, John Nef’ten Sanayileşmenin Kültür Temelleri, Raymond Aron’dan Sınıf Mücadelesi, Paul Hazard’dan Batı Düşüncesindeki Büyük Değişme, Robert Downs’tan Dünyayı Değiştiren Kitaplar (Bu kitaba takdim yazısı yazan Erol Güngör, mütercim olarak adını kullanmamıştır.)

 

Gazeteilksayfa.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.