Sobacılar Çarşısı eski günlerini arıyor

Sobacılar Çarşısı eski günlerini arıyor

Kışın kapıya dayanmasıyla hareketlenmesi beklenen Ulus Sobacılar Çarşısı’nda esnaf umduğunu bulamadı. Sobaya ihtiyacın çok azaldığını belirten esnaf, ‘‘Artık sobayı sadece villalara, doğalgazın gitmediği yerlere satıyoruz” dedi.

Kışın kapıya dayanmasıyla hareketlenmesi beklenen Ulus Sobacılar Çarşısı’nda esnaf umduğunu bulamadı. Sobaya ihtiyacın çok azaldığını belirten esnaf, ‘‘Artık sobayı sadece villalara, doğalgazın gitmediği yerlere satıyoruz” dedi.

Kışın gelmesiyle birlikte soğuyan havaları; odun ve kömür sıcaklığında geçirmek isteyen Ankaralıların uğrak noktası bu yıl da Ulus’ta bulunan Sobacılar Çarşısı oldu. Sobacılar Çarşısı’nın 30 yıllık esnafı Ferhat Yazıcı, bu sene yapılan satışlardan memnun olmadığını satışların çok düştüğünü ifade ediyor.

SOBALAR VİLLALARA GİDİYOR

Doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte Sobaya rağbetin azaldığını ifade eden Yazıcı, “Doğalgazla ısınan evlerin çoğalmasıyla birlikte soba satışları çok azaldı hatta sıfıra inmiş durumda. Artık köylere, villalara ya da doğalgazın gitmediği yerlerde yaşayan vatandaşlara satıyoruz” dedi.

sss-004.jpg

Sobaları kendisinin imal etmediğini anlatan Yazıcı, “Sobacılar Çarşısı esnafı olarak hiç kimse sobaları kendi imal etmiyor, bizdekiler hazır gelen fabrikasyon ürünler. Ancak daha önce soba imalatı da yapılıyordu çünkü o zamanlar fabrikalar bu kadar yaygın değildi. Bizim yaptığımız sobalar Sactan yapılıyordu. Şimdi artık çok farklı türlerde sobalar ortaya çıktı. Sobacılar Çarşısı’nda sadece soba kovası imalatı yapılır. Biz kendimiz de imal etmek isteriz ancak bizim için maliyeti yüksek tutarlar oluyor.” diye konuştu.

VATANDAŞIN TERCİHİ KUZİNE SOBALAR CEP YAKIYOR

Örgütlü olmamaktan şikâyet eden ve bu nedenle sektörel problemleri aşamamaktan yakınan Yazıcı, artık eskisi gibi satış yapmadıklarını anlatırken şöyle konuşuyor, “Vatandaşın en çok tercih ettiği soba, kuzine diye tarif ettiğimiz fırınlı sobalar, bunun nedeni fırınlarından yararlanılıyor, suyunu kaynatıyor, patatesini pişiriyor, yemek yapıyor. Ama son iki yıldır en kötü satışı bugünlerde yapıyoruz tek umudumuz havaların biraz daha soğuması tabi havalar soğudu diye de satışlarımız artacak diye bir kural da yok.”

DOLAR SOBAYI VURDU

Fiyatların artmasını Dolar kurundaki dalgalanmalara bağlayan Yazıcı, “Soba fiyatlarında % 40 oranında bir artış oldu. Geçen yıl 200 – 280 lira bandında olan Kuzine sobalar bu yıl 350’den başlıyor. Ama fiyat artışı bizden kaynaklanmıyor, dolardaki aşırı artış ithalat yapan soba imalatçılarını etkiledi onlar fiyatları artırınca ben de zam yapmak zorunda kalıyorum.” diye ifade ediyor.

SOBACILAR ÖRGÜTSÜZ

Sobacı esnafı olarak bir çatı altında toplanılmasına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Yazıcı, “Biz sektörel olarak çok problem yaşıyoruz ancak bunu çözmenin tek yöntemi var o da birleşmek. Bizim bir odamız, derneğimiz yok örgütlü değiliz. 30 yıldır burada bu işi yapıyorum sadece ben değil diğer esnaf arkadaşlarda bu sezon iyi satış yapamıyorlar.” dedi.

Cihan ÖZKAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.