KIRKIMCILIK MESLEK OLACAK

KIRKIMCILIK MESLEK OLACAK

Küçükbaş hayvan kırkımcılığının meslek olarak tanımlanması için Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından çalışma başlatıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan dernek başkanı Hasan Kılınç, söz konusu çalışmayla ilgili Mesleki Yeterlili


ADEM GÜRSOY – HABERVAKTİM
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Türkiye’de ilk kez Beypazarı’nda gerçekleştirilen Küçükbaş Hayvan Kırkım Elemanı yetiştirilmesi kursuna katılan Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, küçükbaş hayvan kırkımcılığının meslek olarak tanımlanması için bir çalışma başlattıklarını söyledi.
TÜRKİYE VE DÜNYADA BİR SEKTÖR
Mesleki yeterlilik kurumu ile bir ön görüşme yaptıklarını konuyla ilgili detaylı bir talep dosyası hazırladıklarını belirten Başkan Kılınç: “Küçükbaş hayvan kırkımı Türkiye’de ve dünyada bir sektör. Türkiye’de bulunan 42 milyon küçükbaş hayvanın yapağısını satsanız da satmasanız da kırkımını yapmak zorundasınız. Geçmişte imece usulü yapılan kırkımların yerini profesyonellere bıraktı.  Hem hayvan sağlığı hem de elde edilen yapağının ekonomik olarak değerlendirilmesi için kırkım elemanının mesleki standartlarının belirlenerek meslek olarak tanımlanması için bir çalışma başlattık” dedi.
YENİ BİR İŞ SAHASI ORTAYA ÇIKACAK
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı öncülüğünde halk eğitim müdürlüğü bünyesine kırkım elemanı yetiştirilmesi ile ilgili eğitim modülü hazırlandığı ve Türkiye’de ilk kez makineli kırkım elemanı yetiştirime kursu açıldığını vurgulayan Kılınç: “Hayvan sağlığı ve refahı ile birlikte tiftik ve yapağının standart olarak elde edilmesi en çok da kırkımcılığı meslek olarak edinen kişilerin daha fazla para kazanması için makineli kırkıma geçmemiz zorunlu. Kırkımcılığın meslek olarak tanımlanması ve sertifikalı kırkım eğitimleri ile yeni bir iş sahası ortaya çıkacak. Doğru makine ve  doğru kırkım, kırkım sonrasında elde edilen ürünün kaliteye dayalı işlem görmesi çok önemli. Meslek tanımlama ve eğitim çalışmaları bunun standartlarını ortaya koyacak” dedi.
KIRKIMCILAR SÜRÜ DANIŞMANI OLMALI
Küçükbaş hayvancılık için kırkımın ve kırkımcının önemine de dikkat çeken Kılınç: “Hem merinos yapağısında hem de Ankara Keçisi tiftiğinde dünyanın istediği kalitede üretim yapamıyoruz. Sertifikalı kırkımcılar ve makineli kırkım ile bu sorunu aşabiliriz. Kırkımcılar biraz daha fazla ücret alarak daha dikkatli kırkım yapıp, elde edilen ürünü standartlara uygun tasnif edebilir. Ayrıca kırkımcılar, kırkımın dışında güncelleme yapabilir, boynuz köreltebilir, ayak ve tırnak bakımı gerçekleştirebilir, pazaritle mücadele konusunda hayvanlara hap verebilir. Hayvanlar ellerinden tek tek geçtiği için riskli gördükleri hayvanları ayırabilirler. Kırkımcıların sertifikalandırılması ve kayıt altına alınması ile özellikle Ankara tiftiğinde yeni bir dönem başlayacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.