Salih Amel nedir? Salih Amel Nasıl Yapılır?

Salih Amel nedir? Salih Amel Nasıl Yapılır?

Yararlı, iyi ve güzel olan davranışa güzel amel denir. Salih Amel, genel hatlarıyla dini bir terimdir. Peki, Salih Amel nedir? Salih Amel Nasıl Yapılır? İşte detaylar:

Salih amel, sözlükte yararlı, iyi ve güzel amel anlamına gelmektedir. Dini bir terim olarak Salih amel, imanın gereği olarak ihlas ve iyi niyetle yapılan Kuran ve sünnete uygun olan söz, fiil ve davranışları ifade etmektedir. Salih kavramı, insanın sıfatı olarak da kullanılmaktadır. Peki, Salih Amel nedir? Salih Amel Nasıl Yapılır? Tüm detaylar haberimizde:

salih-amel-2.jpg

SALİH AMEL NEDİR?

Salih insan olmanın iki şartı vardır: Birincisi iman etmek, ikincisi ise Salih ameller işlemektir. Bir insan iman etmekle beraber hayırlı faydalı ameller işlemekle, dinin emir ve yasaklarına uymakla, salih vasfını kazanır. Bu nedenle iyi, güzel ve yararlı amel işleyen, dürüst ve ahlaklı kimselere salih insan denilmiştir. Salih insan en kısa ifade ile iyi insan demektir. Salih amel denilince ilk akla gelenler namaz, zekat, oruç, hac ve sadaka gibi farz ve nafile ibadetlerdir. Ancak salih ameller bu gibi ibadetler ile sınırlı olmayıp dürüstlük, doğru sözlülük ve ailesinin geçimini temin için meşru bir işte çalışmak gibi Allah'ın rızasına uygun olan iyi, güzel ve faydalı her amele salih amel denilebilir.

salih-amel-4.jpg

Allah'a kulluk için yaratılmış olan insanın yaratılış gayesini gerçekleştirilmesini sağlar. En güzel biçimde yaratılan insanın kendisini diğer varlıklardan üstün kılan, vasıflarını koruyabilmesi için bir zaruriyettir. Kur’an-ı Kerim’de Asr Suresinde “And olsun zamana ki insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak iman edipte salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler, başta onlar ziyanda değillerdir” buyurularak dünya ve ahiret hayatı hüsrana uğramakta, kurtuluş yollarından birinin de salih amel işlemek olduğunu bildirmektedir.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.